Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

22-04-2014

26.aprīlī savu otro darbības gadu noslēgs DU Zinātnes skola


2014. gada 26. aprīlī notiks Daugavpils Universitātes (DU) Zinātnes skolas pēdējā – 7. šī mācību gada nodarbība. Septiņu mēnešu laikā jaunieši no Daugavpils, Ilūkstes, Krāslavas, Preiļu, Rēzeknes, Riebiņu, Salienas, Vaboles un citām skolām varēja tuvāk iepazīt zinātnes pasauli, pavērot, kā tā tiek izmantota mūsu ikdienas dzīvē, ražošanā un uzzināt jaunus un pārsteidzošus faktus par labi zināmām un ierastām lietām un procesiem.
Šajā laikā jauniešiem tika dota iespēja iepazīties ar kolorītām un interesantām personībām: Zinātnes skolas 1. nodarbības lekciju “Cik Latvijas iedzīvotāji un uzņēmumi ir gatavi eiro” interaktīvi vadīja A/S Swedbank Finanšu centra Daugavpils vadītājs Edmunds Užens, savukārt otrajā nodarbībā DU Mākslas zinātņu institūta pētnieks, Dr.arch. Ilmārs Dirveiks iepazīstināja jauniešus ar tēmu "Ko slēpj senās ēkas un kā pētnieki to atklāj?". Trešajā nodarbībā „Kāpēc un kā zinātnieki aizsargā dabu?” atraktīvais DU Ekoloģijas institūta pētnieks, Latgales zoodārza vadītājs Dr.biol., Dr.paed., Dr.psych. Mihails Pupiņš ne tikai stāstīja par dabas aizsardzību, bet arī klātienē iepazīstināja jauniešus ar dažiem zoodārza iemītniekiem: bruņurupučiem, krupjiem un čūskām. Nākošajā DU Zinātnes skolas nodarbībā viesojās Humanitārās fakultātes Svešvalodu centra vieslektore Shuang Zhang, kura ar aizrautīgu stāstījumu par ķīniešu paražām, festivāliem un Ķīnas izglītības sistēmas niansēm skolēnos radīja interesi par Ķīnu un kultūras atšķirībām.
„Pozitīvais lādiņš studenta dzīvē” –  par šādu tematu diskutēja DU Zinātnes skolas 5.nodarbībā, kurā studenti dalījās savā pieredzē par studiju iespējām Mūžizglītības apmaiņas programmas ERASMUS ietvaros. Savukārt iepriekšējā – 2014.gada marta nodarbībā jaunieši varēja iepazīties ar ļoti interesantu un inovatīvu pieredzi. To stāstīja SIA AXON CABLE Mārketinga direktore Inetas Pečonkas lekcijā "Izglītība un zinātne biznesa attīstībai". Tās laikā bija iespēja uzzināt par uzņēmuma Axon Cable darbības pamatvirzieniem, par tā sadarbību ar zinātniskajām institūcijām, kā arī par zinātnes nozīmi uzņēmējdarbībā.

26. aprīļa nodarbība notiks no plkst. 11:00 līdz 12:00 DU Zinātniskajos institūtos un centros Parādes ielā 1. Savukārt pēc nodarbības plkst. 12:15 DU Aktu zālē (Parādes ielā 1) notiks Zinātnes skolas noslēguma pasākums un sertifikātu izsniegšana. Noslēguma pasākumā klātesošos uzrunās Daugavpils Universitātes vadības pārstāvji un muzikālus sveicienus sniegs DU Mūzikas un mākslu fakultātes studējošie.
Zinātnes skolas dalībnieki, kuri ir apmeklējuši vairāk nekā 50% nodarbību, par programmas apguvi saņems sertifikātu, kas dod 5 papildpunktus, stājoties jebkurā DU bakalaura studiju programmā. Kopumā ir paredzēts izsniegt vairāk nekā 105 sertifikātus.

Zinātnes skolas mērķis – veicināt un attīstīt jauniešu interesi par humanitārajām, sociālajām un dabaszinātnēm, kā arī sekmēt jauniešu interesi par aktuālajām tendencēm zinātnē. Skolas nodarbību laikā tās dalībnieki var piedalīties bezmaksas lekcijās un praktiskajās nodarbībās, iesaistīties zinātnisko aktualitāšu izzināšanā, iejusties pētnieka lomā, pētīt kādu sev interesējošu tēmu dziļāk, kas var palīdzēt izvēlēties profesiju, kā arī iemācīties strādāt ar modernu aprīkojumu. Nodarbības DU Zinātnes skolā notiek vienu reizi mēnesī, un tās vada DU docētāji, dažādu jomu speciālisti.

Pieteikšanās Zinātnes skolas nākošā mācību gada nodarbībām tiks izsludināta 2014. gada septembrī.

PROGRAMMA

Papildu informācija:
Daugavpils Universitātes Zinātņu daļa
Tel. +371 65425452
E-pasts: zinda@du.lv




Atpakaļ