Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

01-10-2013

Daugavpils skolēni iepazīst darba pasauli


Jau trešo gadu septembra beigās Valsts kanceleja sadarbībā ar valsts pārvaldes institūcijām visā Latvijā organizē Atvērto durvju dienu. Šajā dienā valsts pārvaldes iestādes ir atvērtas ikvienam interesentam un piedāvā ekskursijas, prezentācijas un klātienes tikšanās ar valsts iestādēs strādājošajiem speciālistiem.

Arī Daugavpils skolēniem 27.septembrī bija iespēja saistošā un interesantā veidā iepazīt dažādu iestāžu ikdienas darbu. Daugavpilī savas durvis vēra Valsts ugunsdzēsības un  glābšanas dienesta depo. Šogad ar glābēju darbu, ikdienas pienākumiem un nepieciešamajām prasmēm iepazinās ap 90  sākumskolas un pamatskolas skolēnu no dažādām pilsētas skolām. Skolēniem bija unikāla iespēja tuvplānā aplūkot dienestam piederošo tehniku un darbam nepieciešamo aprīkojumu.

Ļoti populāra un gandrīz vai katrā Daugavpils ģimenē ir sastopama dzelzceļnieka profesija. Ar darbu VAS „Latvijas dzelzceļš” (LDZ) iepazinās 30 devīto klašu skolēni. Daugavpils Mācību centra darbinieki skolēnus iepazīstināja ar LDZ struktūru un darbības jomām, kā arī atgādināja par drošību uz dzelzceļa. Pēc interaktīvās lekcijas skolēni devās ekskursijā uz SIA „Ritošā sastāva serviss” vagonu remonta centru. Pēc ekskursijas skolēni saņēma arī piemiņas dāvaniņas – grāmatu un disku par Latvijas dzelzceļa vēsturi.

65 dažādu pilsētas skolu skolēni devās uz Valsts policijas pārvaldi, lai gūtu ieskatu un izpratni par policistu ikdienas darbu un profesiju. Arī šeit skolēniem bija iespēja iepazīt policista darbā izmantojamo speciālo aprīkojumu un tehniku.

Īpašs piedzīvojums – izbrauciens uz Latvijas valsts robežkontroles punktu, ko noorganizēja Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes darbinieki – bija pieejams 75 pilsētas skolēniem. Skolēniem bija iespēja būt klāt un vērot robežsardzes darba ikdienu, uzkāpt skatu tornī, iemēģināt robežsardzei piederošo tehniku – kvadriciklu.

Skolēniem, kurus interesē mediķa profesija, šogad bija iespēja apmeklēt Daugavpils Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, iepazīt ikdienas ritmu un tuvāk aplūkot operatīvos transportlīdzekļus. Ar šī dienesta darbu iepazinās 20 skolēnu.

22 skolēni devās uz Valsts arhīvu, kur tā darbinieki iepazīstināja ar arhīva funkcijām un dokumentu glabāšanas noteikumiem.

Valsts zemes dienests 30 mūsu pilsētas skolēniem skaidroja iestādes darbības jomas un atklāja, kas jāzina katram nekustamā īpašuma saimniekam.

Kopumā Daugavpilī Atvērto durvju dienas pasākumos piedalījās 337 skolēni.

Šī bija vēl viena iespēja Daugavpils izglītības iestāžu skolēniem iepazīt dažādas profesijas un amatus, iepazīt darba pasauli un dažādu profesijas pārstāvju ikdienu.

Paldies visiem Daugavpils valsts iestāžu pārstāvjiem, kuri veltīja savu laiku un sniedza skolēniem ieskatu dažādu jomu darba pasaulē!

Paldies arī skolu pedagogiem – karjeras konsultantiem un klašu audzinātājiem par skolēniem sniegto iespēju piedalīties piedāvātajos pasākumos!

 

Informāciju apkopoja un sagatavoja:

Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes

Profesionālās, interešu un pieaugušo nodaļas

Pedagoģe – karjeras konsultante

Santa Čeirāne

santa.ceirane@daugavpils.lv

t.29196866, 654 - 07437




Atpakaļ