Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

23-10-2013

Skolotājs – tā ir visradošākā profesija!


Konkursa „SWEDBANK jaunais Daugavpils skolotājs 2013” Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes veicināšanas balvu ieguva Daugavpils Ruģeļu pirmsskolas izglītības iestādes skolotāja Santa Šicāne.

Santa dzimusi Daugavpilī un pabeigusi 12.vidusskolu. Profesijas izvēle jaunietei nav sagādājusi lielas pārdomas – viņa ļoti mīl bērnus, un tāpēc bijis tikai likumsakarīgi izvēlēties pedagoģijas studijas. Santa vienmēr ir gribējusi strādāt šajā nozarē, tāpēc viņas lēmums ģimenē nevienu nepārsteidza – kļūt par skolotāju viņa gribēja jau sen, ne tikai beidzot 12.klasi. Interesanti tas, ka viņas rados gan nav neviena skolotāja, Santa šo ceļu uzsāka pirmā.

Sevis raksturošanai Santa izmanto vārdus: godīga, atbildīga, punktuāla, mierīga, komunikabla, un šķiet, ka šādas īpašības mūsdienās noderētu katram cilvēkam, bet pedagogam tās ir ļoti būtiskas. Jaunā skolotāja strādā ar „kāpēcīša” vecuma mazuļiem – viņas audzēkņiem ir 3 – 4 gadi, tie ir ļoti jauki bērni, ar kuriem interesanti strādāt. Lai gan katru dienu Santa dzird simtiem jautājumu un uz tiem atbild, skolotāja atzīst, ka arī pati šajā saskarsmē arvien uzzina kaut ko jaunu. Atklājot, kā atrast kopīgu valodu ar bērniem, Santa saka, ka, pirmkārt, jābūt atvērtam cilvēkam, jo bērni visu redz, dzird un, galvenais, jūt, bet, lai visus bērnus prastu ieinteresēt, ir cītīgi jāstrādā. Svarīgi ir iespējami daudzpusīgi iepazīt bērnu, jo katram no mums ir stiprākās un vājākās puses, mēs esam ļoti dažādi, tāpēc katram jāpiemeklē sava „atslēdziņa”.  Santa atzīst, ka ar bērniem vienmēr ir interesanti, bet īpaši interesanti ir novērot bērnu sasniegumu rezultātus un priecāties par to, ko izdevies bērniem iemācīt. Santas pieredze darbā vēl ir neliela, viņa strādā tikai vienu gadu, tāpēc bieži rodas dažādi jautājumi, bet kopumā viss veicas labi.

Būt grupas audzinātājai, kas ir Santa, ir ļoti liela atbildība, jo ir jāatbild par visiem bērniem; jāprot parūpēties par viņu drošību, jāzina, kā iemācīt kaut ko jaunu, kā izklaidēt, kā padarīt mājīgu, jauku un mīlestības pilnu vidi, kurā bērni atrodas visu dienu. Gandarījumu Santai sagādā iespēja uz darbu vienmēr iet ar prieku, zinot, ka tur gaida mazuļu smaidi un pozitīvas emocijas.

Lai gan brīvā laika nav daudz, jaunā skolotāja atrod brīdi sporta nodarbībām, apmeklējot baseinu un aerobikas nodarbības.

Laimīgai būt Santai izdodas tad, kad viss, kas iecerēts,  ir izdarīts un rezultāts ir pozitīvs. Laiks ir tik pārmaiņu pilns, ka Santai grūti pat iedomāties, kādas būs izglītības iestādes pēc gadiem desmit – katru dienu parādās kaut kas jauns un dažreiz pat ir neiespējami tam visam izsekot un paspēt tikt līdzi.

Santa smaidot atzīst, ka skolotājs ir visradošākā profesija, jo tajā ir ietverts tik daudz dažādu profesiju, ka ne saskaitīt: telpu noformējumā un metodisko līdzekļu gatavošanā izpaužas mākslinieks, pasākumos – aktieris, režisors, dziedātājs… Skolotāju darba kolektīvs atšķiras ar to, ka nevienā citā kolektīvā nav tik daudz radošu cilvēku. Lai gan skolotāja darbs ir sarežģīts, tomēr tā lielākā priekšrocība ir darbs pozitīvā, siltā, mīļā un drošā vidē – tādā, kurā ir patīkami strādāt un atrasties visas dienas garumā.

Daugavpils Ruģeļu pirmsskolas izglītības iestādes iesniegtais pieteikums par Santas Šicānes dalību konkursā „SWEDBANK jaunais Daugavpils skolotājs 2013” jauno skolotāju ļoti pārsteidzis un iepriecinājis – vēl nekad tāda veida konkursos viņa nebija piedalījusies. Dalība konkursā Santai ir jauna motivācija strādāt ar vēl lielāku aizrautību un izdomu. Gan sev, gan kolēģiem, gan saviem audzēkņiem Santa novēl – lai viss, kas iecerēts, vienmēr piepildās!

 

Informāciju sagatavoja:

Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes

sabiedrisko attiecību speciāliste

Anita Pleša

t.65407434

 




Atpakaļ