Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

05-04-2018

Draudzība turpinās – pieredze papildinās


Lai smeltos pieredzi, nav jābrauc ļoti tālu…

Š.g. 4.aprīlī Daugavpils 10.vidusskolas administrācijas un skolotāju komanda jau otro reizi viesojās pie kaimiņiem Lietuvā – Utenas A.Šapoka ģimnāzijā. Abu skolu pārstāvji pētīja pārmaiņas Lietuvas un Latvijas izglītības sistēmās. Ģimnāzijas direktors Sauļus Brasjunas iepazīstināja viesus ar skolas mācību telpām: skolas gleznu galeriju, A.Šapoka piemiņas istabu, keramikas studiju, trenažieru zāli, biotehnoloģiju kabinetu, bibliotēku u.c.

Lietuvas skolotājus, tāpat kā skolotājus no Latvijas, nodarbina vienas un tās pašas problēmas: mūsdienu tehnoloģiju pielietošana mācību procesā, skolēnu prasmju un kompetenču attīstīšana, skolēnu motivācija, sadarbība ar vecākiem un nevalstiskajām organizācijām. Tāpēc pēc ekskursijas pa skolu un skolas prezentācijas tika atvēlēts laiks pieredzes apmaiņai nelielās darba grupās pa mācību priekšmetiem. Īpaši interesanta šķita kaimiņu pieredze integrēto stundu vadīšanā (starp citu, tās jau ir iekļautas izglītības programmās), skolas parlamenta darba organizēšanā, skolotāju un skolēnu pašvērtēšanā, “dzīves stundu” un interešu izglītības pulciņu vadīšanā sadarbībā ar skolēnu vecākiem. Svarīga loma ģimnāzijā ir atvēlēta tikumiskās un pilsoniskās audzināšanas jautājumiem, skolēnu psiholoģiskajam un sociālajam atbalstam.

Vēsturisku faktoru dēļ Latvijas un Lietuvas izglītības sistēmās ir daudz kopīgā, un laikam tieši tāpēc šis pieredzes apmaiņas brauciens bija vērtīgs, jo inovatīvās idejas un interesantas metodiskās izstrādnes ir vieglāk un efektīvāk pārņemamas un pielāgojamas uz līdzīgas bāzes pamata.

Daugavpils 10.vidusskolas un Utenas A.Šapoka ģimnāzija sadarbības līgumu noslēdza 2014.gadā, ir notikušas vairākas lietuviešu kolēģu pieredzes apmaiņas vizītes Daugavpilī, ar 2017.gadu mūsu sadarbību stiprina arī kopīga darbošanās ES Erasmus+ starpskolu programmas Pamatdarbības Nr.2 (KA 2) stratēģisko skolu sadarbības partnerību projektā.

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils 10.vidusskolas

direktora vietniece izglītības jomā

Diāna Zahareviča

 




Atpakaļ