Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

30-04-2014

Citādi latviskais Daugavpils Valsts ģimnāzijā


28.aprīlī Daugavpils Valsts ģimnāzijā notika 1.Latgales novada Oratoru konkurss vidusskolēniem latviešu un latgaliešu valodā „Latgales kultūrvēsturiskais mantojums”, ko organizēja Daugavpils Valsts ģimnāzijas latviešu valodas skolotājas sadarbībā ar Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes Izglītības satura nodaļas izglītības metodiķi latviešu valodas jautājumos Ilonu Bohāni. Konkursa mērķis bija attīstīt skolēnu publiskās runas prasmes un veicināt savu latgaliskās identitātes apzināšanos caur novada kultūrvēsturisko mantojumu.

Septiņi skolēni no Krāslavas Valsts ģimnāzijas, Daugavpils Valsts ģimnāzijas, Daugavpils Krievu vidusskolas–liceja un Daugavpils 16.vidusskolas veidoja publiskās runas par citādi latvisko Latgales kultūrvēsturiskajā mantojumā, tā saglabāšanu un paša ieguldījumu tā veidošanā. Skolēni savās runās uzsvēra savu latgalisko identitāti, kuru saglabāt palīdzējuši vecvecāki un radinieki ar kopīgu darbu, svētku (ģimenes un reliģisko) svinēšanu. Daži pauda nožēlu, ka latgaliskais ģimenē ir aizmirsts vai apzināti nekultivēts. Taču prieks un lepnums bija to skolēnu balsīs, kuri arī mūsdienu straujajā globalizācijas laikmetā palīdz vecvecākiem darboties ar bitēm, auž un darina lupatu grīdceliņus, maijā ar sādžas sievām pie krucifiksiem dzied vai baznīcā spēlē ērģeles. Konkursa noslēgumā, apliecinot, ka dziesma latgaliešiem ir viens no būtiskākajiem kultūrvēsturiskā mantojuma kultūrfaktiem, izskanēja latgaliešu tautasdziesma ,,Ziedi, ziedi rudzu vārpa”.

Īpašs paldies jāsaka smaidīgajai un kompetentajai žūrijai (Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes Izglītības satura nodaļas izglītības metodiķei latviešu valodas jautājumos Ilonai Bohānei, latgaliešu dzejniecei Zaigai Lācei, bērnu bibliotēkas ,,Zīlīte” vadītājai Annai Pakerei un Daugavpils teātra aktierim Ritvaram Gailumam) par atsaucību un balvām – iespēju skolēniem apmeklēt Daugavpils teātra izrādi, kā arī grāmatām.

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils Valsts ģimnāzijas

latviešu valodas un literatūras skolotāja

Ināra Žukovska




Atpakaļ