Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

02-10-2013

Jaunieši neapzinās vajadzību karjeras izvēli veikt mērķtiecīgi


Valsts izglītības attīstības aģentūras aptauja atklāj, ka puse (49%) jauniešu Latvijā lēmumu par karjeru pieņem paši, nepārspriežot savu lēmumu ne ar ģimeni, ne ar karjeras konsultantu. Turklāt tikai trešdaļa (28%) jauniešu izvērtē savas „stiprās puses” un to, kurā nozarē vai profesijā tās vislabāk var izmantot. Savukārt novēlotas un haotiskas karjeras izvēles sekas atspoguļojas ne tikai indivīda neapmierinātībā ar dzīvi, bet arī valsts ekonomiskajā attīstībā.

„Nereti jaunieši par savu karjeru sāk domāt tikai pēc skolas gala eksāmeniem. Tad steigā pieņemts lēmums visbiežāk tiek balstīts uz vieglākā ceļa izvēli vai došanos mācīties tur, kur dodas citi, kur ir prestižs. Tāda pieeja vēlāk liek vilties ne tikai pašam jaunietim, bet tās sekas redzamas arī ekonomikā - gan kā noteiktu profesiju pārprodukcija, gan kā speciālistu trūkums darba tirgū dažādās nozarēs un jauniešu bezdarbs,” norāda Valsts izglītības attīstības aģentūras Informācijas un karjeras atbalsta departamenta vadītāja Aleksandra Joma, piebilstot, ka ar karjeras jēdzienu mūsdienās tiek saprasta izglītības, darba un privātās dzīves mijiedarbība.

Lai arī piektdaļa (20%) respondentu norāda, ka sevi dzīves laikā redz kā uzņēmējus, radot un vadot savus uzņēmumus, tomēr tikpat liela daļa (20%) respondentu norāda, ka savu karjeras attīstību nākotnē saskata ārpus Latvijas. No Latgalē aptaujātajiem jauniešiem vecuma grupā no 14 līdz 19 gadiem karjeras attīstību savā reģionā saredz 31% aptaujāto.

Pašreiz Nodarbinātības valsts aģentūras Daugavpils filiālē kā bezdarbnieki ir reģistrēti 537 jaunieši. Tajā pašā laikā Daugavpils pilsētas domes Biznesa attīstības nodaļā apkopotie uzņēmēju sniegtie dati liecina, ka Daugavpilī nepieciešami tādi speciālisti kā kvalificēti metinātāji, inženieri-mehāniķi, iekārtu un darbagaldu uzstādītāji dažādās nozarēs (metālapstrāde, šūšana, tekstils), šuvējas, autoatslēdznieki un autoelektriķi.

Daugavpils pilsētas domes Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes Profesionālās, interešu un pieaugušo nodaļas pedagoģe - karjeras konsultante un Karjeras nedēļas koordinatore Daugavpilī Santa Čeirāne norāda: „Varam lepoties, ka, sākot ar šo mācību gadu, visās 17 pilsētas vispārizglītojošās izglītības iestādēs un arī speciālajā pamatskolā darbu ir uzsākuši pedagogi – karjeras konsultanti. Papildus tam arī Karjeras nedēļa ir daudzveidīgu aktivitāšu laiks pilsētas jauniešiem, lai iepazītu pašiem sevi un pilsētā sniegtās iespējas karjeras izvēlei un attīstībai.”

Vairāk nekā trešdaļa (39%) aptaujāto Latvijas jauniešu atzinuši, ka efektīvākais veids, kā izzināt, vai viņi ir piemēroti kādai profesijai, ir vasaras darbs vai prakses iespējas. Aptaujā 14% jauniešu norāda, lai efektīvi izzinātu savu piemērotību kādai profesijai, būtu nepieciešama karjeras konsultācija, bet tikai nepilni 2% to izmanto.

Jauniešu aptauju „Ko Tu domā par karjeru?” veica Valsts izglītības attīstības aģentūra Karjeras nedēļas ietvaros 2013. gada septembrī portālā Draugiem.lv, aptaujājot 1035 jauniešus vecuma grupā no 14 līdz 19 gadiem, no kuriem 482 bija jaunieši, bet 553 – jaunietes visā Latvijā.

Karjeras nedēļu Daugavpilī no 7. līdz 11.oktobrim rīko Daugavpils pilsētas domes Vispārējās un profesionālās izglītības pārvalde sadarbībā ar Daugavpils Universitāti, Daugavpils pilsētas pašvaldības iestādi "Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs”, Daugavpils pilsētas domes Jaunatnes departamentu, Latgales centrālo bibliotēku, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju, DDMV "Saules skola", Daugavpils Tirdzniecības profesionālo vidusskolu, Daugavpils Profesionālo vidusskolu, Daugavpils Celtnieku profesionālo vidusskolu, RTU Daugavpils filiāli, RISEBA Daugavpils filiāli, Daugavpils Medicīnas koledžu, Daugavpils Mūzikas vidusskolu, BJC "Jaunība", SIA "Baltijas moderns", A/S "Tramvaju uzņēmums", A/S "Daugavpils siltumtīkli", SIA "Daugavpils ūdens", SIA "Daugavpils Lokomotīvju remonta rūpnīca", SIA "Axon Cable", SIA "Zieglera mašīnbūve", SIA "Dautkom TV" un SIA "Regula Baltija".

Par Karjeras nedēļu

Karjeras nedēļa no 7. līdz 11. oktobrim notiks 11 Latvijas lielākajās pilsētās: Rīgā, Jelgavā, Ventspilī, Daugavpilī, Jēkabpilī, Liepājā, Rēzeknē, Gulbenē, Cēsīs, Kuldīgā un Valmierā. Šajā nedēļā jauniešiem ir iespēja tikties ar dažādu profesiju pārstāvjiem, karjeras konsultāciju laikā uzzināt savus talantus un pilnveidojamās puses, „projektēt” savu nākotnes profesiju un dzīvesveidu, piedalīties radošajās darbnīcās, konkursos, laimēt balvas un iesaistīties citās aktivitātēs.

Karjeras nedēļu otro gadu organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra Eiropas Komisijas Euroguidance tīkla programmas ietvaros sadarbībā ar Rīgas, Jelgavas, Ventspils, Daugavpils, Jēkabpils, Liepājas, Rēzeknes, Gulbenes, Cēsu, Kuldīgas un Valmieras pašvaldībām un to izglītības pārvaldēm.

Plašāka informācija un plaša pasākumu programma 11 Latvijas pilsētās pieejama vietnēs: www.viaa.gov.lv/karjerasnedela un www.draugiem.lv/viaa.

Informāciju sagatavoja:

Kitija Balcare, Karjeras nedēļas 2013 komunikācijas konsultante

Mob. tālr.: (+371) 29683396; e-pasts: kitija.balcare@hauska.com

Papildu informācija:

Dace Zaldāte-Rozentāle, Valsts izglītības attīstības aģentūras pārstāve

Mob. tālr.: (+371) 29207373; e-pasts: dace.zaldate-rozentale@viaa.gov.lv




Atpakaļ