Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

29-03-2012

Daugavpils Dome sāk izvērtēt pilsētas arodskolu redzējumu par savu nākotni


29. martā Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldē aizsākts tikšanos cikls, kuru mērķis ir izzināt Daugavpils arodskolu redzējumu par savu darbu nākotnē, jo kā zināms, Izglītības un zinātnes ministrija ir iecerējusi nodot arodskolas pašvaldībām vai nozaru organizācijām. Pirmais savu prezentāciju demonstrēja Valsts tehnikums.

 

Sanāksmē piedalījās visu pilsētas arodskolu direktori, metālapstrādes un mašīnbūves asociācijas, kā arī Latvijas dzelzceļa pārstāvji, Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes, Domes vadība. Bija aicināti arī visi pilsētas domes deputāti, ieradušies bija 5 deputāti.

Daugavpils Domes priekšsēdētājas 1. vietnieks Vitālijs Azarevičs izklāstīja Daugavpils pašvaldības nostāju. Tā ir viennozīmīga- Daugavpils arodskolām ir jācīnās par uzvaru ministrijas rīkotajā konkursā par ERAF finansējuma saņemšanu un kompetenču centra izveidi.

Azareviča kungs uzsvēra, ka jautājums par arodskolām vēl ir atklāts, tāpēc Daugavpils pašvaldība uzsākusi darbu, lai šai reformai pilsēta būtu gatava un neviens neciestu.

 Jābūt vienotai un saskaņotai rīcībai, vienotam viedoklim, tikai tad varēs panākt vēlamo rezultātu. Tādas tikšanās būs vēl, jo vēlamies uzklausīt visu profesionālo skolu viedokli, lai formulētu kopīgo, uzskata Daugavpils Domes vadība.

Gan pašvaldība, gan nozaru asociācijas, gan pašas skolas ir pārliecinātas, ka Daugavpilij ir visas izredzes uzvarēt konkursā un iegūt kompetenču centra statusu, līdz ar to arī finansējumu.

Daugavpils Valsts tehnikuma direktore Ingrīda Brokāne informēja par saviem plāniem un projektiem.

Tehnikumā realizē 21 mācību programmu, mācās vairāk nekā 1 600 audzēkņi. Latgalē lielākā arodskola. Tehnikumam ir milzīga saimniecība- vairāki mācību korpusi, dienesta viesnīcas, bibliotēkas. Tāpēc šis jautājums bija diskutēts sanāksmes laikā, kas šo saimniecību uzturēs, jo šogad komunālajiem maksājumiem tehnikums iztērējis 40 tūkst. latus. Galvenās specialitātes ir metālapstrādes un mašīnbūves, dzelzceļa transporta, enerģētikas un informāciju tehnoloģiju nozarēs, kas ir ļoti pieprasītas profesijas.  To apliecināja arī Metālapstrādes un mašīnbūves asociācijas vadītājs Vilnis Rantiņš. Metālapstrādes un mašīnbūves nozaru speciālisti ir bez darba tikai tādā gadījumā, ja paši negrib strādāt. Speciālistu trūkst šajās nozarēs pilnīgi visos Latvijas reģionos. Viņš uzsvēra, ka Daugavpils Valsts tehnikums ir ļoti laba mācību iestāde, kur gatavo speciālistus, kādus negatavo vairs nekur Latvijā, ir ļoti labs pasniedzēju kolektīvs, kas pastāvīgi sevi pilnveido. Asociācijas dod tādas iespējas un to aktīvi izmanto. 

Daugavpils valsts tehnikums ir godam sagatavojies konkursam, ļoti nopietni strādājis viss kolektīvs. Ar nožēlu jāatzīmē, ka tehnikums jau pērnā gada decembrī bija gatavs sākt būvdarbus ERAF projektā un pats modernizēt savu infrastruktūru, bet ministrija šo projektu apturēja. Tehnikums ļoti cer, ka viņu veikums būs novērtēts konkursa laikā un arodskola būs atbalstīta.

Bija daudz jautājumu par tehnikuma projektiem, par darbā iekārtošanās statistiku, par audzēkņu apmācības izmaksām, izvērtās diskusijas par speciālistu sagatavošanu, situāciju šūšanas nozarē.

Tikšanās noslēgumā Vitālijs Azarevičs pateicās Valsts tehnikuma vadībai par izsmeļošo informāciju un par to, ka bija celmlauži un sāka šo tikšanos ciklu.

Tādas tikšanās notiks ar visām pilsētas arodskolām, nākamā savu redzējumu demonstrēs Celtnieku arodvidusskola.

Šobrīd Vispārējās un profesionālās izglītības pārvalde gatavo līgumus ar arodskolām par sadarbību ar pašvaldību.

 

Informāciju sagatavoja Daugavpils Domes preses sekretāre Līga Korsaka.

 




Atpakaļ