Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

02-07-2012

Pašvaldību vadība ar izglītības un zinātnes ministru runāja par profesionālo izglītību un bērnudārzu pieejamību pašvaldībās


2. jūlijā Latvijas lielo pilsētu asociācija tikās ar izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli. Daugavpili pārstāvēja Domes priekšsēdētājas 1. vietnieks Vitālijs Azarevičs.

Pēc tikšanās ar ministru Azareviča kungs informēja, ka tika runāts par ļoti aktuālu tēmu- profesionālās izglītības nākotni un esošo situāciju darbā pie izmaiņām šajā izglītības jomā.  Vitālijs Azarevičs uzsvēra, ka pašvaldība gaida ministrijas galīgo lēmumu, bet gandarījums ir par to, ka divas Daugavpils arodskolas- Valsts tehnikums un Celtnieku arodskola spēja sagatavot kvalitatīvus projektus un tos aizstāvēt, kas ļauj abām skolām iesaistīties ES projektā un iegūt finansējumu. 

„Tas ir ļoti slavējami. Arodskolas labi pastrādājušas un panākts ļoti labs rezultāts”, uzsvēra Azareviča kungs.

Vēl viena svarīga tēma bija saistīta ar pirmskolas izglītību. Runa bija par šīs izglītības pieejamību pašvaldībās.  Diskutēja par privātā biznesa iesaistīšanu bērnudārzu izveidē un uzturēšanā.

„Daugavpilī nepastāv problēma, kas saistīta ar vietu trūkumu dārziņos. Mums pat ir brīvas vietas, tā ka neatbalstām ieceri nodot bērnudārzu uzturēšanu privātajam biznesam”, skaidroja Vitālijs Azarevičs.

Tikšanās laikā ar izglītības un zinātnes ministru Vitālijs Azarevičs ierosināja izskatīšanai virkni jautājumu.  Pašvaldībai aktuāls ir bērnu ēdināšanas jautājums skolās 1. klasēs. Runa ir par to, ka ar 1. jūniju stājās spēkā jauni MK noteikumi, kur palielināts produktu daudzums pusdienās, kas neiekļaujas esošajā valsts finansējumā- 80 santīmos. Vitālijs Azarevičs sarunā ar ministru aktualizēja šo jautājumu un aicināja ministriju palīdzēt ar trūkstošo finansējumu pirmklasnieku ēdināšanai skolās.

Otrs jautājums bija saistīts ar pašvaldības speciālajām skolām. Vitālijs Azarevičs izteica Daugavpils nostāju, ka šajās skolās finansējuma piešķiršanas mehānisms „nauda seko skolēnam” neder. Šīm izglītības iestādēm ir jāmeklē cits finansēšanas princips.

Sarunas laikā bija skarts jautājums arī par pedagogu algām. Vitālijs Azarevičs izteica viedokli par to, ka pedagogu algas ir jāpalielina.

Kopā ar ministru pašvaldību vadītāji  runāja arī  par augstākās izglītības un zinātnes veicināšanu.

Informāciju sagatavoja Domes preses sekretāre Līga Korsaka.




Atpakaļ