Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

04-11-2013

Mācīties no citiem – bagātināt sevi un savu darbu!


Oktobra pēdējā dienā, 31.oktobrī, Daugavpils vispārējās un profesionālās izglītības iestāžu karjeras konsultanti devās pieredzes apmaiņas vizītē „Cita (u) pieredze” uz Rēzekni.

Kā pirmais pieturas punkts bija Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs (ARPC) „Zeimuļs”. Mūs laipni sagaidīja ARPC administratore Dzintra Gribuste, kura mums izrādīja „Zeimuļa” telpas un darbnīcas, kurās savas prasmes pilnveido un brīvo laiku pavada vairāk kā divi tūkstoši mazo un jauno rēzekniešu. Uzaicinājusi mūs radoši noskaņoties un ērti iekārtoties omulīgā telpā, Dzintra Gribuste sniedza ieskatu jauniešu iniciatīvas projektā „Karjeras labirints „atrodi sevi tumsā!””, pastāstot, kādas aktivitātes tika realizētas projekta ietvaros, kā arī visus mūs iesaistīja rokdarbu veidošanā.

Darba turpinājumā metodiķe Edīte Čepule sniedza informāciju, kā tiek organizēts   interešu izglītības darbs Rēzeknes pilsētā, kādi pulciņi tiek piedāvāti skolēniem. Piedāvājumu klāsts tiešām ir bagāts – sākot no kulinārija un žurnālistikas līdz pat elektronikai un robotikai, tāpēc katrs var atrast savām interesēm un spējām piemērotāko nodarbi.      

        Sīkāk ar vienu no interešu izglītības programmām „Mana karjera” mūs iepazīstināja skolotāja Lāsma Štarjkova, pastāstot, kādas kopīgas aktivitātes tiek realizētas kopā ar jauniešiem,  izzinot gan izglītības un darba iespējas, kā arī pilnveidojot dzīvei nepieciešamās prasmes un iemaņas.

Savukārt, Rēzeknes pilsētas jaunatnes lietu speciāliste pastāstīja, kādas aktivitātes Rēzeknē tiek piedāvātas un organizētas jauniešiem: tās ir gan diskusijas „Kafija ar politiķiem”, 18.novembra skrējiens, dažādi labdarības pasākumi un jauniešu iniciatīvas projekti, gan vēl daudz interesantu aktivitāšu, kas tiek organizētas kopīgi ar diviem Rēzeknē esošiem jaunatnes centriem. 

                   Pieredzes apmaiņas vizītes turpinājumā daugavpilieši devās uz Rēzeknes Augstskolu (RA). Par RA darbību un piedāvātajām programmām pastāstīja sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lolita Kivleniece – Kuzņecova.

Ļoti interesanti bija uzzināt par RA un Rēzeknes novada pašvaldības pozitīvo sadarbības modeli – skolēnu nodarbībām tehniskajā jaunradē. Par idejas ieceri un īstenošanu pastāstīja RA Inženieru fakultātes dekāne Ērika Teirumnieka. Atbildot uz viesu jautājumiem, dekāne pastāstīja, ka nodarbības tiek organizētas katru otro mēneša sestdienu no oktobra līdz aprīlim, iesaistot apmēram 150 bērnus no 2. līdz 12.klasei tādās aktivitātēs kā alternatīvās enerģijas izpēte, elektrotehnika, programmēšana, mehatronika, vides interjers u.c. Skolēniem notiek gan teorētiskās, gan praktiskās nodarbības, un nodarbību cikla noslēgumā tiek prezentēti dažādie darba rezultāti. Īpaši organizēta pasākuma laikā visi kopā priecājas par saviem un cita sasniegumiem.

                   Turpinājumā klātesošos uzrunāja Rēzeknes novada jaunatnes lietu speciālists Guntis Rasims, pastāstot, kā tiek organizēts darbs ar jauniešiem novadā. Daugavpiliešiem bija iespēja dzirdēt Rēzeknes puses latgaliešu valodu, jo savam stāstījumam G.Rasims izvēlējās tieši latgaliešu valodu. Viņu interesantā pieredze ir tādi organizētie pasākumi kā „Ģitāristu forums”, „Muzikālā prāta banka”’, „Vara talants” u.c.

                   Vizītes noslēgumā skolotāji devās arī ekskursijā uz Latgales vēstniecību „GORS”.

 Pieredzes apmaiņas vizīte Rēzeknē bija piesātināta – idejām un emocijām bagāta. Iepazīstot kaimiņu novada labo praksi un pieredzi, atklājot un ieraugot Latgales bagāto kultūrvidi, ceru, ka katrs pasākuma dalībnieks guva iedvesmu jaunām iecerēm un idejām, ko realizēt gan savā darbā, gan personīgajā dzīvē jau pēc rudens brīvdienām!

 

Informāciju sagatavoja:

Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes

Profesionālās, interešu un pieaugušo izglītības nodaļas

pedagoģe – karjeras konsultante

Santa Čeirāne

santa.ceirane@daugavpils.lv

t. 65407437




Atpakaļ