Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

13-04-2018

Konkurss skolēniem “Cilvēki – Latvijas novadu dārgumi”


Jau otro gadu Latvijas Okupācijas muzejs sadarbībā LR Kultūras ministriju, Eiropas Parlamenta deputātiem un izglītības iestādēm rīko konkursu 7.-12.klašu skolēniem "Cilvēki – Latvijas novadu dārgumi".

Konkursa mērķis ir apzināt un popularizēt cilvēkus, kuri pēdējo 100 gadu laikā ar savu darbu ir vairojuši sava novada slavu, ir izcili sava aroda pratēji, bet viņu ieguldījums ne vienmēr ir godā celts vai zināms Latvijas mērogā. Konkurss norit trīs kārtās 4 Latvijas novados.

Latgales novada II kārta notika 12.aprīlī Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā, to rīkoja Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes izglītības metodiķe un konkursa koordinatore Latgalē Signita Gabrāne. Savus darbus par deviņu slavenu Latgales novada cilvēku dzīvesstāstiem un ieguldījumu prezentēja skolēni no Daugavpils, Rēzeknes, Līvāniem, Izvaltas un Aglonas.

Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja skolēni stāstīja par mākslinieci Silvu Veroniku Linarti un novadpētnieku Josifu Ročko, Līvānu 1.vidusskolas jaunieši bija izveidojušu video par dambretes pedagogu un kultūras darbinieku Jāni Auzānu. Ar dziesmām un rotaļām Izvaltas pamatskolas meitenes ritināja skolotājas Silvijas Stivriņas dzīvesstāstu, bet Krāslavas pamatskolas audzēknes teica emocionālu paldies matemātikas skolotājai Ligitai Pelnikai. Rēzeknes valsts poļu ģimnāzijas skolniece stāstīja par saviem vecvecākiem Vitāliju un Lūciju Rancāniem, kuru dzīve ir apliecinājums veselam vēstures laikmetam, savukārt Aglonas internātvidusskolas audzēknes demonstrēja dažādus vēstures avotus par garīdznieku un izglītotāju Aloiziju Broku un kordiriģentu Aleksandru Vasiļevski. Lauksaimnieka un uzņēmēja Alda Ločmeļa dzīvesstāsts palika digitālajā formātā, jo skolniece no Balvu novada Stacijas pamatskolas ierasties nevarēja.

Konkursa žūrijai, kurā darbojās Latvijas Okupācijas muzeja un Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja pārstāvji, bija grūti izvēlēties pretendentus III kārtai, kura notiks Rīgā 9.maijā, tomēr uzvarētāji ir. Pamatskolu grupā ceļazīmi uz Rīgu un sapni par ceļojumu uz Briseli ieguva Annija Rateniece no Aglonas internātvidusskolas, kā arī Faustina Podjava un Eva Marhileviča no Krāslavas pamatskolas, bet vidusskolu grupā labākais izrādījās Ļiānas Sļedevskas un Viktorijas Volkovas (Daugavpils Krievu vidusskola-licejs) darbs par Josifu Ročko.

Konkursa II kārtai izvirzītie darbi elektroniski pieejami interaktīvajā “Cilvēki – Latvijas novada dārgumi” kartē, ko uztur Latvijas Okupācijas muzejs.

Paldies Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja vadītājai Rutai Ģipterei, Kultūrvēstures nodaļas vadītājai Valentīnai Slavkovskai un sabiedrisko attiecību speciālistei Natālijai Ivanovai par atbalstu un palīdzību!

Lai Latgales skolēniem veicas III kārtā un visiem izdodas iegūt arī ceļazīmes uz Eiropas Parlamentu Briselē!

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

sabiedrisko attiecību speciāliste

Anita Pleša

t.65407434




Atpakaļ