Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

12-07-2013

Preses konference Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldē


12.jūlijā Daugavpils pilsētas domes Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldē notika preses konference par 2012./2013.mācību gada darba un valsts pārbaudījumu rezultātiem.
Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova, raksturojot pagājušo mācību gadu, atzina to par ļoti piesātinātu un pasākumiem un darbiem piepildītu. M.Isupova atzīmēja, ka liels darbs paveikts, izstrādājot daudzus VPIP un padotības iestāžu darbību reglamentējošus dokumentus, sniedzot atbalstu skolotājiem, iestāžu vadībai; izveidota jauna iestādes mājas lapa www.izglitiba.daugavpils.lv , kurā ir pieejama aktuālākā un svarīgākā informācija par plānoto un paveikto darbu metodiskajā jomā. M.Isupova atzina, ka milzīgs darbs ir paveikts iestāžu materiālās bāzes uzturēšanai un uzlabošanai, kam būtu nepieciešami 2 milj. latu, bet piešķirti tika nepilni 300 tūkst. latu, kuri tika izmantoti visneatliekamāko vajadzību nodrošināšanai. Šobrīd notiek Daugavpils 3.vidusskolas sporta zāles renovācija, nākamā būs 12.vidusskolas sporta zāle, tiks remontētas dušu telpas 9.vidusskolā, Pamazām iestādēs tiek atjaunota ugunsdzēsības signalizācijas sistēma, ar pilsētas domes finansiālu atbalstu tiks nomainītas karstā ūdens caurules Logopēdiskajā internātpamatskolā – attīstības centrā. ar A/S „Daugavpils Lokomotīvju Remonta Rūpnīca" panākta vienošanās par teritorijas sakārtošanu Marijas ielā 1, padarot to drošu skolēniem. Tiek uzlabota arī pilsētas pirmsskolas izglītības iestāžu ,materiāli tehniskā bāze: četrās iestādēs notiek renovācijas darbi, visām iestādēm ir iegādātas veļas mazgājamās mašīnas, nomainīti gaismekļi, tiek sakārtota kanalizācijas sistēma 11.pirmsskolas izglītības iestādē. Jau iepirktas gultiņas par 26 tūkst. latu, šim pat mērķim jūnijā pilsētas dome piešķīrusi vēl 26 tūkst. latu. Tas gandrīz pilnībā ļaus nomainīt vecās gultiņas bērniem no 3 gadu vecuma. Lielas summas tiek tērētas, veicot avārijas situāciju novēršanai un remontdarbiem.
Raksturojot mācību sasniegumus, ir jāatzīmē, ka par izciliem un teicamiem mācību sasniegumiem šogad 101 vispārizglītojošo skolu absolvents saņēma Ministru prezidenta pateicību, 148 skolēni par individuālajiem sasniegumiem novada, valsts un starptautiskajās olimpiādēs, konkursos un sacensībās tika apbalvoti ar Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes Goda rakstiem.
Gan izglītības iestādes, gan vidusskolu absolventi ar nepacietību gaidīja 5.jūliju, lai saņemtu sertifikātus, kas apliecina zināšanas tajos mācību priekšmetos, kuros notiek centralizētie eksāmeni.
Kopš 2004.gada centralizētie eksāmeni ir galvenais atlases kritērijs, lai iestātos augstākās izglītības iestādēs, tāpēc ir svarīgi panākt, lai šis kritērijs būtu maksimāli objektīvs. Līdz šim gadam absolventi saņēma sertifikātus par nokārtotajiem centralizētajiem eksāmeniem, zināšanas kuros tika vērtētas atbilstoši sešiem līmeņiem no A līdz F, no kuriem augstākais ir A līmenis un F līmenis ir neapmierinošs. Tomēr šāds vērtējums  nenodrošināja vērtējumu salīdzināmību obligāto (latviešu valoda, matemātika un svešvaloda) un izvēles eksāmenu starpā, turklāt darbi, kuru izpilde procentuāli atšķīrās tikai par 1%, atbilda dažādiem līmeņiem.
Šogad pirmo reizi skolu beidzējiem centralizētajos eksāmenos iegūtais vērtējums ir izteikts procentuāli, atsakoties no vērtējuma izteikšanas līmeņos. Iegūtais novērtējums ir ierakstīts vispārējās vidējās izglītības sertifikātā, norādot kopējo procentuālo novērtējumu un procentuālo novērtējumu katrai eksāmena daļai (eksāmena rezultātu procentos veido skolēna sniegto pareizo atbilžu attiecība punktos pret maksimāli iespējamo punktu skaitu eksāmenā vai tā daļā). Šogad pilsētā saņemti   1429 12.klašu skolēnu sertifikāti, t.sk.533 sertifikātus saņēma vispārizglītojošo skolu skolēni. Pavisam tika kārtoti 3034 eksāmeni.
Salīdzinot ar skolēnu vidējiem rezultātiem valstī, mūsu pilsētas skolēni ir veiksmīgāk nokārtojuši matemātiku, krievu valodu, fiziku, bioloģiju, ķīmiju. Matemātikā līderis ir Daugavpils Krievu vidusskola – licejs, kam seko Daugavpils Valsts ģimnāzija, 10.vidusskola un J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzija.
Īpaši gandarī latviešu valodas centralizētā eksāmena rezultāti, jo, salīdzinot ar pagājušo mācību gadu, pieaugums ir 15%. Latviešu valodas centralizētajā eksāmenā praktiski vienādus un augstus rezultātus ir uzrādījusi Daugavpils Valsts ģimnāzija un Daugavpils Krievu vidusskola – licejs, labi veicies arī 9., 12. un 13.vidusskolas skolēniem.
Svešvalodu centralizētajos eksāmenos papildus tika norādīts valodas prasmes līmenis B1 (40-69%), B2 (70-94%) vai C1(95-100%), kas nodrošina atbilstību vidējās izglītības standartā noteiktajām prasībām par valodas prasmes līmeņiem un Eiropas kopīgajām pamatnostādnēm valodu apguvei. Svešvalodu eksāmena rezultāts, kas ir zemāks par 40%, netiek izteikts atbilstoši valodas prasmes līmeņiem, bet norādīts tikai procentos.  Angļu valodā īpaši jāatzīmē Daugavpils Krievu vidusskolas – liceja, Daugavpils Valsts ģimnāzijas, 9.vidusskolas, 13.vidusskolas un J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas skolēnu rezultāti.
Pamatskolas (9.klases) vienīgajā centralizētajā eksāmenā latviešu valodā mazākumtautību izglītības programmās joprojām papildus tiek norādīts valsts valodas prasmes līmenis un pakāpe. Arī šeit mūsu skolēnu rezultāti ir labāki – pagājušajā gadā B1-C2 grupā bija 69%, 2013.g. – 82,72%.
  Apkopojot visu centralizēto eksāmenu rezultātus, redzams, ka 45% skolēnu darbus izpildījuši par 60 un vairāk procentiem, kas ir vērā ņemams sasniegums.
Izsakot eksāmenu rezultātus tikai procentos un atsakoties no līmeņu burtiem, kļuvusi caurredzamāka un saprotamāka jauno studentu atlase Latvijas augstākajās izglītības iestādēs, kā arī rezultāti ir vieglāk analizējami. Necentralizēto eksāmenu rezultāti joprojām tiek vērtēti 10 ballu sistēmā.
Runājot par nākamā mācību gada valsts pārbaudes darbiem, VPIP Vispārējās izglītības nodaļas vadītāja Ināra Sprindžuka informēja, ka 3.klasē agrākās ieskaites vietā būs diagnosticējošais darbs, kas notiks janvārī un februārī; centralizētie eksāmeni valodās notiks pavasara brīvlaikā. Centralizētā eksāmena latviešu valodā mazākumtautību izglītības programmās 9.klasē mutvārdu daļa tiks kārtota individuāli, nevis veidojot dialogu. Tiek plānota informātikas eksāmena norise tiešsaistē; tāpat tiek domāts par valsts bioloģijas olimpiādes norisi tiešsaistē.
 Iezīmējot 2013./2014.m.g. darbības galvenos virzienus, M.Isupova atzīmēja, ka tiks sekmēta pilsētas izglītības iestāžu tīkla attīstība, balstoties uz Vispārējās izglītības iestāžu tīkla attīstības koncepciju, un veicināta izglītības iestāžu materiāli tehniskās bāzes uzlabošana. Tiks organizēts un vadīts sabalansēts un kvalitatīvi izpildīts budžets, sniegts atbalsts padotības iestādēm juridiskajos, grāmatvedības un metodiskajos jautājumos, veicināta  iestāžu sadarbība un iesaistīšanās projektos. Metodiskajā darbā uzmanības lokā būs starpdisciplināru prasmju aktualizēšana mācību stundā, labas veselības izpratības veicināšana, Latvijas un Eiropas kultūras mantojuma izzināšanas un saglabāšanas veicināšana, labas prakses apkopošana un popularizēšana, kā arī individuālas pieejas sekmēšana katram skolēnam.
  Pirms 2013./2014.m.g. sākuma 27.augustā notiks izglītības iestāžu vadītāju un arodorganizāciju priekšsēdētāju seminārs, 28.augustā – metodiskā konference par audzināšanas darba jautājumiem, savukārt, Starptautiskajai skolotāju dienai veltītais svinīgais pasākums „No skolotāja – skolotājam” notiks 2.oktobrī.

CE rezultāti (VPIP prezentācija)

Centralizētā eksāmena latviešu valodā 9.klasē rezultāti 2012./2013.mācību gadā

Informāciju sagatavoja:
Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes
sabiedrisko attiecību speciāliste
Anita Pleša
t.65407434




Atpakaļ