Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

27-09-2012

Leonardo da Vinči projekta “Sadarbības uzlabošana starp profesionālajām izglītības iestādēm un pieaugušo izglītības centriem, pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām, lai īstenotu darba tirgus vajadzības” noslēgums


Eiropas Savienības Mūžizglītības programmas Leonardo da Vinči projekts “Sadarbības uzlabošana starp profesionālajām izglītības iestādēm un pieaugušo izglītības centriem, pašvaldībām un nevalstiskajām organizācijām, lai īstenotu darba tirgus vajadzības” ar identifikacijas numuru 2010-1-TR1-LEO04-15993 5 pēc 2 gadu darbības š.g. septembrī veiksmīgi noslēdzies.

Projekta nepieciešamību „diktēja” dzīve, vēl pirms dažiem gadiem esošā situācija, kad nebija izveidojusies sadarbība  starp darba tirgu, pašvaldībām, profesionālajām un pieaugušo izglītības iestādēm. Būtiskākais trūkums bija tas, ka profesionālās izglītības iestādes un pieaugušo izglītības iestādes nevarēja pielāgoties darba tirgus vajadzībām – nodrošināt to ar kvalificētu personālu. Projekta mērķi: analizēt izmaiņas un virzienus darba tirgū, profesionālās un pieaugušo izglītības lomu apmācībās, pilnveidot sadarbības ceļus starp profesionālajām un pieaugušo izglītības iestādēm, vietējo pašvaldību un nevalstiskajām organizācijām. Projekta gaitā notika 15 mobilitātes: vadošo Daugavpils izglītības darbinieku 15 vizītes projekta partnervalstīs, kuru laikā tika pētīta galvenokārt profesionālās izglītības sistēma un tās sadarbība ar darba tirgu. Projekta sadarbības partneri bija no pieaugušo izglītības iestādēm Dānijā, Turcijā, Čehijā, Spānijā, Lietuvā, Francijā un Zviedrijā. Projekts fokusējās uz moduļiem, pastāvīgu apmaiņu starp iestādēm, lai piemērotos  kopējām prasībām darba tirgū. Pateicoties projektam un starptautiskajai konkurētspējai, ir palielinājies nodarbinātības apjoms, profesionālo skolu audzēkņiem (absolventiem) paaugstinājušies radītāji par iekārtošanos darba tirgū. Efektīvi faktori, kas uzlaboja attiecības starp uzņēmumiem, ir iepazīšanās ar labām praksēm dažādās jomās, pilnveidojot jaunas sertificējamas programmas. Protams, visas problēmas, kas saistītas ar  izglītības sistēmas un darba tirgus sadarbību, nebija iespējams atrisināt, taču projekts palīdzēja tās apzināt un piedāvāja savdabīgu palīdzību.

Projekta laikā tika radīta interneta mājaslapa www.labourmarketneeds.com. Tajā ir pieejama informācija par projekta partnerību, aktivitātēm, mērķiem, rezultātiem. Plaša ir informācija par katru mobilitāti, to apraksti, atskaites, galerijas u.c. Te var aplūkot arī projekta rezultātus, izveidoto  sadarbības un darba cirkulācijas modeli starp iestādēm, ievērojot kopienas darba tirgus prasības. Ikviens interesents šo izveidoto, dzīvotspējīgo, veiksmīgo modeli var izmantot savā darbībā. Projekta rezultātā izkristalizējās priekšstats par profesionālās izglītības lomu, par komunikāciju un kooperācijas labas prakses modeļiem. Šis projekts netieši arī veicināja starptautisko dažādu paaudžu dialogu, paplašināja dalībnieku zināšanas par partnervalstīm, to vēsturi un sadzīvi. Projekta darbības laikā attīstījās prasme integrēties un sazināties starpkultūru vidē, nepārtraukti veidojot sadarbības korporācijas dialogu ar 7 valstu pārstāvjiem.  Mājaslapā izvietotā projekta dalībvalstu koordinatoru kontaktinformācija var tikt izmantota ne tikai turpmākai pieredzes apmaiņai, bet arī jaunas sadarbības veicināšanai, projektu plānošanai.

 

Informāciju sagatavoja:

Evelīna Balode

Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes

eksperte projektu jautājumos

t.  65425102

m.t.28336093

E-pasts: evelina.balode@daugavpils.lv

http://www.izglitiba.daugavpils.lv




Atpakaļ