Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

27-04-2018

Jauns aprīkojums darbam skolās atkarību profilaksē


Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde (DPIP) īsteno divgadīgu Erasmus+ programmas projektu “Ar saskarsmi pret atkarībām” („HUGS NOT DRUGS” Nr.2016-1-TR01-KA201-034102), kura koordinatori ir Kirikkales pašvaldības izglītības nodaļa (Turcija). Projekta darbības laikā, viesojoties Itālijā, Skandiano pašvaldībā, tika izmēģinātas alkohola un narkotiku reibumu simulējošas brilles, ko plaši izmanto preventīva darba centrā, strādājot ar jauniešiem. Lai nodrošinātu projekta ilgtermiņā paliekošu metožu pielietojumu, tika nolemts iegādāties Spānijas internetveikalā simulācijas brilles. Simulācijas brilles un to iedarbības efekts tiek lietots, lai jauniešus pārliecinātu nemēģināt īsto alkoholu, narkotikas. Brilles imitē bezpalīdzīgo stāvokli, kādā nonāk cilvēks, kad nespēj kontrolēt savas darbības. Koordinācijas novērtējumam tiek izmantots īpašs paklājs, pa kuru 2 jaunieši iziet nelielu “maršrutu”. Tas ir pārliecinoši gan pašiem jauniešiem, gan klasesbiedriem skatītājiem. Cilvēks atkarību izraisošo vielu ietekmē nespēj noiet vienkāršu maršrutu, nespēj veikt ierastās darbības – atslēgt durvis, sasveicināties, saskaitīt naudu, noturēt ūdens glāzi u.tml. Jaunieši ir eksperimentētāji, kurus grūti atturēt no visa “jaunā” izmēģināšanas. Projekta komandas viedoklis ir par labu šādām nodarbībām, kas kopā ar ekspertu (skolotāju, veselības nozares speciālistu) ļauj apmierināt jauniešu zinātkāri par atkarību izraisošo vielu ietekmi.

25.aprīlī aprīkojums tika izmēģināts Daugavpils Saskaņas pamatskolas 9.b un 7.a klasēs, un nodarbības vadīja bioloģijas skolotāja Marina Seļionova.

Turpmāk plānots sistēmiski vadīt nodarbības visās pilsētas skolās pamatskolas vecuma jauniešiem.

Īpašs paldies jāteic arī Spānijas internetveikala www.preventika.com administrācijai, kas gan konsultēja, gan ieteica optimālo aprīkojuma iegādes risinājumu.

Jāpiebilst, ka šāds aprīkojums tiek izmantots projekta koordinatoru un partneru valstu skolās Turcijā, Portugālē un Itālijā.

 

PAR PROJEKTU:

Projekta mērķi ir apkopot dažādu valstu pašvaldības institūciju labo praksi atkarību novēršanas, atkarību izraisošo vielu (narkotikas, alkohols, tabaka u.c.) izplatīšanas nepieļaušanā izglītības iestādēs un bērnu, jauniešu vidū, kā arī izstrādāt un dalīties ar inovatīvām mācību un audzināšanas metodēm un aktivitātēm. Projekta mājaslapa: www.hugsnotdrugs.eu .

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes Erasmus+ programmas īstenoto projektu „Ar saskarsmi pret atkarībām” līdzfinansē Eiropas Savienība. Eiropas Komisijai un Turcijas Nacionālajai Aģentūrai nevar uzlikt atbildību par publikācijā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo lietojumu.

 

Informāciju sagatavoja: 

Evelīna Balode

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes eksperte projektu jautājumos 
t.65425102, evelina.balode@ip.daugavpils.lv

 

Foto: Daugavpils Saskaņas pamatskolas jaunieši nodarbībās




Atpakaļ