Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

28-03-2014

Meistarības universitātes „Kā nu bez matemātikas!?...” 2.semestris


Ja skolēni nemācās tā, kā mēs mācām, tad mums jāmāca tā, kā viņi mācās!

 

             Meistarības universitāte „Kā nu bez matemātikas!?...” – ir sešu semināru cikls dabaszinātņu un matemātikas skolotājiem starpdisciplināro mācību labākai organizēšanai.

             Šī mācību gada 2.semestrī notika divas nodarbības: „Bioloģija un matemātika” un „Dabaszinības un matemātika”.

           Daugavpils 10.vidusskolas bioloģijas un matemātikas skolotāji, kuri vadīja 3.nodarbību, izstrādāja un prezentēja metodisko materiālu „Starppriekšmetu saikne: bioloģija un matemātika”, akcentēja problēmas, kas saistītas ar matemātisko iemaņu un prasmju integrēšanu bioloģijas stundās. Tika prezentēts integrētās stundas fragments „Statistiskā likumsakarība dabā” (skaitījām augu lapas, mērījām tās un veidojām varietāšu rindas, mēģinājām saskatīt un nosaukt simetrijas bioloģijā un matemātikā), pārrunājām problēmas, kas saistītas ar šādu stundu plānošanu un vadīšanu. 

          Uz Meistarības universitātes 4.nodarbību pedagogus aicināja Daugavpils Centra vidusskolas dabaszinātņu un matemātikas skolotāji. Strādājot Inovatīvās pieredzes skolu tīklā, viņi ir tie skolotāji, kuri savās mācību stundās un nodarbībās aprobē jaunus materiālus dabaszinātņu priekšmetos un matemātikā.

          Šoreiz skolotājiem tika piedāvāts iejusties inženieru lomā, strādājot „konstruktoru birojā”. Modelējot lidmašīnas, kuģus un mašīnas, skolotāji ne tikai izveidoja un aprobēja modeļus, bet arī tika aicināti izdarīt secinājums par veikto darbu un iespēju izmantot šos eksperimentus mācību procesā.

          Tika pārrunātas divas pieejas stundu organizēšanā: tradicionālā un uz pētniecību balstītā mācīšanās, kuras rezultātā skolēnam veidosies noturīgākas zināšanas, attīstīsies daudzveidīgas prasmes un veidosies apziņa par dabas procesu vienotību un nozīmīgumu. Semināra laikā daudz diskutēts par dabaszinībām. Tas ir priekšmets vai triju priekšmetu apkopojums? Mākslīgs veidojums vai, apkārtējo pasauli izzinot, dabiskā ceļā radies subjekts? Rezultātā tiek meklēts, maisīts, audzēts, vērots, saskaitīts, reizināts un veidots – vielas, materiāli, procesi, formulas, idejas un eksperimentu dūmi. Tātad dabaszinību recepte ir matemātika plus fizika, bioloģija un ķīmija.

Meistarības universitātes 1.kursa izlaidums notiks 8.maijā. 

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

izglītības  metodiķes

Jeļena Azareviča,

Ruta Puida




Atpakaļ