Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

13-06-2012

Daugavpils Universitāte iesaistījusies Eko augstskolu programmā


No šī studiju gada Latvijā sākusi darboties Eko augstskolu programma, kurā kā viena no pirmajām augstskolām ir iesaistījusies arī Daugavpils Universitāte (DU).

Eko augstskolu programma ir viena no starptautiskās sabiedriskās organizācijas FEE (Foundation for Environmental Education) programmām un tās pārstāvis Latvijā ir nodibinājums „Vides izglītības fonds”. Programmas mērķis ir ieviest izglītības iestādē vides pārvaldes sistēmu, kuras pamatā ir dažādi videi draudzīga dzīvesveida popularizēšanas pasākumi. Tās izglītības iestādes, kuras visveiksmīgāk praksē ieviesīs programmas prasības, saņems pasaulē prestižo vides kvalitātes zīmi, programmas simbolu - Zaļo karogu. Uz doto brīdi Latvijā programmā ir iesaistījušās DU un Vidzemes Augstskola.

Popularizējot videi draudzīgu dzīvesveidu, DU jau vairākus gadus tiek organizēti dažādi pasākumi - vākta makulatūra un izlietotās baterijas, Zinātnes festivālā un Zinātnieku naktī vienmēr tika organizēti pasākumi, kas vērsti uz „zaļā” dzīvesveida popularizēšanu. Arī šajā studiju gadā universitātes studējošie ir noorganizējuši daudz šāda veida pasākumu – ir notikusi Pavasara tīrīšana kopmītnēs, EKO skrējiens, dalība Zaļā punkta kausā, dienesta viesnīcās ir izlīmētas uzlīmes ar aicinājumu taupīt elektrību, ūdeni utt.

Lai varētu piedalīties Eko augstskolu programmā, DU no maija mēneša studentu vadībā darbu ir uzsākusi Ekopadome, kurā ietilpst arī universitātes administratīvais, saimnieciskais un akadēmiskais personāls, kā arī Daugavpils pašvaldības pārstāvis un pilsētas uzņēmēju pārstāvis. Padomes galvenie pienākumi ir Eko augstskolu programmas aktivitāšu organizēšana un vadīšana, ekoloģiskas saimniekošanas koordinēšana universitātē, kā arī sabiedrības izglītošana par videi draudzīgu dzīvesveidu. Uzsākot savu darbību, Ekopadome vispirms veiks vides novērtējumu DU, lai varētu saprast, kuras ir stiprās un kuras vājās vietas universitātē, kā uzlabot konkrētas lietas un procesus. Pēc izvērtējuma tiks sastādīts aktivitāšu plāns nākamajam akadēmiskajam gadam un sadalīti pienākumi, bet pēc gada Vides izglītības fonds, izskatot paveikto, lems, vai DU var piešķirt Eko augstskolas nosaukumu un Zaļo sertifikātu (vietējā līmeņa apbalvojums) vai Zaļo karogu (starptautisks apbalvojums).

Papildus informācija:
Diāna Soldāne
t.: 654 21606
e-pasts: diana.soldane@du.lv

 

Informāciju sagatavoja:
Viļevko, t.; 29191170




Atpakaļ