Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

28-02-2014

BEZ PAGĀTNES NAV NĀKOTNES


Vērpjamais ratiņš, stelles, kārstuve, lukturis, sviesta kulba, ar oglēm karsējams gludeklis un citas mūsdienu cilvēkiem nepazīstamas lietas. Lietas, kuras ir kļuvušas par pagātni. Bet bez pagātnes nav nākotnes. Tāpēc š.g. 19.februārī 12.pirmsskolas izglītības iestādes sagatavošanas grupas bērni mēroja ceļu uz Vienības namu. Tur mazās, bet mājīgās telpās iekārtota „ Latviešu māja”.

             Bērnus laipni sagaidīja mājas saimniece Genovefas kundze. Tad visi sēdās pie lielā saimes galda un klausījās interesantu stāstījumu. Vēroja dažādu, senajiem latviešiem, noderīgu darbarīku demonstrējumus. Bērni iemēģināja gludināšanu ar senu gludekli, vērpšanu ar ratiņu. Vēroja stelles darbībā.

              Pārsteigumu sagādāja īsts pulkstenis ar dzeguzi un veclaiku rotaļlietas. Interesanti šķita rokdarbu demonstrējumi istabā, kas iekārtota pēc turīgāko Daugavpils latviešu gaumes ar visām tā laika modes tendencēm.

                 Tā, mājīgā luktura gaismā, Latviešu mājā bērni pavadīja vairāk kā stundu. Uzzināja daudz jauna un interesanta, praktiski pārliecinājās par seno latviešu darba tikumu un prasmēm.

Paldies Latviešu mājai un tās saimniecei Genovefai Barkovskai!

 

 Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas 12.pirmsskolas izglītības iestādes

vadītājas vietniece

Svetlana Špandaruka




Atpakaļ