Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

26-11-2012

Kad tiekas ideja, mākslinieka talants un prasmīgas rokas


23.novembrī, ieejot Daugavpils Valsts ģimnāzijas 303.kabinetā, rodas sajūta, ka  esam nokļuvuši muzejā – mācību kabinets ir kļuvis par bagātīgu un krāšņu dabas ekspozīciju, uz kuras atklāšanu ir sapulcējušies pilsētas mediju, muzeju pārstāvji skolu  pedagogi un interesenti.

Atklājot izstādi, Daugavpils Valsts ģimnāzijas izglītības metodiķe Renāte Malnace apsveic ekspozīcijas autorus – bioloģijas skolotāju Valēriju Dudeniču un mākslinieku Pjotru Hudobčenoku, kuriem izdevies radīt unikālu uzskates līdzekli iestādes skolēniem un pedagogiem.

Skolotājs Valērijs  Dudeničs, prezentējot paveikto, atklāj, ka ideja par šādu ekspozīciju radusies, apmeklējot paleontoloģijas muzeja atvēršanas pasākumu Daugavpils 10.vidusskolā pirms gandrīz diviem gadiem.  Atklāšanas laikā notikusī tikšanās ar mākslinieku Pjotru Hudobčenoku bija zīmīga – izveidojās divu radošu, talantīgu un mērķtiecīgu cilvēku tandēms, kuru darbībai finansiālu atbalstu sniedza Genādijs Rjazancevs. Redzot ekspozīciju, kas tapusi divu gadu laikā (2011 – 2012), var tikai izteikt sajūsmu un apbrīnot rūpīgumu un pedantismu, ar kādu paveikts darbs. Ekspozīcijai ir izveidotas trīs sadaļas: paleontoloģija, ģeoloģija un mineraloģija, kā arī bioģeogrāfija, kurās uzskatāmi ir sniegta bagātīga informācija par konkrēto tēmu.

Daugavpils mākslinieks Pjotrs Hudobčenoks savu radošo „rokrakstu” ir saglabājis, veidojot ekspozīcijas bioģeogrāfijas sadaļu, no īpaša materiāla cernit radot skatus no dažādu biomu (dabas zonu) dzīves. Ekspozīcijas atklāšanā mākslinieks izstāsta par savu bērnības un jaunības aizraušanos ar fosiliju meklēšanu Daugavas un Gaujas krastos, kas savulaik izveidojusi vērā ņemamus un interesantus krājumus, kas papildināti arī nesenos gados un kuru daļa izstādīta 10.vidusskolā un tagad arī Valsts ģimnāzijā.

Ekspozīcijas atklāšanā piedalījās Latvijas Dabas muzeja un Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja pārstāvji, kuri uzteica izveidotās dabas ekspozīcijas profesionalitāti un saturiskumu, uzsverot, ka šāda sadaļa darītu godu katram muzejam. Skolotāju V.Dudeniču un mākslinieku P.Hudobčenoku sveica arī Preiļu novada Izglītības nodaļas, Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes un pilsētas skolu pārstāvji, izsakot pateicību par ieguldīto darbu, kas būtiski papildinās mācību vidi.

Pirms ekspozīcijas atklāšanas mākslinieks P.Hudobčenoks un Latvijas Dabas muzeja darbinieki novadīja nodarbības ģimnāzijas audzēkņiem, atklājot dažādus dabas pasaules noslēpumus.

            „Neturēt sveci zem pūra” – tāds varētu būt šīs ekspozīcijas moto, jo apskatīt to ir aicināti visi interesenti, īpaši – skolēni un pedagogi. Esat laipni gaidīti!

 

Vairāk par ekspozīciju

 

Informāciju sagatavoja:

Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes

sabiedrisko attiecību speciāliste

Anita Pleša,

t.65407434




Atpakaļ