Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

12-08-2013

Ir pārtrūcis pavediens...


10.augustā pa mūžības ceļu devās Astrīda Petaško, Daugavpils Valsts ģimnāzijas pedagoģe, skolas muzeja dibinātāja un ilggadēja vadītāja, Atmodas notikumu aktīva dalībniece, dzīvesstāstu pētniece, Triju zvaigžņu ordeņa Goda zīmes laureāte un Goda daugavpiliete.

Astrīda Petaško dzimusi 1927.gada 18.septembrī Daugavpilī, Annas un Andreja Švirkstu ģimenē. Anna Švirksts bija skolotāja, bet Andrejs Švirksts strādāja apriņķa valdē, kur veica sekretāra, valdes priekšsēdētāja, tad apriņķa vecākā un beidzot Daugavpils pilsētas valdes priekšsēdētāja pienākumus.

A.Petaško mācījusies Daugavpils 1.vidusskolā (tagad – Daugavpils Valsts ģimnāzija), tad pabeidza Latvijas Valsts universitātes Vēstures fakultāti, taču par vēstures skolotāju viņai neatļāva strādāt. Maskavas Pedagoģiskā institūta Defektoloģijas fakultātē A.Petaško ieguva otro augstāko izglītību, kļūstot par pirmo un ilgu laiku arī vienīgo skolu logopēdi Daugavpilī. Visa A.Petaško dzīve un darba mūžs 50 gadu garumā ir saistīts ar Daugavpili un Daugavpils Valsts ģimnāziju. Laikam jau vēsturnieces izglītība bija tā, kas rosināja meklēt, izzināt, analizēt un apkopot – A.Petaško mūža devums ir Daugavpils Valsts ģimnāzijas absolventu mūža gaitu izpēte un muzeja izveide. A.Petaško kopš 1950.gada bija tas pavediens, kas vienoja bijušos skolas audzēkņus un skolotājus, kurus no Daugavpils un Latvijas šķīris Otrais pasaules karš, viņa palīdzējusi arī nodibināt kontaktus starp bijušajiem skolasbiedriem. Ģimnāzijā A.Petaško ir izveidojusi piemiņas telpu visiem skolēniem un pedagogiem, kuri reiz mācījušies un strādājuši šajā skolā. Latvijai atgūstot neatkarību, aktivizējusies vēstuļu saņemšana no dažādām pasaules malām – daudzi emigrācijā dzīvojošie sūtīja atmiņu stāstus par savām tālākajām dzīves gaitām. Izmantojot vēstules un daudzus gadus veiktos pētījumus, tapa divas grāmatas par skolas vēsturi „Vakardiena uzrunā šodienu” un „Vakardiena turpina uzrunāt šodienu”.

A.Petaško aktīvā dzīves pozīcija un devums vēstures pētniecībā ir augstu novērtēts: 2000.gadā skolotājai piešķirta Daugavpils jubilejas Goda zīme par ieguldījumu pilsētas attīstībā, 2002.gada 4.maijā par mūža darbu sava novada un visas Latvijas vēstures izpētē piešķirta Triju zvaigžņu ordeņa Goda zīme, bet 2005.gadā A.Petaško ieguva titulu „Nozīmīgākais latvietis Daugavpilī” un par mūža ieguldījumu Daugavpils pilsētas attīstītībā – titulu „Goda daugavpilietis”. 

 Ir nodzīvots ilgs, bagāts un piepildīts mūžs, kas nu jau arī kļuvis par vēsturi, kuru lemts aprakstīt kādam citam...

Vispārējās un profesionālās izglītības pārvalde izsaka visdziļāko līdzjūtību Astrīdas Petaško tuviniekiem, kolēģiem un draugiem.

Atvadīšanās no Astrīdas Petaško notiks 13.augustā Daugavpils Katoļu kapu kapličā no plkst.10.00 līdz plkst.13.00.




Atpakaļ