Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

04-04-2014

Teātra nedēļas skaņas un atskaņas


Katru gadu Daugavpils pilsētas 15.speciālajā pirmsskolas izglītības iestādē notiek pasākumi, kas veltīti Starptautiskajai teātra dienai. Jau gadu no gada mums ir tradīcija šīs nedēļas ietvaros doties uz Daugavpils teātri  „Ekskursijā pa aizskatuvi”. Tās laikā bērni dodas tikties ar brīnumainu pasauli, kas valda tajā skatuves pusē, kas skatītājam parasti paliek neredzama. Pateicoties Daugavpils teātra vadības atsaucībai, mūsu bērniem ir iespēja ielūkoties grimētavā, ģērbtuvē, pielaikot kādas maskas vai kostīmu elementus, iepazīties ar tehniķu, apgaismotāju un citu skatuves darbinieku ikdienu.

Arī pirmsskolas izglītības iestādē paši skolotāji organizē dažādas aktivitātes kopā ar bērniem: logopēdi un skolotāji māca bērniem apgūt skatuves mākslas pamatus, attīsta izteiksmīgu mīmiku un žestus, izspēlē dialogus, izkopj prasmi izmantot dažādas intonācijas un komunikatīvās prasmes, māca spēlēt dažādus teātra veidus (ēnu, pirkstiņu, leļļu un galda teātri).

Leļļu teātris ir nepieciešama korekcijas attīstošā darba sistēmas pasākumu sastāvdaļa mūsu pirmsskolas izglītības iestādē, kā arī viens no bērnu iecienītākajiem teātra veidiem. Tas ir pamācošs un interesants, spilgts un saturisks, atbilstošs pirmsskolas vecuma bērnu uztveres īpatnībām.

Leļļu teātris ir labs līdzeklis ikdienas darbā ar bērniem viņu garīgajai, tikumiskajai, estētiskajai, kā arī valodas un runas attīstībai. Tas palīdz bērniem radīt labu garastāvokli, papildina iespaidus, raisa pozitīvas emocijas, veicina patriotisma attīstību un māksliniecisko audzināšanu.

Š.g. 2.aprīlī bērniem bija iespēja apmeklēt teātri – šoreiz tas bija pašu 3.grupas skolotāju veidots leļļu teātra uzvedums „Notikums mežā” pēc multfilmas motīviem.

Šāda veida uzvedumi rada bērniem mājas teātra atmosfēru, pat lelles ir pašu gatavotas. Visas lomas izspēlēja divas aktrises – 3.grupas skolotāja logopēde I.Kozlovska un skolotāja I.Antipova.

Vienkārša un mīļa pasaka, kurā ir tikai viens ļaunais tēls, kurš jau pasakas sākumā tiek pārmācīts. Pasaka ir tik saprotama, ka to ar lielu interesi skatījās pat paši mazākie pirmsskolēni. Pasaka vēsta par labo un slikto, par skopumu un devīgumu, par to, cik daudz ļauna var radīt „gara mēle” un māca, ka vienmēr jābūt godīgam un taisnīgam.

Laimīgi smaidi, mirdzošas acis un priecīgas sejas izrādes laikā liecināja par to, ka bērniem patīk leļļu teātris un viņi ar nepacietību gaida nākamo uzvedumu.

Bērni priekšnesumu uztvēra ļoti emocionāli, elpu aizturējuši, viņi pārdzīvoja par pasakas varoņiem, aktīvi reaģēja uz varoņu replikām.

Ar skaļiem un vētrainiem aplausiem bērni pateicās aktieriem un izteica vēlmi drīzumā tikties ar viņiem vēlreiz. Arī pieaugušo sejas vēl ilgu laiku nepameta smaids.

Informācija iestādes mājas lapā:

https://sites.google.com/site/15specpirmsskola/informacija-svesvalodas-ru

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas

15.speciālās pirmsskolas izglītības iestādes

vadītāja

N.Ļahoviča,

3.grupas skolotāja logopēde

I.Kozlovska,

skolotāja

I.Antiopva




Atpakaļ