Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

06-05-2014

Euroscola konkurss Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolā „Saules skola”


Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas „Saules skola”, I – III kursa izglītojamie (10.-12.klase) piedalījās Euroscola konkursā „Jaunatnes vīzijas par ES”. Iniciatīvas grupa kopā ar vēstures skolotāju izpētīja projekta nolikumu, izteica idejas un diskutēja par iespējamo pieteikuma tēmu. Mūs ieinteresēja jautājumi, kas saistīti ar jauniešu iespējām un projektiem Eiropas Savienībā. Nonācām pie problēmas, ka jaunieši daudz laika pavada pie datora, „nosit laiku” sociālajos tīklos. Kā lietderīgi izmantot interneta iespējas, kur meklēt jauniešiem noderīgu informāciju, ko sniedz Latvijas dalība ES, kā sajust Eiropas institūciju atbalstu? Izrādās, ka jaunieši bieži nezina savas iespējas, kur meklēt konkursu piedāvājumus, projektus, kas jauns profesiju izvēlē, karjerā, kas ir brīvprātīgais darbs, kā pildāms moderns CV, kā lietderīgi pavadīt brīvo laiku u.c. Pēc palīdzības griezāmies Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldē pie pedagoga-karjeras konsultanta, sabiedrisko attiecību un projektu jautājumu speciālistiem. Uzzināto informāciju izlēmām apkopot un izveidojām informatīvu plakātu. Plakātā atspoguļojām logo, galvenokārt dažādu Eiropas programmu piedāvājumus jauniešiem, kas meklējami internetā. Piemēram, arī sociālajos tīklos, ievadot logo redzamos vārdus, var pievienoties vai sekot domubiedru grupām un pirmajiem uzzināt par kāda projekta pieejamību, jaunumiem un konkursiem. Piemēram, arī „Euroscola” projekta jaunumi pieejami šāda paša nosaukuma domubiedru grupā un „Eiropas parlaments Latvijā” grupā facebook. Cits logo – „Eurodesk” ir Eiropas līmeņa informācijas tīkls jauniešiem, datubāze ar vairāk nekā 150 Eiropas finansējuma programmu aprakstiem, dokumentāciju un kontaktiem. Eurodesk ir arī iekšējais tīkls, kas palīdz dažādu valstu pārstāvjiem sazināties savā starpā, atbildēt uz jautājumiem, sniegt padomus un ieteikumus, meklēt domu biedrus, partnerus projektiem, kā arī izplata informāciju par aktuāliem projektiem, semināriem, kursiem, prakses un studiju iespējām, stipendijām, konkursiem un citiem pasākumiem.

Lielākā daļa no konkursa pieteikumu gatavojušajiem jauniešiem piedalās arī skolas Eiropas klubiņa aktivitātēs.  Arī tā ir vēl viena iespēja, kā sajust Eiropu savā ikdienā un skolā, un šo klubu darbību Latvijā koordinē klubs „Māja”, kura logo arī atrodams mūsu plakātā.

Plakātā izmantotajiem logo saskaņojām autorību ar atbildīgajām pārstāvniecības institūcijām Latvijā. Autortiesību ievērošana un saskaņošana, mums kā topošajiem māksliniekiem, bija lieliska praktiskā pieredze. Savu pieteikumu – pētniecisko darbu atspoguļojām īsfilmā. Ceram, ka mūsu izveidotais plakāts un īsfilma noderēs citiem jauniešiem. Savus vienaudžus aicinām apgūt svešvalodas, lai bez starpniekiem sazinātos, saprastu un izmantotu ES institūciju piedāvājumus. Mēs priecājāmies, ka tieši Latvijas neatkarības dienas, Eiropas dienas un Latvijas desmitgades Eiropas Savienībā svētku priekšvakarā sagatavojām šo izzinošo konkursa pieteikumu. Ceram, ka mēs tiksim uzaicināti doties braucienā uz Eiropas Parlamentu Strasbūrā (Francijā). Jauniešu vārdā izsaku paldies Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes speciālistiem par atbalstu konkursa pieteikuma izstrādē.

Īsfilma pieejama šeit:

https://www.youtube.com/watch?v=RJxwcgc5iE0&feature=youtu.be

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas "Saules skola"

II kursa audzēkne

Egija Patmalniece




Atpakaļ