Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

22-01-2014

J. Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijā tradicionālie Ziemassvētki „Opłatek”


Poļi ir kristīga tauta, kura svin svētkus, kas ir piesaistīta pie tradīcijām, uzturot vecās paražas. Decembrī un janvārī poļu biedrībās, skolās un pirmskolas iestādēs svin Opłatek”, kuri ir saistīti ar Ziemassvētkiem. Poļu tradīcijās Opłatek” ir visnozīmīgākie svētki. Vārds „svētki” ir atvasināts no vārda “svēts” ar pirmatnējo nozīmi „balts, tīrs, spodrs, gaišs”, kas parāda Ziemassvētku vissenāko un dziļāko saturu. Galvenā vēsts, ko nes mums Ziemassvētki, ir vēsts par mieru, mīlestību un brālību.

21.janvārī  J.Pilsudska valsts poļu ģimnāzijā tika rīkota vakarēšana Opłatek”, uz kuru tika aicināti viesi: Polijas Republikas Vēstnieks Latvijā Ježijs Marks Novakovskis ar kundzi Jadvigu Novakovsku,  Ārlietu ministrijas pārstāvis Jaceks Junoša – Kiselevskis, Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis, Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks Jānis Dukšinskis, Latvijas Poļu savienības priekšsēdētājs Rišards Stankevičs, Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes pārstāve Kristīne Galvāne, Daugavpils Poļu kultūras centra direktore Žanna Stankeviča, mācītāji Juris Mukāns, Andris Ševels, Valērijs Olševskis, poļu biedrības „Promieņ” valdes pārstāvji, Daugavpils poļu 29.pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja Anžela Dubovska un 5.pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja Gaļina Golubeva, ģimnāzijas vecāku komitejas pārstāvji, sponsori u.c.

Viesi un svinību dalībnieki ar lielu interesi noskatījās svētku koncertu, kura ar svētku programmu uzstājās ģimnāzijas audzēkņi.

Svinīgās ceremonijas laikā Polijas Izglītības ministrijas komisijas medaļu saņēma poļu ģimnāzijas skolotāja un izglītības metodiķe Iveta Laurena un lietvedības pārzine Gaļina Eitminoviča par  ieguldījumu audzināšanā un izglītībā.

Saviesīgajā daļā viesi un ģimnāzijas kolektīvs tika aicināti uz Vigilijas  svinīgajām vakariņām. Vissvarīgākais vigilijas mielasta brīdis ir oblāšu laušana. Vārds „oblāte” – latīņu valodā „oblata” – nozīmē „upurdāvana”. Oblātes dēvē arī par hostiju, Dievmaizi, kaladu, poļu valodā „opłatek”. Viesi un svinību dalībnieki, turot rokā oblāti un nolaužot gabaliņu, viens otram novēlēja Dieva svētību, stipru ticību, dziļu mīlestību, nešaubīgu cerību, veselību, laimi un panākumus Jaunajā gadā. Šī dalīšanās maizē ir ar dziļu jēgu: maize ir dzīvības simbols. Dalīšanās maizē ir mīlestības simbols. Daloties ar oblātēm, aicina mūs savstarpēji piedot nodarītās pārestības un censties būt labiem kā maize.

Lai arī kādas būtu Ziemassvētku tradīcijas – galvenās pamatvērtības ir labestība, saticība, sirsnība, piedošana un ģimeniskums, kas spilgti atspoguļojas poļu ģimnāzijā. „Opłatek” ir dziļi iesakņojusies poļu ģimnāzijā, tāpēc šie svētki tiek svinēti katru gadu. Tā ir brīnumaina tikšanās un vēlme būt kopā ar Polijas Republikas vēstnieku, katoļu garīdzniekiem, poļu biedrības pārstāvjiem, viesiem, pilsētas poļiem. Spilgti un neaizmirstami iespaidi paliks Daugavpils poļu ģimnāzijas rīkotā svinīgā pasākuma dalībnieku atmiņās.

 

Informāciju sagatavoja:

J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas

izglītības metodiķe

Velta Gržibovska




Atpakaļ