Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

25-10-2013

Uzdrošināties un uzvarēt


2.oktobrī Daugavpils Kultūras pils lielajā zālē visi skolotāji izbaudīja svētku un prieka mirkļus Starptautiskajai skolotāju dienai veltītajā svinīgajā pasākumā „No skolotāja – skolotājam”, bet šķiet, ka visbrīnišķīgākā šī diena bija pirmsskolas izglītības skolotājai Natālijai Fadejevai. Pirmkārt, šajā dienā viņa sāka strādāt pastāvīgā darbā Daugavpils pilsētas 32.pirmsskolas izglītības iestādē, bet galvenais – konkursa „SWEDBANK jaunais Daugavpils skolotājs 2013” galvenā balva – portatīvais dators – nokļuva tieši viņas rokās!

Natālija ir dzimusi otrajā lielākajā Latgales pilsētā – Rēzeknē, tur pabeigusi 3.vidusskolu, bet studēt devusies uz Daugavpili, lai universitātē apgūtu pirmsskolas izglītības skolotāja profesiju. Natālija atzīst, ka pedagoģijas studēšana bijusi apzināta izvēle, jo, redzot skolotāju darbu un to, kādu gandarījumu saņem skolotājs, audzinot savus skolēnus, radās pārliecība – gribu kļūt par pirmsskolas skolotāju. Arī ģimene Natālijas izvēli uzņēma pozitīvi. Natālija smaidot saka: ģimenē jābūt kaut vienam skolotājam, kas audzina visus pārējos.

Pirmsskolas izglītības iestādēs Natālijai rit otrais darba gads. Piesakoties konkursam, jaunā skolotāja strādājusi Daugavpils pilsētas 11.pirmsskolas izglītības iestādē ar pašiem mazākajiem – vienu līdz divus gadus veciem bērniem, aizvietojot pastāvīgo darbinieci. Tad tika saņemts vilinošs piedāvājums no 32.pirmsskolas izglītības iestādes – iespēja strādāt pastāvīgā darbā, tāpēc tagad Natālijas audzēkņi ir jaukta vecuma – trīs līdz septiņus gadus – bērni. Savus aizbilstamos Natālija raksturo kā laipnus, mīļus, atvērtus un gribošus uzzināt arvien ko jaunu. Samulsumu Natālijai rada jautājums raksturot sevi, tomēr, mazliet padomājusi, viņa saka, ka ir dzīvespriecīga, optimiste, atbildīga, enerģiska un vēl – laba mamma.

Jaunā skolotāja par svarīgu pamatu kopīgas valodas atrašanai ar bērniem uzskata mīlestību, jo tā palīdz sajust, ko mazie vēlas un kā ar viņiem sarunāties. Natālija atzīst, ka tagad ir ļoti grūti ieinteresēt bērnus, bet skolotāja cenšas uz katru nodarbību atrast kādu interesantu prezentāciju, mūziku vai rotaļu. Natālija ir pirmsskolas grupas skolotāja, tāpēc katru dienu viņai jāstrādā ne tikai ar bērniem, bet arī ar vecākiem, uzklausot viņu vēlmes, noskaidrojot, kā viņu bērns jutās mājās, jāpastāsta par bērna veiksmēm un neveiksmēm.

Natālijai skolotājas darbā visinteresantākais ir redzēt, kā bērni attīstās, redzēt sava darba rezultātu – tas sasniegts vai nē, savukārt, gandarījumu sagādā vecāku pateiktais „paldies” par bērnu audzināšanu un tas, ka bērns uz grupiņu nāk ar prieku. Reizēm grūtības skolotājai sagādā vecāku nesapratne un bērnu uzvedības jautājumi. Savas intereses Natālijai ir arī ārpus darba – viņai ļoti patīk ceļot kopā ar ģimeni, gatavot dažādus ēdienus, adīt un meistarot rotājumus kanzashi tehnikā. Laimes sajūta skolotājai ir tad, kad cilvēki blakus ir veseli un viņai pašai viss izdodas.

Ieskatoties gadus desmit tālā nākotnē, Natālija redz pirmsskolas izglītības iestādes, kurās pilnībā veiktas renovācijas, grupās ir skaistas un jaunas mēbeles: iestāžu teritorijās ir krāšņi pastaigu laukumiņi. Par sevi jaunā skolotāja saka, ka pēc desmit gadiem viņai būs jau paliels darba stāžs, tāpēc bērniem viņa varēs sniegt aizvien vairāk zināšanu.

Natālija uzskata, ka skolotāju kolektīvs ir radošs, vienmēr ceļā uz jaunām zināšanām, un arī pašam skolotājam vienmēr jābūt jaunam un saprotošam. Skolotājam vienmēr jāiet līdzi laikam: strādājot šajā profesijā, vienmēr jāseko jaunākajai informācijai un jāpapildina savas zināšanas.

Taujāta par konkursu „Swedbank jaunais Daugavpils skolotājs 2013”, Natālija atzīstas, ka sākumā, kad viņai piedāvāja piedalīties šajā konkursā, viņa to nevēlējās, bet, labi visu apsvērusi, izlēma, ka ir vērts piedalīties – tāda iespēja ir reti, varbūt tā pat ir vienīgā viņas dzīvē. Jāatzīst, ka Natālijas lēmums izrādījās ļoti pareizs – konkursa galvenā balva tika piešķirta tieši viņai, sagādājot neviltotu prieku un pārsteigumu. Balva ir gan darba novērtējums, gan pamudinājums censties sasniegt vēl vairāk, būt vēl radošākai skolotājai – par prieku sev un saviem audzēkņiem.

Natālijas novēlējumi skan patiesi sirsnīgi: „Lai skolotājiem ir zinātkāri bērni, skolai – talantīgi pedagogi!”  Bet sev Natālija novēl pilnveidot zināšanas pirmsskolas darbā un apkārt – laimīgus cilvēkus!  

 

Informāciju sagatavoja:

Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes

sabiedrisko attiecību speciāliste

Anita Pleša

t.65407434




Atpakaļ