Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

13-05-2014

Daugavpils Profesionālās vidusskolas audzēkņi atgriezušies no prakses Vācijā


Pateicoties Magdeburgas pilsētas Domes atbalstam, pirmo reizi Mūžizglītības programmas Leonardo da Vinči apakšprogrammas projekta ietvaros četriem Daugavpils Profesionālās vidusskolas 4.kursa programmētājiem un automehāniķiem laikā no 3.februāra līdz 27.aprīlim bija iespēja stažēties kvalifikācijas praksē Magdeburgas pilsētas uzņēmumos „ADVANTO” un „REXIN”. Divi 3.kursa audzēkņi, kuri apgūst elektriķa specialitāti, vienu mēnesi stažējās praksē uzņēmumos „KGM” un „Heberlein Elektro Sanitaer”.

Topošie automehāniķi  Andžejs Jančevskis un Jānis Balulis:

„Strādājot autoservisā kopā ar vāciešiem, sapratām, ka disciplīna, kārtība, godprātīga attieksme pret savu darbu, kvalitatīvi paveikts darbs ir galvenie atslēgas vārdi tam, lai sasniegtu tādus darba rezultātus, kādi ir Vācijā. Mums palaimējās, ka nokļuvām kvalifikācijas praksē tieši Vācijā, jo tā lepojas ar spēcīgāko ekonomiku Eiropā. Autoservisa apkalpošanas darbā svarīga bija gan paveiktā darba kvalitāte, gan apkalpošanas ātrums. Mūsu skolā tehniskais aprīkojums  ir pietiekami moderns, tādēļ šajā ziņā lielu pārsteigumu nebija.”

Topošie programmēšanas tehniķi  Aleksandrs Trofimovs un Pāvels Kiļjans: „Kvalifikācijas praksē mēs firmas klientiem veidojām korporatīvo portālu uz MS SharePoint 2010 bāzes. Prakses darba produkts tika veiksmīgi īstenots un novērtēts. Visspilgtāk atmiņā palikusi  piedalīšanās starptautiskā konferencē „Ārvalstu profesionāļi kvalifikācijas praksē”, kura notika Magdeburgas pilsētas rātsnamā un tajā mēs uzstājāmies, runājot vācu valodā. Praktikanti no Ukrainas, Spānijas, Āfrikas un Latvijas kopā ar prakšu vadītājiem dalījās pieredzē par kvalifikācijas praksēm Magdeburgas pilsētas uzņēmumos. Tas bija iespaidīgs pasākums, kurā mēs sapratām, ka prezentējam ne tikai sevi, bet arī savu valsti.”

3.kursa audzēkņi, kuri apgūst elektriķa specialitāti, Aleksandrs Mihailovs un Vladislavs Panteļejevs:

„Prakse ārzemju uzņēmumā mums deva iespēju attīstīt profesionālās kompetences, apgūstot jaunākās tehnoloģijas profesijā, veicot elektroiekārtu montāžu, regulēšanu un apkopi. Vērojām, kā apkārt dzīvo cilvēki, kuri prot saimniekot, plānot savu dzīvi un pilnvērtīgi atpūsties. Prot gan strādāt, gan atpūsties, gan priecāties par dzīvi. Viss tur sakārtots gan sadzīvē, gan ikdienā, cilvēku savstarpējās attiecībās valda cieņa vienam pret otru.”

8.maijā Transporta un sakaru institūta Latgales filiālē notika  audzēkņu Prakses atskaites konference. Seši  jaunieši pastāstīja skolas biedriem par prakses laikā Vācijā paveikto un piedzīvoto, rosinot jaunāko kursu audzēkņiem izmantot iespēju doties praksē uz ārzemēm.

Uzrunājot konferences dalībniekus, direktore Ingrīda Brokāne pauda gandarījumu par kopīgi paveikto darbu projekta īstenošanā un lepojās ar saviem audzēkņiem, kuri par kvalifikācijas praksi saņēmuši atzinīgu  ārzemju uzņēmumu vadītāju vērtējumu.

Kopš sākām organizēt ārzemju prakses, audzēkņu attieksme pret svešvalodu apguvi ir būtiski uzlabojusies. Audzēkņi ir informēti, ka pretendentu atlasē viens no galvenajiem kritērijiem ir svešvalodas zināšanas. Jauniešiem ir augusi apziņa, ka esam viena no Eiropas Savienības valstīm un svešvalodu zināšanas ir būtisks instruments karjeras veidošanā. Atlasē tiek vērtētas arī audzēkņu sekmes un uzvedība. Konkurss ik gadu kļūst arvien lielāks. Arī 2015.gadā ERASMUS + programmas ietvaros audzēkņiem plānojam piedāvāt iespēju doties praksē uz Vāciju.

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils Profesionālās vidusskolas

Projektu nodaļa

 




Atpakaļ