Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

27-03-2018

Daugavpils 3.vidusskola ES Parlamentā Strasbūrā „EUROSCOLA”


2017./2018.mācību gadā Eiropas Parlamenta konkursa „Euroscola” gaitā Daugavpils 3.vidusskolas 11.a klases skolēni veica dažādas aktivitātes. Mēs izvēlējāmies pieteikuma tēmu „Ar sportu par politiku” un izveidojām galda spēli “POLISPORT”, uzņēmām video, gatavojām preses relīzes u.c. Termiņš konkursa uzvarētāju noteikšanai nebija zināms, tāpēc mēs ar nepacietību gaidījām rezultātus. Kad mēs saņēmām oficiālu apliecinājumu par uzvaru konkursā, mēs sapratām, ka sapņi piepildās.
Š.g.19.martā skolas delegācija – 11.a klases skolēni, mūsu klases audzinātāja un vienas skolnieces māte – devās ceļojumā uz Eiropu. Brauciena galamērķis – debates ES Parlamentā Strasbūrā. Pirmā mūs pārsteidza Drēzdene. Mēs uzzinājām Drēzdenes vēsturi un apskatījām skaistākās un nozīmīgākās vietas, kā arī pastaigājāmies pa pilsētas vecajām ielām, apskatījām tās arhitektūru un nozīmīgākos pieminekļus. Mēs arī apmeklējām Drēzdenes mākslas galeriju, kas pārsteidza ar savu lielumu un mākslas darbu dažādību. Ceļojuma laikā apmeklējām Vācijas dabas parku ar skaistu nosaukumu – Saksijas Šveice. Tuvojoties dabas parkam, mēs varējām apbrīnot tā skaistumu. Mums bija iespēja pastaigāties pa taciņām un aplūkot pasakainas ainas no 300 m augstuma. Kāpt kalnā bija īsts fizisks izaicinājums, bet tas bija tā vērts. Kalna piekājē atradās maza, omulīga pilsētiņa, kur mēs varējām pastaigāties pa šaurām ieliņām, nopirkt suvenīrus un izjust Saksijas Šveices gaisotni. Ceļojuma laikā apmeklējām arī tūristiem pilno, vēsturiski nozīmīgo Prāgu. Tā ir pilsēta ar bagātu vēsturi un daudzām leģendām. Viena no populārākajam vietām ir Kārļa tilts, kuru mēs apmeklējām gida pavadībā. Mēs gājām pa ielām un apbrīnojām pilsētas skaistumu. Prāga ir noteikti tā pilsēta, kura jāapmeklē ikvienam.

Taču mūsu galvenais mērķis bija apmeklēt Eiropas Parlamentu Strasbūrā.
22.martā devāmies uz milzīgo un oriģinālo parlamenta ēku, kur mūs viesmīlīgi uzņēma Eiropas Parlamenta pārstāvji. Pēc oficiālajām apsveikuma runām Eiropas Parlamenta administrācijas pārstāvji sniedza informāciju par Eiropas Parlamentu un atbildēja uz jauniešu uzdotajiem jautājumiem. Tad pārstāvim no katras skolas bija jāiepazīstina pārējie dalībnieki ar savu valsti un skolu. Vēlāk visi projekta dalībnieki sadalījās 6 dažādās debašu grupās un kopā ar vienaudžiem no citām valstīm diskutēja par Eiropā aktuālām tēmām:

•           vide un atjaunojamie energoresursi;

•           drošība un cilvēktiesības;

•           attīstības palīdzība trešajām valstīm;

•           Eiropas nākotne;

•           migrācija un integrācija;

•           jauniešu bezdarbs.

Pēc debatēm atkal visi satikāmies plenārzālē, kur pārstāvji no sešām grupām iepazīstināja visus ar izstrādātajiem priekšlikumiem par attiecīgo tēmu. Pēc katras prezentācijas notika apspriešana, debates un balsošana. Beidzoties prezentācijām, notika visa darba kopsavilkums, spēles Eurogame noslēgums un apbalvošana. Pasākumu noslēdza īpaši emocionāls mirklis – skanot ES himnai, visu valstu pārstāvji iznāca ar saviem karogiem. Dienas beigās mēs apmeklējām Strasbūras centru. Centra apbūves ēku arhitektūras stils (baroks un gotika), kas ir raksturīgs vācu un franču arhitektūrai, atstāja lielu iespaidu. Dienas beigās katrs no mums viesnīcā atgriezās pozitīvu iespaidu pilns un, protams, mūsu draugu pulciņš ir kļuvis plašāks. 
Apkopojot brauciena iespaidus, varam teikt, ka šī bija vienreizēja iespēja apceļot Eiropas ievērojamākās vietas, kā arī lieliska iespēja parādīt sevi, pārliecināties par savām komunicēšanās prasmēm un ar lepnumu pārstāvēt EP ne tikai savu skolu un pilsētu, bet arī visu Latviju.
Lai arī darbs Parlamentā prasīja pūles un koncentrēšanos, mēs ieguvām neizmērojami lielu pieredzi, jaunus draugus un jaunus iespaidus. Īpašu paldies vēlamies teikt Daugavpils 3.vidusskolas administrācijai, skolotājām un mūsu skolasbiedriem par atbalstu!

 

Informāciju sagatavoja:

konkursa Euroscola uzvarētāju vārdā,

Daugavpils 3.vidusskolas

11.klases skolēni

Arina Baranovska un

Artūrs Putāns




Atpakaļ