Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

22-10-2013

Daugavpils Universitātes Zinātnes skola uzsākusi jauno mācību gadu


Sestdien, 2013. gada 19. oktobrī, otro savas darbības gadu uzsāka Daugavpils Universitātes Zinātnes skola, kurā jauniešiem, iejūtoties jauno zinātnieku un pētnieku lomā, ir iespēja tuvāk iepazīt zinātnes pasauli.

Zinātnes skolas atklāšanā skolēnus sveica DU rektors, akadēmiķis Arvīds Barševskis, kurš aicināja jauniešus darīt to, kas patiešām patīk un interesē, jo tad panākumi neizpalikšot. Atklāšanas pasākumā skolas dalībniekus sveica arī Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks Jānis Dukšinskis. Viņš pauda gandarījumu, ka skolēni ir izvēlējušies savu brīvo laiku pavadīt iepazīstot zinātnes pasauli un novēlēja izmantot DU doto iespēju, lai tiktos ar interesantām personībām un iepazītu zinātnes pasaules praktisko pusi. Savukārt DU zinātņu prorektore, asoc.prof. Inese Kokina, uzrunājot Zinātnes skolas kuplo dalībnieku skaitu, rosināja skolēnus būt drošiem un pārliecinātiem par sevi, iesaistīties diskusijās ar jau pieredzējušiem zinātniekiem, tādējādi izzinot interesējošās sfēras.

Turpinājumā notika Zinātnes skolas 1. nodarbības lekcija “Cik Latvijas iedzīvotāji un uzņēmumi ir gatavi eiro”, ko vadīja A/S Swedbank Finanšu centra Daugavpils vadītājs Edmunds Užens. Finanšu centra vadītājs pastāstīja par savu pieredzi izglītības iegūšanā, karjerā, par ikdienas saskarsmi ar jauniešiem, jaunajiem zinātniekiem un uzņēmējiem. Lektors vienkāršā un saprotamā veidā klātesošajiem izskaidroja un prezentēja eiro attīstību un ieviešanu Latvijā, tā ietekmi visās dzīves sfērās, t.sk. arī zinātnē, kā arī dalījās ar pieredzi, kā realizēt savas idejas un sasniegt mērķus. Pēc kopīgās lekcijas jaunieši, atbilstoši viņu interesēm, iesaistījās praktiskajās aktivitātēs dabaszinātņu, humanitāro un sociālo zinātņu darba grupās (kopumā 5 grupas). Jaunieši, kuri interesējas par humanitārajām zinātnēm, tikās ar Izglītības un vadības fakultātes docētājiem un diskutēja par ilgtspējīgu dzīvesveidu praksē. Skolēni, kuriem saistošas ir dabaszinātnes, tikās ar universitātes Sistemātiskās bioloģijas institūta pētniekiem un mācījās pielietot DNS analīzes organismu noteikšanā, kā arī noskaidroja, kas ir invazīvās (svešzemju) sugas un kā tās izplatās Latvijas teritorijā. Tie, kurus interesē informācijas tehnoloģijas, tikās ar DU Informātikas katedras pārstāvjiem un uzzināja par programmēšanas valodām. Savukārt sociālo zinātņu interesenti piedalījās diskusijā „Efektīvs vadītājs + efektīvs līderis = efektīva komanda” un iepazinās ar līderības fenomenu, un noskaidroja, kā ir iespējams ar SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) programmas palīdzību apstrādāt dažādu anketu rezultātus. Kopumā Zinātnes skolas nodarbībā piedalījās 112 skolēni no dažādām Latvijas skolām.

Nodarbības DU Zinātnes skolā notiek vienu reizi mēnesī. To laikā skolas dalībnieki piedalās lekcijās un praktiskajās nodarbībās, iesaistās zinātnisko aktualitāšu izzināšanā, pētī kādu sev interesējošu tēmu dziļāk, kā arī mācās strādāt ar modernu aprīkojumu. Visas nodarbības DU Zinātnes skolā notiek bezmaksas. Tie jaunieši, kuri būs apmeklējuši vairāk nekā 50% nodarbību, saņems sertifikātu, par ko tiks piešķirti 5 punkti, stājoties jebkurā DU bakalaura studiju programmā.

Šī mācību gada 2.nodarbība tiek plānota 23.novembrī.

Papildus informācija:
Daugavpils Universitātes Zinātņu daļa
Tel.  +371 65425452 
E-pasts: zinda@du.lv




Atpakaļ