Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

30-11-2017

Latvijas Republikas augstākais apbalvojums piešķirts skolotājam Iosifam Ročko


Š.g. 18.novembrī ar Triju Zvaigžņu ordeņa V šķiru apbalvots un iecelts par ordeņa kavalieri Iosifs Ročko – izglītības, kultūras un sabiedriskais darbinieks, muzeja “Ebreji Daugavpilī un Latgalē” direktors. Ordenis piešķirts par pašaizliedzīgo ieguldījumu izglītības, kultūras un sabiedriskajā darbā, Latvijas un Latgales ebreju vēstures un Holokausta pētniecībā, mazākumtautību kultūras un sabiedrības integrācijas jomā.

Daugavpils logopēdiskās internātpamatskolas-attīstības centra skolotājs un

internāta skolotājs I.Ročko ir pedagoģijas maģistrs un viens no mūsu novada pieredzes bagātākajiem skolotājiem.1971.gadā absolvējis Daugavpils pedagoģiskā institūta Fizikas un matemātikas fakultāti un 1998.gada Daugavpils pedagoģiskās universitātes Humanitāro fakultāti kā vēstures skolotājs, I.Ročko kopš 1971.gada strādā Daugavpilī un bijušajā Daugavpils rajonā sākotnēji kā fizikas un matemātikas skolotājs, vēlāk kā vēstures skolotājs un interešu izglītības skolotājs, ar lieliem panākumiem vadot šaha un dambretes spēles apmācības skolēniem.

Par savu pedagoģisko darbu I.Ročko daudzkārt ir ticis apbalvots ar

Daugavpils pilsētas domes Atzinības un Goda rakstiem. Kolēģi skolā pelnīti I.Ročko uzskata par erudītu, enciklopēdiski izglītotu un augstu kvalificētu skolotāju, kurš turpina savas darba gaitas arī pēc aiziešanas pensijā.

Īpašs I.Ročko interešu un darbības lauks ir novadpētniecība, kā arī Holokausta un Latgales ebreju vēstures pētniecība. Skolotāja darbu I.Ročko ilgus gadus ir apvienojis ar muzeja "Ebreji Daugavpilī un Latgalē" veidošanu un vadīšanu. Viņa vadītās ekskursijas muzejā un stāstījums pilsētas vēsturi, te dzimušām izcilām personībām, kuras guvušas pasaules slavu, paliek atmiņā ne tikai pilsētniekiem, bet arī Daugavpils viesiem. Viņa vadītās ekskursijas un sarunas ar auditoriju ir saistošas, neformālas un izzinošas, bagātinot klausītājus gan ar faktiem, gan paužot dziļu personīgo pieredzi un attieksmi. I.Ročko ar savu neordināro personību, darba spējām un pārliecību ir lielisks paraugs tam, kā cilvēks spēj neatlaidīgi sekot savam aicinājumam, veidojot muzeju, rakstot grāmatas, pētot vēsturi un savācot milzīgu faktu materiālu un cilvēku atmiņas par ebreju dzīvi un Holokausta notikumiem Latgalē.

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde sveic Iosifu Ročko, saņemot valsts augstāko apbalvojumu, un novēl nerimstošu dzīvessparu un izziņas vēlmi!




Atpakaļ