Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

13-08-2013

Daugavpils jauniešu aktīvā vasara


 

Daugavpilī š.g. 8.un 9.augustā norisinājās interaktīvās darbnīcas jauniešiem projekta „Atbalsta programmu izstrāde un īstenošana sociālās atstumtības riskam pakļauto jauniešu atbalsta sistēmas izveidei” (Vienošanās Nr.2010/0328/1DP/1.2.2.4.1/10/IPIA/VIAA/002) ietvaros.

Divas dienas Daugavpils 9.vidusskolas teritorijā darbojās 28 pilsētas aktīvie jaunieši vecumā no 13 līdz 19 gadiem, kas pārstāvēja gandrīz visas pilsētas skolas.

Pirmajā dienā jaunieši iepazinās, sadraudzējās  veicot komandu veidojošos uzdevumus un izspēlējot sadarbības spēles. Tika izrunātas arī drošības prasības, lietojot projekta ietvaros jauniegūto ekipējumu, kas tika izmēģināts nākamajā dienā. Virvju kurss tikai pirmajā mirklī šķiet vienkāršs, bet tam nepieciešama gan nopietna fiziskā sagatavotība, gan veiklība, uzmanība un pacietība, jo kļūdīties nedrīkst, no tā atkarīga paša drošība. Profesionālu pasniedzēju vadībā katrs jaunietis varēja izmēģināt pārslīdēt starp kokiem pāri iedomātajai neizbrienamajai upei vai kalnu aizai. Patiess prieks, ka veiklības vingrinājumos un sacensībās, ievērojot laika limitu, neatpalika arī meitenes, kas vienlīdz veiksmīgi darbojās līdzās puišiem. Nodarbības vadīja projekta pasniedzēji: Evelīna Balode (Vispārējās un profesionālās izglītības pārvalde), Jūlija Nosale (LU studente), Ivars Kravalis (Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija) un brīvprātīgais palīgs – Nikolajs Grigorjevs, J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolas sporta skolotājs. Daļa no darbnīcu dalībniekiem bija jaunieši, kas iesaistījušies ielu vingrošanas aktivitātēs, tāpēc starplaikos parādīja veiklības paraugdemonstrējumus.

Noslēgumā jaunieši saņēma apliecinājumus par piedalīšanos aktivitātēs.

Pārrunājot apmācību ieguvumus, jaunieši atzina, ka labprāt  turpinātu pilnveidot iemaņas tūrisma ekipējuma apguvē un pielietojumā. Jaunieši atklāja, ka ir apmeklējuši šķēršļu takas Siguldā un Ventspilī un labprāt tādas redzētu arī Daugavpilī, piemēram, Stropu mežā. Organizatoriem likās, ka pats svarīgākais šo dienu ieguvums ir iespēja ieinteresēt jauniešus pievērsties sportam, āra aktivitātēm, pozitīvam kustību azartam pretstatā dīkdienīgai laika pavadīšanai pie datora. Sportiskai un saturīgai saskarsmei ar vienaudžiem, sadarbībai starp treneriem noteikti jāturpinās arī nākotnē.

Jauniešu interaktīvās darbnīcas organizatoriski atbalstīja Daugavpils pilsētas domes Vispārējās un profesionālās izglītības pārvalde. Organizatoru vārdā jāteic paldies Daugavpils 9.vidusskolas administrācijai par atsaucību, atvēlot savas skolas teritoriju projekta aktivitātēm. Jaunieši pateicas arī vietējiem uzņēmējiem – SIA „Dubiki”, kas dāvāja savu produkciju, ko darbnīcu noslēguma neformālajā daļā draudzīgā un jautrā atmosfērā grilējām. 

Uzziņai par projektu:

Projekta virsmērķis ir izstrādātās atbalsta sistēmas ieviešanas rezultātā samazināt sociālās atstumtības riskam pakļauto jauniešu skaitu 15 pašvaldībās un 25 izglītības iestādēs, veicinot viņu iesaistīšanos izglītībā un nodarbinātībā, tādējādi veicinot viņu iekļaušanos sabiedrībā.

Projekta tiešais mērķis ir izzināt, modelēt, aprobēt un izvērtēt sociālās atstumtības risku mazināšanas un novēršanas sistēmu 13 – 25 gadus veciem jauniešiem 15 pašvaldībās, lai samazinātu sociālās atstumtības riskus un to jauniešu skaitu, kas agri pamet mācības un neturpina izglītību, kā arī veicinātu viņu profesionālās ievirzes izglītību un nodarbinātību, stiprinot iesaistīto institūciju kapacitāti, attīstot atbalsta sistēmu un paaugstinot projektā iesaistītā personāla kompetences līmeni.

Projekta īstenošanas laiks no 2011.gada  3. janvāra līdz 2013.gada 31.decembrim.

Plašāka informācija par projekta aktualitātēm:

www.atbalsts.lu.lv

 

 

Informāciju sagatavoja:

Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes

eksperte projektu jautājumos

Evelīna Balode

Tālr.: +371 65425102

 E-pasts: evelina.balode@daugavpils.lv




Atpakaļ