Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

15-03-2013

Daugavpilī notiks Frankofonijas svētku pasākumi


20. marts ir Starptautiskā Frankofonijas diena, un arī šogad tā Daugavpilī tiek atzīmēta ar dažādiem svētku pasākumiem. Turklāt šis gads ir īpašs – Latvija jau 5 gadus ir Starptautiskās Frankofonijas organizācijas novērotājvalsts, kas vēl vairāk apliecina franču valodas un kultūras nozīmīgumu un popularitāti Latvijā. Kas gan ir Frankofonija? Tā ir starptautiska valstu kopiena, kas galvenokārt apvieno valstis, kurās franču valodai piemīt īpaša loma – tā ir vai nu valsts valoda, vai arī tajā runā liela daļa valsts iedzīvotāju. Tomēr šajā organizācijā ietilpst arī valstis, kurām ir cieša saikne un draudzīgas attiecības ar Franciju, vai arī franču valoda un kultūra ir atstājusi savas pēdas valsts kultūrā.

Šis gads Latvijai ir ievērojams ar to, ka mūsu valsts pirms 5 gadiem kļuva par Frankofonijas organizācijas novērotājvalsti. Turklāt šis fakts ne tikai apliecina Francijas un Latvijas kontaktus, kā arī franču valodas pratēju skaita pieaugumu, bet arī patiesu un neviltotu interesi par franču valodu un kultūru, kas kļūst arvien populārāka Latvijas un, protams, Daugavpils iedzīvotāju vidū.

Arī šogad Daugavpilī un Daugavpils Universitātē tiek svinēta Frankofonijas diena. Turklāt ne tikai 20. martā – svētku pasākumi pilsētā norisinās visa mēneša garumā. Tie ietver gan dažādus konkursus skolēniem, gan arī dažādas izstādes visiem, kam interesē, piemēram, franču glezniecība vai literatūra. Turklāt šogad tiek atzīmēta arī visā pasaulē plaši pazīstamā frankofonā rakstnieka Albēra Kamī (Albert Camus) simtgade, kura daiļradei arī ir veltīta izstāde Frankofonijas mēneša ietvaros.

Arī Daugavpils Universitātē jau daudzus gadus pēc kārtas šajā svētku nedēļā pulcējas Franciju, franču valodu un kultūru mīloši un cienoši cilvēki, lai kopīgi nosvinētu Frankofonijas svētkus. Šīs nedēļas galvenais svētku pasākums Universitātē notiks trešdien, 20. martā, Universitātes svētku zālē, kur savā mīlestībā pret franču valodu un Franciju ar visiem pasākuma viesiem dalīsies gan Universitātes studenti un pilsētas skolu skolēni, gan arī citi šo svētku dalībnieki.

Sandra Celmiņa

Papildus informācija:
Sergejs Poļanskis
e-pasts: sergejs.polanskis@du.lv

 

Frankofonijas svētku pasākumu programma: http://www.visitdaugavpils.lv/sites/default/files/media/dokumenti/prorgamme2013.pdf




Atpakaļ