Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

20-03-2018

Balsta konspekti latviešu valodas kvalitatīvai apguvei izglītības iestādēs, kuras īsteno mazākumtautību izglītības programmu


2015.gada septembrī Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde (DPIP) sadarbībā ar sākumskolas posma latviešu valodas skolotājiem sāka darbu pie mācību līdzekļa „Balsta konspekti latviešu valodas kvalitatīvai apguvei izglītības iestādēs, kuras īsteno mazākumtautību izglītības programmu” (2015.gadā izdoti balsta konspekti 1.klasei, 2016.gadā – 2.klasei un 2017.gada nogalē – 3.klasei).

Sākumā šī mācību līdzekļa tapšana bija iecerēta kā palīgs un atbalsts skolotājiem, lai gan ir atsauksmes, ka to veiksmīgi var izmantot gan skolēni, gan viņu ģimenes locekļi, kā arī ikviens, kas pašmācības ceļā apgūst vai vēlas apgūt latviešu valodu. Tieši tāpēc tas ir pieejams elektroniskā formā DPIP mājaslapā www.izglitiba.daugavpils.lv sadaļā Materiāli latviešu valodas apguvei (http://izglitiba.daugavpils.lv/materiali-latviesu-valodas-apguvei).

Balsta konspektos ir ietverts mācību priekšmeta standartos paredzētais mācību satura (leksiskais un gramatiskais) minimums, kas ir jāapgūst katrā klasē. Balsta konspektu izmantošanas iespējas: mācību satura apguvei gan klasē, gan mājās patstāvīgi, ja bērns ir kavējis mācību stundas; atbalstam skolēnam mājas darbu un klases darbu izpildē; atbilžu, stāstījuma un apraksta veidošanā; sadarbībai ar skolēnu ģimenes locekļiem; paškontrolei no vecāku puses; mācību satura atkārtošanai pirms kārtējiem vai mācību gada noslēguma pārbaudes darbiem, pirms valsts diagnosticējošajiem darbiem 3.klasē; darba lapu, uzdevumu u.tml. materiālu veidošanai; satura vizualizācijas nodrošināšanai; individuālās un diferencētās pieejas īstenošanai; pēctecības nodrošināšanai starp pirmsskolu un sākumskolu; reemigrējošo skolēnu apmācībai u.c.

Gan skolotājs, gan ikviens interesents šo mācību materiālu var izmantot elastīgi, izvēloties skolēnu vai savam līmenim un interesēm atbilstošus uzdevumus, jo balsta konspektu izveides princips ir vienkāršs. Balsta konspekti veidoti nosacītās divās daļās: 1.daļā ietverts leksiskais un gramatiskais minimums pa tēmām, bet 2.daļā pieejamas darba lapas leksiskā gramatiskā minimuma nostiprināšanai.

Ceram, ka šajā mācību līdzeklī „Balsta konspekti latviešu valodas kvalitatīvai apguvei izglītības iestādēs, kuras īsteno mazākumtautību izglītības programmu” iekļautais materiāls būs saistošs gan skolotājiem, gan skolēniem un viņu ģimenes locekļiem un rosinās ar interesi apgūt latviešu valodu.

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

metodiķe latviešu valodas jautājumos

Ilona Bohāne




Atpakaļ