Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

04-04-2012

Radošās izglītības nozīme Daugavpils pilsētas kā Eiropas pilsētas attīstībā


Izglītība mūsdienās ir svarīgākais sabiedrības pastāvēšanas un attīstības priekšnoteikums. Tai ir būtiska nozīme gan atsevišķu cilvēku, gan sabiedrības attīstībā, tā pieder pie cilvēktiesībām un ir svarīgs līdzeklis, lai sasniegtu tādus mērķus kā vienlīdzību, dzimumu līdztiesību, ekonomikas un pilsoniskas sabiedrības attīstību.

Daugavpils mākslas vidusskola “Saules skola” ir dibināta 1917.gadā, un ir vecākā mākslas izglītības iestāde Latgalē. Skola ir profesionālās izglītības iestāde, kuras mērķis ir izglītot augsti profesionālus, radoši domājošus dizainerus un māksliniekus, kuri būtu spējīgi patstāvīgi radīt konkurētspējīgus, inovatīvus dizaina produktus, realizēt savas idejas tekstila, modes, kokapstrādes, interjera un reklāmas dizaina jomās.

Stratēģiskais mērķis ir sekmēt pilsētas, reģiona un tā iedzīvotāju labklājību, nodrošināt priekšnosacījumus ilgtspējīgai un līdzsvarotai attīstībai, nodrošinot pilsētas un reģiona konkurētspēju un integrāciju Eiropā, sekmēt daudzveidīgu mākslas, dizaina izglītības attīstību, nodrošinot radošu, inovatīvi bagātu, labvēlīgu vidi tautsaimniecības darbībai un iedzīvotājiem. Skola ir viena no tām iestādēm, kur audzēkņi var izpausties radoši un radīt praktiski pielietojamus produktus, piemēram, apģērbu kolekciju vai tekstilizstrādājumus interjeram, koka dizaina priekšmetus, tai skaitā arī mēbeles, interjera un eksterjera objektus. Līdz ar to būtu pareizs pieņēmums, jo vairāk cilvēku pievērsīsies profesionālajai dizaina, kultūrizglītībai Latgalē, jo vairāk iespēju būs paaugstināt Latvijas ekonomikas tempus, jo tieši profesionālā izglītība izglīto indivīdus, kuri var paši radīt produktu ar savu radošo iztēli un praktiski realizēt, kā arī aktīvas globalizācijas ietvaros radoši domājošie profesionāli speciālisti ir vajadzīgi katram vietējam uzņēmumam, lai veicinātu uzņēmuma attīstību un inovatīvo darbību ar pievienoto vērtību.

Uz doto brīdi dizaina izglītības programmās vidējais audzēkņu skaits skolā– 145 un profesionālās ievirzes izglītības programmā audzēkņu skaits -  240. Lai vairāk cilvēku varētu pievērsties profesionālajai izglītībai Latgalē, tai ir jābūt pievilcīgai gan aprīkojuma, gan infrastruktūras ziņā.

Lai to panāktu, Daugavpils pilsētas dome 2010.gadā izstrādāja projektu „Daugavpils mākslas vidusskolas „Saules skola” mācību aprīkojuma modernizācija un infrastruktūras uzlabošana”, Nr. 3DP/3.1.1.1.0/10/IPIA/VIAA/003, kuru līdzfinansē Eiropas Reģionālās Attīstības fonds 86% apmērā no kopējām attiecināmām izmaksām. Projekta vispārīgais mērķis ir uzlabot Daugavpils mākslas vidusskolas „Saules skola” piegulošo infrastruktūru, tā veicinot profesionālās izglītības atbilstību darba tirgus prasībām; rekonstruēt mākslas vidusskolas „Saules skola” ēku, modernizēt  mācību iekārtas un aprīkojumu, kā arī nodrošināt profesionālo izglītības programmu īstenošanai nepieciešamo informācijas tehnoloģiju. Projekta mērķu sasniegšanai tiek veiktas šādas aktivitātes:

 1. Daugavpils mākslas vidusskolas „Saules skola” ēkas rekonstrukcija. Šīs  aktivitātes ietvaros tika izstrādāta tehniskā dokumentācija par profesionālās vidusskolas ēkas un inženierkomunikāciju rekonstrukciju,  veikti būvdarbi - ēkas jumta rekonstrukcija un siltināšana, fasādes atjaunošana, logu un ārdurvju nomaiņa, ēkas apkures sistēmas  rekonstrukcija, jauna siltummezgla ierīkošana, lifta konstrukcijas izbūvēšana, iekštelpu remonts. Šobrīd turpinās skolas renovācijas darbi.

2. Daugavpils mākslas vidusskolas „Saules skola” piecu mācību programmu kabinetu materiālās tehniskās bāzes modernizācija atbilstoši Eiropas standartiem profesionālajā mākslas dizaina izglītībā: mācību iekārtu, aprīkojuma un informācijas tehnoloģiju iegāde. Tiks modernizēta foto un sietspiedes laboratorija, apģērbdizaina un koka izstrādājumu kabineti, kā arī viens kabinets tiks aprīkots ar informācijas tehnoloģijām. Šobrīd nepieciešamais aprīkojums ir iegādāts.

Projekta kopējās attiecināmās  izmaksas ir 422 475 Ls, no tiem ERAF daļa 86% jeb 363 328 Ls.

 

 

 

Informāciju sagatavoja

S.Voroņecka

Projekta vadītāja

65476067

 




Atpakaļ