Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

05-12-2012

Izvēloties turpmāko izglītības ceļu


Ir noslēgusies Karjeras nedēļa, kas vienlaicīgi norisinājās piecās Latvijas pilsētās no 26. – 30.novembrim. Šogad pasākumu kopums ar vienotu nosaukumu ”Karjeras nedēļa” notika pirmo reizi. To Liepājā, Ventspilī, Rēzeknē, Daugavpilī un Valmierā rīkoja Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) Euroguidance programmas ietvaros sadarbībā ar pilsētu izglītības pārvaldēm, izglītības iestādēm un vietējiem uzņēmumiem.

Pasākumos piecās Latvijas pilsētās iesaistījās vairāk nekā 100 uzņēmumu un mācību iestāžu, pulcējot ap 9000 skolēnu. Jaunieši iepazina dažādas profesijas, piedalījās darbnīcās un konkursos, ieguva informāciju par izglītības un darba iespējām, lai labāk izprastu savas vēlmes un iespējamo nākotnes profesiju.

Daugavpilī kopējais pasākumu dalībnieku skaits bija ap 1200, kas pulcēja interesentus ne tikai no Daugavpils, bet arī no kaimiņu pilsētas – Jēkabpils.

Nedēļas garumā dažādai mērķauditorijai: gan pirmskolas izglītības iestāžu audzēkņiem, gan vispārizglītojošo izglītības iestāžu skolēniem, gan vecākiem un arī pedagogiem bija iespēja piedalīties dažādos pasākumos.

Atvērto durvju dienas pasākumos un radošajās darbnīcās pilsētas profesionāli tehniskajās izglītības iestādēs skolēniem bija iespēja uzzināt vairāk par piedāvātajām izglītības programmām. Skolēniem bija iespēja ne tikai klausīties, bet arī praktiski izmēģināt savu roku dažādos darbos – mūrēt sienu no ķieģeļiem, montēt un lodēt caurules, pagatavot kokteiļus, iesaiņot dāvanas. Līdzīgas aktivitātes bija piedāvātas arī  atraktīvajā spēlē „Arodskolu izaicinājums”, ko skolēniem piedāvāja Jaunatnes departamenta pārstāvji. Arī  Daugavpils Universitātes atvērto durvju dienas piedāvātās darbnīcas dalībniekiem sniedza pozitīvas emocijas, lielisku pieredzi un ieskatu universitātē notiekošajos procesos. Ar gūtajiem iespaidiem dalās Renāte no Jēkabpils: „Es uzzināju par universitātes fakultāšu darbību, studentu dzīvi. Varbūt tieši Daugavpils Universitāte būs tā augstskola, kurā izlemšu turpināt mācības!?”

            Iepazīties ar dažādiem informācijas resursiem un praktiskiem piemēriem, kā palīdzēt savam bērnam izvēlēties piemērotu profesiju, tika aicināti skolēnu vecāki. Par vērtīgu ieguvumu vecāki atzina Latgales Centrālās bibliotēkas pārstāves D.Stupānes  sniegto informāciju, psiholoģes L.Vingres  sniegtos padomus  un  Daugavpils Valsts ģimnāzijas skolnieces D.Salnas stāstīto par pieredzi Vācijā.

            28.novembrī  Daugavpils domes konferenču zālē skolēni tika aicināti uz informatīvi izglītojošu pasākumu, kur bija iespēja uzklausīt gan lielu, gan mazāku uzņēmumu darbības aizsākumu un attīstības virzības pozitīvos piemērus, kā arī iegūt informāciju par ražošanas jomām, kuras attīstīsies tuvākajā nākotnē  Daugavpilī. Spriežot pēc pasākuma izvērtējuma anketām, visvairāk skolēnus uzrunāja drukas servisa “7 dienas nedēļā” pārstāvja pieredzes stāsts, kā uzsākts bizness, kā arī iegūtā noderīgā informācija par  nepieciešamajām profesijām. Pasākuma laikā dalībnieki tika aicināti uz radošumu, mērķtiecību un aktīvāku dzīves pozīciju.

            Nedēļas garumā skolēniem bija iespēja izzināt sevi, apgūt CV un motivācijas vēstuļu rakstīšanas prasmes, iemācīties plānot savu laiku.

            Noslēguma pasākumā 29.novembrī  skolēni varēja uzzināt, ar ko atšķiras formālā izglītība no neformālās, kā arī tikt galā ar dažādu biedrību un nevalstisko organizāciju uzdotajiem āķīgajiem uzdevumiem, noskaidrojot sev interesantākos piedāvājumus.

            Izvērtējot „Karjeras nedēļas” norisi, jāteic, ka piedāvājumu klāsts bija daudzveidīgs, interesants, noderīgs,  ietverot gan informatīvas un izglītojošas, gan arī praktiskas  aktivitātes.

            Liels paldies visiem, kuri  atsaucās un iesaistījās „Karjeras nedēļas’’ pasākumu  organizācijā, kā arī tiem, kas aktīvi apmeklēja un  piedalījās „Karjeras nedēļas” piedāvātajos pasākumos!

 

Informāciju sagatavoja:

Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes

Profesionālās, interešu un pieaugušo izglītības nodaļas

pedagoģe-karjeras konsultante

Santa Čeirāne

t.65407437




Atpakaļ