Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

09-05-2012

EUROSCOLA projekts: Daugavpils mākslas vidusskolas „Saules skola” audzēkņu un skolotāju viesošanās Eiropas Parlamenta mītnē Strasbūrā


3.maijā Daugavpils mākslas vidusskolas „Saules skola” 24 audzēkņi un 2 skolotāji apmeklēja Eiropas Parlamenta (EP) mītni Strasbūrā. Šis brauciens bija  balva par dalību EUROSCOLA projektā. Tā būtība: vidusskolas klasēs jāizspēlē EP vēlēšanas. Visam jānotiek kā īstās vēlēšanās: jāizstrādā vēlēšanu nolikums, jāizveido politiskās partijas, programmas, jāizvirza potenciālie deputāti, jānotiek priekšvēlēšanu cīņai un vēlēšanām. Ievēlētie pārstāvji tad arī ir projekta dalībnieki. Vēl tas viss jāpasniedz vizuālā un informatīvā materiālā, jāatspoguļo sociālajos tīklos internetā, jānosūta EP birojam Rīgā. Projektā iesaistās arī skolotāji, kuri konsultē, organizē un sazinās ar projekta koordinatoriem. Tad tika atsūtīts uzaicinājums piedalīties plenārsēdē, īpašā dienā reizi mēnesī, kad skolēni no Eiropas Savienības valstīm iejūtas EP deputātu lomā. Arī šajā dienā Strasbūrā, I.Louise Weiss oriģinālās arhitektūras ēkā ar futūristisko formu, viss notika kā īstā parlamentā. Vispirms katra valsts (klase) prezentēja savu skolu, uz lielajiem ekrāniem tika demonstrēta klases kopējā fotogrāfija un foto ar skolai, pilsētai un valstij raksturīgāko. Klases līderis īsi pastāstīja par skolu un pilsētu. DMV „Saules skola”audzēkne Baiba stāstīja par Daugavpili kā multikulturālu pilsētu, kurā dzimis pasaulslavenais abstrakcionists Marks Rotko. Slaidā tika demonstrēta fotogrāfija ar Daugavpils Baznīckalnu Jaunbūvē. Tā šo prezentāciju dzirdēja aptuveni 500 audzēkņi un skolotāji no 20 ES valstīm. Tad ikkatrs varēja izmēģināt balsošanas iekārtu, izpētīt, kā dzīvē notiek lēmumu pieņemšana, izspēlēt lomu spēles, iejusties plenārsēdes vadītāja un ziņotāja lomā. Bija ļoti interesanti vērot, ka Eiropas jauniešu viedoklis ne vienmēr sakrita ar EP ierēdņu un amatpersonu viedokli. Tādēļ daži „jaunradītie” un izvirzītie lēmumi balsošanā tika noraidīti, piemēram, neviennozīmīgi uztveramais autortiesību un autoratlīdzības likums. Šajās diskusijās bija interesanti vērot eiropiešu dažādo temperamentu, politisko aktivitāti, kas atspoguļojās arī jauniešos. Piemēram, aktīvākie un temperamentīgākie jaunieši dzīvo dienvideiropā (Kiprā, Grieķijā, Itālijā, Spānijā), savukārt, ziemeļeiropas jaunieši uzstājās retāk, runāja daudz lēnāk un nosvērtāk. Bija arī erudīcijas spēle ar jauniešu auditorijai piemērotiem jautājumiem, mūzikas un kino jaunumu minēšanu. Audzēkņi un skolotāji tika sapulcināti kopbildei, un tagad katra dalībnieka fotoalbumā ir šis vēsturiskais foto. Tā nemanot aizritēja pilna darba diena un pienāca svinīgais noslēgums: ar komandu kapteiņa nesto valstu simbolu – karogu – parādi un himnas atskaņošanu. 

Šī projekta ideja – iesaistīt jauniešus politiskajā dzīvē, būt atbildīgiem, saprast, ka katram ES pilsonim ir iespēja demokrātiskā veidā ietekmēt likumu pieņemšanu. Likumi un regulas, kas tiek pieņemti EP Briselē vai Strasbūrā, attiecas uz ikkatru no mums, un mūsu interesēs ir aktīvi iesaistīties to apspriešanā, saprast, ka ietekmēšanas mehānisms ir atkarīgs no mums un mūsu gribu pauž ievēlētie deputātiem. Uzskatu, ka šī politiskās un pilsoniskās atbildības ideja caur EUROSCOLA projektu īstenojās. Atceļā autobusā jaunieši dalījās savos iespaidos, stāstīja par jauniegūtajām paziņām vairākās ES valstīs, diskutēja par EP lomu. Turpmāk daudzu Daugavpils jauniešu „sociālo tīklu draugu” vidū būs daudzi aktīvi jaunieši no 20 ES valstīm. Tādējādi realitātē tika izjusts, ka dzīvojam atvērtajā un vienotajā Eiropas Savienībā.

Šis projekts netieši veicināja arī mākslas vidusskolas jauniešu zināšanu paplašināšanu par Eiropas ģeogrāfiju, mākslas un muzeju vērtībām, jo ceļojums ar autobusu ilga 8 dienas. Šajā maršrutā tika apmeklēta Čehijas galvaspilsēta Prāga, tās slavenākie objekti, Vācijas pilsētas Drēzdene (mākslas muzejs „Cvingers”, katedrāles, vecpilsēta), Štutgarte (Mercedes automobiļu muzejs, modernās mākslas galerija), Berlīne (Pergamona muzejs, Reihstāgs, vecpilsēta) un Vartburgas pils (cietoksnis, kurā reformācijas aizsācējs M.Luters iztulkoja Bībeli vācu valodā), un, protams, Francijas pilsēta Strasbūra ar unikālo arhitektūru un gotisko katedrāli vecpilsētas centrā. Vārdos neparakstāmas emocijas pārņēma katru brauciena dalībnieku, kad tika ieraudzītas mākslas vērtības, kas līdz šim skatītas tikai grāmatās. Kopīgi vienojāmies, ka visiespaidīgākie no redzētajiem mākslas objektiem bija Senās Grieķijas Pergamas altāra un Senās Divupes Ištaras vārtu rekonstrukcija Pergamona muzeja Berlīnē. Štutgartes modernās mākslas galerijā pārliecinājāmies, ka mūsu novadnieks Marks Rotko ir patiesi cienīts un populārs mākslinieks arī Vācijā.

Visi piekrita, ka ceļojums lika distancēti paraudzīties arī uz savu valsti un saprast, ka arī mūsu zeme ir ļoti skaista, sakopta, ar senām tradīcijām. Ilgajā ceļā caur autobusa logu tika vērotas izmaiņas eiropiešu attieksmē pret dabu: daudzus laukus klāja saules bateriju tumšās planšetes, kā balti un spoži dinamisko dzirnavu akcenti – vēja enerģijas pārveidotāji. Tādējādi, dzīvē tika redzēts, kā tiek ieguldīts darbs un līdzekļi, lai saudzētu un saglabātu dabu, rastu alternatīvas piesārņojumu radošajām  izejvielām.

Skolotājiem brauciens un tikšanās ar kolēģiem no visām ES valstīm bija lieliska kontaktu dibināšanas iespēja.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils mākslas vidusskolas „Saules skola”

grupas vadītāja,

Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes

eksperte projektu jautājumos

Evelīna Balode,

t. 65425102




Atpakaļ