Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

11-04-2012

Trīs atziņas pēc mācību brauciena uz Briseli


Šī gada 3. aprīlī, pateicoties VISC sociālo zinību satura speciālistei Sandrai Falkai, Latvijas sociālo zinību metodisko apvienību vadītājiem bija iespēja doties mācību braucienā uz Briseli. Pārstāvji no visiem Latvijas novadiem apmeklēja gan Eiropas Parlamentu un EP Informācijas centru, gan devās izziņas pastaigā pa Briseles vecpilsētu. Diena bija iespaidiem un rosinošiem notikumiem bagāta, bet īpaši gribas izcelt trīs atziņas, kas varētu būt interesantas šī raksta lasītājiem.

Pirmā atziņa saistās tieši ar Eiropas Parlamenta lomu mūsu ikdienā. EP ir starpvalstu parlamentārā asambleja un pārstāv 500 miljonus ES pilsoņu no 27 valstīm, tai skaitā arī Latvijas,  un šoreiz mūsu delegāciju tur uzņēma komunikāciju daļas speciāliste Laura Zandersone. Viņa iepazīstināja gan ar EP darbu, gan aktuālākajiem izskatāmajiem likumprojektiem, kā arī īsi, bet intriģējoši analizēja mūsu ievēlēto 9 deputātu darbu un publisko tēlu Eiropas Savienības augstākajā likumdošanas institūcijā.

Eiropas Parlaments izstrādā likumprojektus, kas ir saistoši visām ES dalībvalstīm, taču katra valsts tos var koriģēt vai pat neieviest, ja valsts likumdevējs atzīst likuma neatbilstību konkrētās valsts interesēm. Visvairāk šo iespēju izmanto Lielbritānija un Čehija, bet Latvija pagaidām to vēl nav izmantojusi. Lektore ļoti bieži uzsvēra sarunu un diskusiju lielo lomu lēmumu pieņemšanas procesā, kā arī lēmumu pieņemšanas ilglaicību, jo katram likumam maksimāli jāatbilst visu 27 valstu interesēm.

Mūsu ievēlēto EP deputātu  prasmes un zināšanas ir ļoti svarīgas, lai Briselē spētu pārstāvēt savas valsts intereses, popularizētu valsts tēlu, kontaktēties ar savu politisko grupu kolēģiem. Mūsu 9 deputāti pārstāv četrus Eiropas politiskos spēkus jeb partijas, tāpēc viņiem ir iespēja sadarboties ar lielāko daļu EP pārstāvju un darboties visās komisijas. Šobrīd starptautisku interesi izraisījis fakts, ka daži no viņiem nesaskata starptautiskā dzelzceļa Rail Baltica ekonomisko izdevīgumu Latvijai. Dīvaini likās, ka tikai vienreiz šo 11 gadu laikā visi mūsu eiroparlamentārieši uzstājās kopīgi par kādu Latvijai svarīgu jautājumu, tādējādi demonstrējot valsts nostāju. Šis jautājums skāra zemnieku subsidēšanu. Jāatzīst, ka, piedaloties EP vēlēšanās, mums ir ļoti rūpīgi jāizvērtē piedāvātie kandidāti, viņu valodas un vispārējās zināšanas, viņu komunikācijas prasmes, jo būt populāram Latvijā nebūt nenozīmē prast produktīvi sastrādāties ar gandrīz 800 kolēģiem no visas ES un nest Latvijas labo vārdu.

            Otra atziņa saistās ar garīgā baudījuma gūšanu no Briseles apmeklējuma. Domāju, ka interaktīvais Eiropas Parlamenta Informācijas centrs ir ļoti moderns, izziņu veicinošs un būtu interesants tūrisma un izziņas objekts gan pieaugušajiem, gan skolu jaunatnei. Fascinēja arī greznā Briseles vecpilsēta, kurā katrs ceļotājs var atrast sev piemērotāko apskates objektu, baudīt dažādu mākslas stilu līdzās pastāvēšanu, priecāties par Briseles muzeja eksponātiem vai vienkārši nofotografēties uz Briseles simbola fona. Domāju, ka skolās jāveicina jaunatnes līdzdarbošanās dažādos ES iniciētos projektos, jo tas paplašinātu skolēnu redzesloku un dotu iespēju visu redzēt pašiem. Informāciju par ES un EP projektiem jaunatnei var iegūt vietnēs:  www.esmaja.lv vai www.europarl.lv.

 

            Trešā atziņa saistās ar globalizācijas negatīvo ietekmi Briselē, bet tā man likās ļoti svarīga, jo es biju lepna par savu zemi. Domāju, ka mēs patiesi varam lepoties ar savu Latviju, jo mūs nav tik nežēlīgi skārusi kultūras un sabiedrības globalizācija. Mēs dzīvojam tīrā vidē, mūsu maksātie nodokļi paliek mūsu cilvēkiem, mums nav jāsatraucas par Latvijas iedzīvotāju kultūras līmeni. Brisele visu šo laiku ir bijusi ļoti lojāla migrācijas un integrācijas jautājumos, tāpēc šobrīd cīnās ar to radītajām sekām, ko visasāk, manuprāt, izjūt tieši Briselē dzīvojošā beļģu kopiena.

            Kopumā mācību brauciens bija domāt un analizēt rosinošs, pavasarīgi īss un izdevies, par ko vēlreiz jāpateicas gan Eiropas Parlamentam, gan Sandrai Falkai un brīnišķīgajiem kolēģiem - ceļabiedriem.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes

izglītības metodiķe sociālo zinību jautājumos

Signita Gabrāne

t. 65407438




Atpakaļ