Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

19-02-2018

Maltā LPR Attīstības padome spriež par izglītības reformu virzību ar IZM ministru Kārli Šadurski


 16. februārī Rēzeknes novada Maltā Latgales plānošanas reģiona (LPR) Attīstības padomes locekļi, klātesot pašvaldību vadītājiem, to deputātiem un izglītības pārvaldes vadītājiem, un vairākiem Saeimas deputātiem, tikās ar Izglītības un zinātnes ministru (IZM) Kārli Šadurski.

Daugavpili padomē pārstāv Domes deputāts Jānis Lāčplēsis. Tikties ar ministru viņš deleģēja Izglītības un kultūras jautājumu komitejas priekšsēdētāju Jāni Dukšinski.     Viņš pastāstīja, ka tikšanās laikā runāja par pāreju uz mācībām latviešu valodā skolās.  Jānis Dukšinskis uzskata, ka Daugavpilī lielām problēmām vidusskolā nevajadzētu būt, jo process notiks pakāpeniski. Lielāki riski būs pamatskolā, kur tiek piedāvāta valodu lietošanas proporcija 80% uz 20%, kuru, iespējams, varētu mainīt, apspriežot Izglītības likuma grozījumus Saeimas Izglītības un kultūras komisijā. Lai process būtu veiksmīgs, ir nepieciešams  arī metodiskais un  finansiāls atbalsts. Ministrs apliecināja, ka ir jau ieplānoti 3,3 milj. eiro. Ir jādomā arī par pedagogu motivēšanu, nosakot piemaksas par darbu, kā arī paredzēt līdzekļus klašu dalīšanai, mācot latviešu valodu un citus priekšmetus mazākumtautību skolās.

Tikšanās laikā runāja arī par izglītības iestāžu tīkla attīstību. Tiks noteikts minimālais skolēnu skaits klasēs un 10.-12. klašu grupās. Tas būs atšķirīgs, jo skolas sadalītas vairākās grupās- pilsētas un lauku teritorijas. Tiks ņemts vērā, ka Latgale ir pierobežas teritorija. Līdz  šī gada 31. augustam valdībai jāapstiprina kritēriji.

“Uzskatu, ka paralēlo klašu skaitu skolās jānosaka skolas dibinātājam- pašvaldībai, nevis Izglītības un zinātnes ministrijai. Jāņem vērā, ka dažām skolām ir noslēgti starpvalstu līgumi, kurus ir jārespektē”, skaidro Jānis Dukšinskis.

Tika runāts arī par iespēju uzsākt skolas gaitas no 6 gadu vecuma. Bet par cik tas sabiedrībā izsaucis lielas diskusijas, jautājums ir atlikts līdz 2019. gadam. Jānis Dukšinskis uzskata, ka nav nepieciešamības skolas gaitas uzsākt  par gadu agrāk, 7 gadi ir optimālākais vecums. Daugavpils pašvaldības pārstāvji turpinās diskusijas ar ministriju un valdību kopumā, lai gaidāmās reformas izglītībā neradītu lielas problēmas ne skolotājiem, ne skolēniem, lai neciestu izglītības kvalitāte, lai skolēni būtu vairāk konkurētspējīgi darba tirgū.

 

Domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa.




Atpakaļ