Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

01-10-2012

Grundtvig projekts „Eiropas kultūras un valodu dažādība” noslēdzies!


Mūžizglītības programmas Grundtvig mācību partnerības projekts  „Eiropas kultūras un valodu dažādība”, identifikācijas numurs 2010-1-CZ1-GRU06-03945 4, ko īstenoja Vispārējās un profesionālās izglītības pārvalde, pēc 2 gadu aktivitātēm   š.g. septembrī  ir veiksmīgi noslēdzies!

Projekts bija saņēmis finansējumu Eiropas Savienības Mūžizglītības programmas ietvaros. Šīs programmas galvenie mērķi – veicināt aktīvu sadarbību starp pieaugušo izglītībā iesaistītajām organizācijām Eiropas Savienībā, palielināt izglītojamo un instruktoru mobilitāti un veicināt labas prakses piemēru apmaiņu. Projektu koordinēja Čehijas Republika, kā partneres bija iesaistītas vēl 5 valstu pieaugušo izglītības iestādes no Turcijas, Grieķijas, Austrijas, Apvienotās Karalistes un Latvijas. Projekta īstenotāja Latvijā bija Daugavpils pilsētas domes Vispārējās un profesionālās izglītības pārvalde. Projekta mērķis – uzlabot starpkultūru sadarbību un attīstīt toleranci, popularizēt mazizplatīto valodu, tai skaitā latviešu, turku un čehu valodu izmantošanu, kā arī iepazīties ar citām kultūrām un to tradīcijām.  Netieši, caur kultūru saskarsmi radās izpratne par nepieciešamību cīnīties pret rasismu un ksenofobiju.

Izvērtējot projekta norises laikā gūto, sporta metodiķis Mihails Jenbajevs atzīmēja,  ka bagātinājis savu pedagoģisko pieredzi ar jaunām mācību darba organizācijas formām un metodēm, kuras jau aktīvi izmanto stundās un sporta pasākumos. Visbūtiskākais bija tieši iepazīšanās ar daudzveidīgajām kultūras izpausmēm un iespēja tās izprast, kā arī nodibināt jaunus kontaktus, kuri sekmēs turpmāku sadarbību. Krievu vidusskolas- liceja  metodiķe un angļu valodas skolotāja Irina Bučinska atzina, ka piedalīšanās šajā projektā sniedza unikālu iespēju iepazīties ar Grieķiju, tās kultūru un tradīcijām, Grieķijas izglītības sistēmu. Tā kā projektā piedalījās vairākas valstis, bija iespēja diskutēt un iepazīties arī ar citu valstu pieredzi, kā arī informēt par Latvijas pieredzi. Nenoliedzami, šis projekts sekmēja profesionālo izaugsmi, kā arī personīgo kontaktu nodibināšanā ar tā dalībniekiem .Svarīgi bija tas, ka dalībvalstis tika iepazītas nevis no tūristu viedokļa, bet gan kā aktīvi dalībnieki reālā draudzīgā daudzvalodu un multikulturālā vidē.  Tirdzniecības skolas direktors Jurijs Kuklis uzskata, ka gan skolotājiem, gan audzēkņiem bija patiešām lieliska iespēja dalīties pieredzē, iepazīt citu valstu pieredzi, izmantot angļu valodu komunikācijai, iedziļināties citās kultūrās un tradīcijās, t.sk. integrēties Eiropas Savienībā.

Projekta laikā notika 26 mobilitātes, tas ir – 26 cilvēki no Daugavpils viesojās 5 projekta partnervalstīs, lai kopīgi strādātu, mācītos, apmainītos ar labās prakses piemēriem. Arī Daugavpilī 2011.gada martā viesojās projekta dalībnieki no visām partnervalstīm, toreizējā Izglītības pārvalde bija „namamātes lomā” un viesiem piedāvāja daudzveidīgu programmu: iepazīstināja ar izglītības iestādēm, diskutēja par izglītību Latvijā, pieaugušo izglītības aspektiem un lomu izglītības procesā un pašpilnveidē. Viesiem bija iespēja apmeklēt Latviešu kultūras centru un piedalīties interesantās novada kultūras mantojuma nodarbībās. Aglonas maizes muzejā viesiem bija iespēja piedalīties latviskā pamatēdiena – rupjmaizes  tapšanā, līdzdarboties, „mācīties darbībā”, izprast tautas kultūru caur maizes cepšanu, dabas ritmiem, dziesmu, deju, ticējumiem, tradīcijām. Pilsētā viesi apmeklēja Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju un apskatīja sakrālo mantojumu – „baznīckalnu”, tādējādi notika iepazīšanās ar pilsētas daudzkonfesionālo būtību. Vairāk par projektu un tā rezultātiem var uzzināt projekta mājas lapā www.sommercamp.at/ecland.  Šeit arī brīvi pieejams oriģināls kalendārs 2013.gadam 6 valodās ar dažādu tautu nacionālās virtuves gardumiem, kultūras informāciju un savdabīga pavārgrāmata. Tas ir kā dāvana ne tikai projekta dalībniekiem, bet visiem interesentiem!

 

Informāciju sagatavoja:

Evelīna Balode

Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes

eksperte projektu jautājumos

t.  65425102

m.t.28336093

E-pasts: evelina.balode@daugavpils.lv

http://www.izglitiba.daugavpils.lv

 




Atpakaļ