Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

09-12-2013

Zeltu dabū caur daudzkārtēju skalošanu. /R.Blaumanis/


Jau devīto gadu R.Blaumaņa memoriālais muzejs „Braki” un Ērgļu novada pašvaldība organizēja R.Blaumaņa literārās prēmijas konkursu skolēniem. Pavisam žūrija izlasīja un novērtēja 214 skolēnu darbus. Nu jau par tradīciju ir kļuvusi arī Daugavpils pilsētas skolu jauniešu rezultatīva dalība konkursā, katru gadu gan vidusskolas, gan pamatskolas posmā iesūtot savus domrakstus.

7.decembrī notika noslēguma pasākums, uz kuru bija uzaicināts arī Daugavpils Valsts ģimnāzijas 7.a klases skolnieks Valdemārs Felcis (skolotāja Ingrīda Kondratjeva) un J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolas 11.klases skolniece Jekaterina Ribakova (skolotāja IvetaVasitova), kā arī skolēnu vecāki. Pateicoties Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes atbalstam un brīnišķīgajam šoferim, mums bija iespēja apmeklēt noslēguma pasākumu Braku muzejā un Ērgļu saieta namā. Vispirms mēs ciemojāmies Braku muzejā, kur muzeja saimnieces mūs laipni sagaidīja ar karstu tēju un pīrāgiem, izrādīja dzīvojamo namu un piedāvāja noskatīties filmu par muzeju. Pēc tam devāmies uz Ērgļu saieta namu, kur Jekaterina piedalījās radošajā darbnīcā „Ieaud savu rakstu”, bet Valdemārs – „Darbs dara darītāju”. Bijām klāt arī piemiņas brīdī R.Blaumaņa kapos. Madonas Novadpētniecības muzeja speciāliste Dace Zvirgzdiņa sniedza ieskatu aizvadītajā gadā, akcentējot teātra izrādes, pasākumus, kas tika veltīti  R.Blaumaņa jubilejai. Ērgļu saieta namā notika uzaicināto konkursa dalībnieku apbalvošana. Pasākumu vadīja Valmieras Drāmas teātra aktrise Dace Everss. Valdemāram Felcim, pasniedzot Atzinības rakstu, apsveikuma vārdus veltīja žurnāla „Sīrups” redaktore Laura Lauzniece. Valdemārs saņēma arī specbalvu – žurnāla „Sīrups” abonementu pusgadam. Jekaterinai Ribakovai Atzinības rakstu pasniedza Valmieras Drāmas teātra aktrise Ligita Dēvica. Gan aktrise Ligita Dēvica, gan literatūrzinātniece Līvija Volkova, gan arī citi žūrijas dalībnieki uzsvēra, ka savos darbos skolēni atklāj R.Blaumaņa darbu mūsdienīgumu un aktualitāti arī 21.gadsimtā. Rakstot savas pārdomas, tiek meklētas atbildes uz daudzām problēmām: par bērnu un vecāku attiecībām, par jaunieša vietu sabiedrībā, par dzīves vērtību skalu, par patiesu, godīgu un aprēķina mīlestību, par savu māju apziņu un pasaulīgiem labumiem, par patiesību un meliem.

Pasākuma gaitā tika citēti fragmenti no skolēnu domrakstiem, kas aizkustināja daudzus klātesošos. „Braku” muzeja mājas lapā ir sadaļa „Konkursa darbos ieskatoties”, kur var izlasīt arī mūsu skolēnu atziņas. Valdemārs Felcis, rakstot domrakstu par tematu „Ko tu vari šodien padarīt, to neatstāj uz rītdienu”, domā, ka „varbūt dažkārt vajag veltīt kādam savu sirsnību, lai ikviens ar savu neatkārtojamo cilvēka stāju skaistāku padarītu pasauli. Atrast pašiem, kas īsts un kas viltus. Arī garīgā muskulatūra ir jāvingrina. Šo darbu uz rītdienu nevar atstāt”. Jekaterinas domrakstā parādījās vadmotīvs, kas skanēja visa pasākuma gaitā – zeltu dabū caur daudzkārtēju skalošanu. „Lai sasniegtu visu, ko gribu, man arī ir nepieciešamas zināšanas – zelts – , ko var dabūt caur daudzkārtēju skalošanu – darbu.”

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils Valsts ģimnāzijas

latviešu valodas un literatūras skolotāja

Ingrīda Kondratjeva




Atpakaļ