Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

04-06-2018

Daugavpils 10.vidusskolas skolēni iepazīst teātra profesijas


Š.g. 29.maijā ESF projekta “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” gaitā Daugavpils 10.vidusskolā notika profesiju meistarklases “Teātra pasaulē” noslēguma pasākums.

Aktu zālē pulcējās 5.-11.klašu skolēni un Daugavpils teātra pārstāvji. Svētku noskaņu radīja 2.-4.klašu kora priekšnesums. Pasākuma dalībnieki dalījās savos iespaidos par Daugavpils teātrī redzēto. Jaunieši secināja, ka Daugavpils teātrī strādā ļoti radoši un entuziasma pilni cilvēki.

Pateicoties ESF projektam un sadarbībai ar Daugavpils teātra administrāciju un māksliniekiem, mūsu skolēniem bija unikāla iespēja iepazīties ar teātra burvību un atklāt teātra aizkulises,  uzzināt – kā tad top teātra izrāde.

Jaunieši paplašināja savas zināšanas par radošām profesijām, uzzināja par teātrī strādājošo radošo profesiju pārstāvju ikdienas darba pienākumiem, darbā nepieciešamajām prasmēm un zināšanām, kā arī par karjeras iespējām, ieguva informāciju arī par izglītības iespējām, vēroja meistarklasi, kā arī izmēģināja savas prasmes radošās aktivitātēs.

Skolas parlamenta pārstāvji iepazinās ar režisora profesiju. Teātra zālē viņus sagaidīja režisore Paula Pļavniece, kura pastāstīja par savu profesiju, par to, cik tā ir svarīga teātrim. Izrādās, ka režisors atbild gan par gaismu, gan par skaņu, gan par dekorācijām, kā arī par to, kā spēlē aktieri. Jaunieši uzzināja to, kā Paula apguva šo profesiju.

6.b klases skolēniem bija piedāvāta lieliska iespēja iepazīties ar populāro aktieri Mihailu Abramovu. Dalībnieki uzzināja, ka Mihails no agras bērnības nodarbojas ar aktiermākslu un viņam ir milzīga darba pieredze. Aktieris pastāstīja, ka šis darbs ir ļoti sarežģīts, ka tas aizņem ļoti daudz brīvā laika un spēka, tomēr tas ir ļoti interesants un aizraujošs. Gatavojoties izrādēm, aktiera uzdevums ir pilnībā iejusties lomā, izanalizēt sava varoņa rakstura iezīmes, vēlmes, dzīves stilu. Skolēniem bija lieliska iespēja pabūt aizkulisēs un ieraudzīt, kā tiek uzstādītas dekorācijas izrādēm, kā arī mēs varējām iejusties aktiera lomā un izmēģināt savas spējas aktiermākslā.

5.a klase iepazinās ar kostīmu mākslinieces darbu un pienākumiem. Skolēniem bija iespēja uzzināt, kā top tērpi teātra izrādēm, ielūkoties tērpu glabātuvē un tērpu šuvējas darbnīcā. Ar sajūsmu tika pielaikoti dažādi tērpi, apavi un aksesuāri no daudzām Daugavpils teātra izrādēm. Bija iespējams arī nofotografēties šajos tērpos.

5.b klases skolēni iepazinās ar horeogrāfa profesiju. Teātra deju zālē dalībniekus gaidīja horeogrāfe Irina Saveļjeva ar diviem saviem dejotājiem. Horeogrāfe pastāstīja par savu profesiju, par to, kas ir jādara, lai dejotāji viņu saprastu. Dalībnieki ieraudzīja, kā dejo profesionāli teātra dejotāji, kuri pēc tam pastāstīja par savu ikdienu teātrī. Skolēniem tika piedāvāts pārbaudīt savu ritma izjūtu un iemācīties kustības no bērnu izrādes “Čipolino”.

7.a klases skolēniem notika tikšanās ar dekorāciju mākslinieci. Mākslinieces darbnīcā dalībnieki aplūkoja dekorāciju maketus un piedalījās radošajā aktivitātē. Katram skolēnam bija iespēja no porolona un krāsām izveidot gandrīz “īstas” kūkas. Kūkas bija bagātīgi dekorētas ar putukrējuma puķēm, riekstiem un rozīnēm. Visus skolēnus šis process ļoti aizrāva, un viņiem gribējās ieraudzīt galarezultātu. Visas kūciņas izskatījās kā īstas. Pēc pāris dienām skolēni savas veidotās kūciņas saņēma dāvanā.

7.b klases skolēnus, pateicoties projektam, iepazīstināja ar grima mākslinieka profesiju. Gatis Timofejevs pastāstīja par šīs profesijas īpatnībām, par sevi, par ceļu uz šo profesiju, meistarklases laikā parādīja, kā grimē aktrisi teātra izrādei, kā tiek uzklāts grims, kāda kosmētika un darbarīki tiek izmantoti, ar ko atšķiras grims priekšplāna aktierim no parastā grima.

10.b un 11.b klašu skolēni tikās ar mārketinga dienesta vadītāju Daini Melānu, sabiedrisko attiecību vadītāju Janīnu Ivanovu un pārdošanas speciālisti Madaru Pastari. Profesiju meistarklases gaitā speciālisti stāstīja par to, kā pareizi reklamēt teātra izrādi, kā arī demonstrēja plakātus, brošūras un īsfilmu par reklāmas veidošanu.

8.a klases skolēni iepazinās ar tādu interesantu profesiju kā gaismas režisors un uzzināja, ka ar gaismas palīdzību var radīt jebkuru efektu. Jaunieši nebija iedomājušies, ka gaismas režisors ir tik sarežģīta profesija, bez kuras nevar notikt neviena izrāde.

Daugavpils 10.vidusskola sirsnīgi pateicas Daugavpils teātra vadībai un tā darbiniekiem un māksliniekiem par sadarbību un viesmīlību!

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils 10.vidusskolas

pedagoģe karjeras konsultante

Jekaterina Kovaļevska




Atpakaļ