Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

28-05-2012

Daugavpils Universitātē notiks 3.zinātniskais seminārs par bioirizācijas starpnozaru pētījumiem


Daugavpils Universitātē, Vienības 13, Senāta sēžu zālē - 215.auditorijā, 2012.gada 29.maijā notiks kārtējais Eiropas Sociālā fonda projekta „Bioirizācijas starpnozaru pētījuma grupa” zinātniskais seminārs. Semināra gaitā projekta darba grupa prezentēs sasniegtos rezultātus sistemātiskās koleopteroloģijas, molekulārās bioloģijas un fizikas jomās, informē projekta vadītāja Alise Griķe.

Projekts tiek īstenots kopš 2009.gada 1.decembra un tā realizācijas gaitā ir nopublicēti 47 zinātniskie raksti starptautiski recenzētos zinātniskajos žurnālos, pētnieki ir prezentējuši 37 ziņojumus starptautiskajās zinātniskajās konferencēs. Projekta ietvaros ir aizstāvēti 3 promocijas darbi. Pateicoties projektā izmantotajām metodēm,  Daugavpils Universitātes Sistemātiskās bioloģijas institūta pētnieki ir atklājuši vairāk nekā 43 jaunas vaboļu sugas, kā arī izstrādājuši jaunu metodi DNS izdalīšanai no sausa materiāla bez tā ārējiem bojājumiem. Daugavpils Universitātes Inovatīvās mikroskopijas centra speciālisti ir analizējuši dažādu vaboļu virsmas struktūru pielietojamības iespējas un, kopējot vaboļu dabiskās izcelsmes struktūras, izstrādājuši jauna tipa hologrammas un atstarojošās virsmas. Atstarojošā virsma, kas kopē dažu vaboļu virsmas īpatnības, nodrošina mazāku gaismas atstarošanos – tādējādi ir iespējams to izmantot, piemēram, saules elementu efektivitātes palielināšanai.

Eiropas Sociālā fonda projekts „Bioirizācijas starpnozaru pētījuma grupa” tiek īstenots darbības programmas 2007. - 2013.gadam „Cilvēkresursi un nodarbinātība” aktivitātē „Cilvēkresursu piesaiste zinātnei”. Tā norises laiks: 2009.gada 1.decembris - 2012.gada 30.novembris.

 

Informāciju sagatavoja:

Harijs Vucins, „13.STĀVS” SIA

e-pasts: harijs@13stavs.lv, tālr./fakss: +371 654 21243

Papildus informācija:

Alise Griķe, projekta vadītāja

e-pasts: alise.grike@du.lv, tālr. Nr. +371 654 23265




Atpakaļ