Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

30-04-2014

IV Latgales novada olimpiāde politoloģijā


29.aprīlī notika IV Latgales novada olimpiāde politoloģijā vidusskolēniem. To organizēja Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde sadarbībā ar Daugavpils Valsts ģimnāziju, Latvijas Universitāti (LU) un Daugavpils Universitāti (DU). Šogad olimpiādei bija divas daļas. Publiskajā daļā olimpiādes dalībnieki un citi interesenti varēja noklausīties Austrumeiropas politikas pētniecības institūta izpilddirektora Anda Kudora priekšlasījumu par politiskās krīzes Ukrainā tiesiskajiem aspektiem, DU lektora Dmitrija Oļehnoviča lekciju par Latvijas Republikas Satversmes preambulas nepieciešamību un juridisko pamatojumu, kā arī Eiropas Parlamenta (EP) deputātes Ineses Vaideres stāstījumu par Eiropas deputātu darbu, lēmumu pieņemšanas procesu un Ukrainas konflikta atskaņām Eiropā. Pasākums bija kupli apmeklēts, jo tajā piedalījās gan Daugavpils Valsts ģimnāzijas skolēni, gan pedagogi un skolēni no Daugavpils Krievu vidusskolas- liceja, Daugavpils 12. un 13.vidusskolas, Daugavpils logopēdiskās internātpamatskolas – attīstības centra, Daugavpils Celtnieku profesionālās vidusskolas, Krāslavas, Ilūkstes un Rēzeknes. Slēgtajā daļā notika jauniešu – olimpiādes dalībnieku – diskusija par LR Satversmes preambulas nepieciešamību un Ukrainas krīzes ietekmi uz starptautisko politiku, kuru vadīja un vērtēja LU politoloģijas doktorante Karīna Oborūne un pētnieks Andis Kudors.

Olimpiādē piedalījās jaunieši no Rēzeknes, Krāslavas, Ilūkstes un Daugavpils skolām. Šogad veiksmīgāk savu viedokli izdevās paust un argumentēt Daugavpils Valsts ģimnāzijas audzēknim Ērikam Bodendorfam (skolotāja Olga Grišāne), II vietu izcīnīja Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas skolniece Regita Zeiļa (skolotāja Sandra Taranda), bet III vieta priecēja Daugavpils 12.vidusskolas skolēnu Artūru Romuli (skolotāja Lidija Daņilova). Kā norādīja žūrijas pārstāvji, visi jaunieši bija ieinteresēti, zinoši, gatavi izteikt un pierādīt savu viedokli un pilsonisko pozīciju, bet laureātu domas izrādījās mērķtiecīgākas, argumentētākas un koncentrētākas.

            Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde un EP deputāte Inese Vaidere olimpiādes dalībniekiem un laureātiem bija sarūpējušas mazas balvas, bet Daugavpils Valsts ģimnāzija cienāja ar kafiju un saldumiem.

            Skolēni un pedagogi pasākumu novērtēja ļoti atzinīgi, izteica priekšlikumus nākamā gada olimpiādei, tādējādi stiprinot organizatoru pārliecību, ka skolēni vēlas iesaistīties politikā, vēlas veidot pasauli labāku.

            Milzīgs paldies visu olimpiādes dalībnieku pedagogiem, sevišķi Viktorijai Naļivaiko, Sandrai Tarandai, Vitai Anspokai, Renātei Ničiporčikai, kuras katru gadu motivē savus skolēnus braukt uz Daugavpili, lai piedalītos olimpiādē! Īpašs paldies Daugavpils Valsts ģimnāzijas skolotājai Olgai Grišānei par idejām un viesmīlību, kā arī skolas administrācijai par ieinteresētību un atbalstu!

            Pasākums nebūtu tik interesants un objektīvs, ja to nevadītu un nevērtētu augstskolu mācībspēki, tāpēc atzinības vārdus sakām LU politologiem, jo viņi spēj jauniešus pieņemt tādus, kādi viņi ir, respektē katru viedokli, pat to, kuram nepiekrīt. Mēs ļoti novērtējam viņu nesavtīgo darbu un laiku.

            Mūsdienās svarīgi ir nepalikt malā, būt aktīvam un radošam, gribēt mainīt lietas, kuras nepatīk, un politoloģijas olimpiādes dalībnieki pierādīja, ka viņi to var un grib.

 

Informāciju sagatavoja:

Sociālo zinību un zinātņu MA vadītāja,

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

izglītības metodiķe

Signita Gabrāne




Atpakaļ