Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

18-04-2012

Seminārs “Tēlotājmāksla kā bērnu kreativitātes attīstības līdzeklis”


 

Beidzot ir pienācis pavasaris: gan ar silto saulīti, kas aizvien biežāk mūs silda no rītiem, ar zaļajiem asniņiem, kas izspraukušies puķudobē, ar putniņu skaļo čivināšanu koku zaros, ar gaiši zilajām debesīm un silto vējiņu, kas mūs palutina aizvien biežāk. Pavasaris ir prieka un rītausmas laiks. Dabā viss kļūst krāsaināks.

Arī cilvēki izjūt šo vispārējo atmodu, tie priecājas un līksmo. Pavasaris iedvesmo svaigām idejām: gribas mainīties gan iekšēji, gan ārēji. Tas ir laiks, kad cilvēki grib mainīt arī savu garderobi. 12.aprīlī Daugavpils pilsētas 27.pirmsskolas izglītības iestāde piedāvāja semināru “Tēlotājmāksla kā bērnu kreativitātes attīstības līdzeklis”, kura ietvaros tika realizēts projekts “Bērnu modes teātris”. Pirmsskolas iestādes audzēkņi demonstrēja apģērbu kolekciju “Pavasaris/Vasara”. Šī kolekcija pievērsa īpašu uzmanību ar to, ka bērni paši apgleznoja savus tērpus. Modes skatē tika demonstrētas piecas dažādas kolekcijas. Bērni apgleznoja lietussargus ar tekstilkrāsām un izrotāja lietusmēteļus, izveidojot kolekciju “Pavasara lietus”. Kolekcija “Mana pils – Daugavpils” tapa par godu mūsu pilsētai, un tajā tika izmantota linu auduma apgleznošana ar trafaretu un spiedogu palīdzību, kā arī bija pagatavoti aksesuāri no māla – krelles un pogas. Tērpi “Austrumu līnija” radās, bērniem ar zīda krāsām apgleznojot austrumu stila tērpus un no vienreizējās lietošanas dakšiņām izgatavojot vēdekļus. Kolekcijas “Vasaras modes tendences” linu auduma apģērbu izdaiļoja dekupāžas tehnikā un kolekciju papildināja ar aksesuāriem – jostām un krellēm – no  gliemežvākiem.

Gatavojot kolekciju “Sveika, vasara!”, tika izmantotas dažādas tehnikas: bērnu kreklu apgleznošana ar tekstilkrāsām spiedogu tehnikā, cepures izgatavošana pārtikas plēves plastikā, kreklu apdruka, izmantojot vaska krītiņus un smilšpapīru, zīmēšana ar šķidro karameli.

Par pasākuma muzikālo pavadījumu rūpējās mūzikas skolotājas Jeļena Šakele un Žaneta Gasjaneca. Semināra dalībnieki ar skaļām ovācijām atbalstīja mūsu mazo modeļu iznācienus. Pēc Baibas Vaivares uzskatiem, zīmēšana uz auduma ir aizraujoša – gluži kā piedzīvojumu romāns.

27.pirmsskolas iestādes pedagogi apliecināja,   ka, mērķtiecīgi strādājot ar bērniem, sistemātiski apgleznojot audumu, apģērbu izdaiļošanā izmantojot bērnu idejas, var stimulēt audzēkņu kreatīvo spēju attīstību.

Projekta realizēšanas rezultātā pirmsskolas iestādē tika izveidota unikāla bērnu tērpu kolekcija, kuru var izmantot koncertos, svētkos un svinīgos pasākumos.

Semināra laikā vadītāju vietniekiem un pirmsskolas skolotājiem bija iespēja izmēģināt dažādas tēlotājmākslas tehnikas piecās radošās darbnīcās:

 

  • Dekupāža uz linu auduma (pirmsskolas skolotāja Kira Afanasjeva);
  • Zīda apgleznošana (pirmsskolas skolotāja Benita Strode);
  • Zīmēšana ar šķidro karameli (pirmsskolas skolotāja Tatjana Počokina);
  • Cepures  izgatavošana pārtikas plēves plastikā (pirmsskolas skolotāja Žanna Gagunova);
  • Kreklu apdruka, izmantojot vaska krītiņus un smilšpapīru (pirmsskolas skolotāja Ludmila Patmalniece).

 

Pilsētas pedagogi ar prieku uztvēra praktisko darbību, aktīvi  piedalījās radošajās darbnīcās un ar lepnumu savus mākslas darbus  paņēma līdzi. Visiem ļoti iepatikās ”garšīgā tehnika” – zīmēšana ar šķidro  karameli, kas deva iespēju ne tikai iepazīties ar jaunu un netradicionālu tehniku, bet arī atcerēties bērnību. Visi klātesošie varēja apskatīt arī bērnu vecāku darbu izstādi „Bērnu mode”. Pasākuma beigās tika prezentēts 2012./2013.mācību gada kalendārs, kurā ir ievietotas pirmsskolas iestādes projekta „Bērnu modes teātris” fotogrāfijas.

Pirmsskolas iestādes radītie apstākļi nodrošināja bērniem iespēju gūt estētisko baudījumu, attīstīt pašpārliecinātību, radošo iztēli un iekšējo aktivitāti, kas veido bērnu kreativitātes potenciālu.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas 27.pirmsskolas iestādes

vadītājas vietniece

Jūlija Sivačova




Atpakaļ