Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

08-11-2017

Klimata pārmaiņas un pirmsskolēni


Ir noslēgušās Rīcības dienas Daugavpils pilsētas 30.pirmsskolas izglītības iestādē. Šajā gadā tika izvēlēta tēma “Klimata pārmaiņas”. Agrāk par klimata pārmaiņām pirmsskolas izglītības iestādes bērniem netika stāstīts, tāpēc tas ir jauns un nepazīstams temats ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem.

  Gatavojoties Rīcības dienai 2017, daudz esam meklējuši informāciju gan grāmatās, gan sociālajos tīklos, satikušies ar dažādu profesiju cilvēkiem, kas stāstīja par klimata pārmaiņām, pētījām zinātnieku secinājumus.

  Ar saviem mazajiem pirmsskolēniem veicām novērojumus. Secinājām, ka šogad ir pārāk lietaina vasara un rudens. Sevišķi bērniem patika klausīties vecāku stāstus par to, kādas vasaras un ziemas bija pirms 20 gadiem. Uzzinājām, kā cilvēka darbība ietekmē klimata pārmaiņas: piesārņotie ūdeņi, atkritumi uz zemes, kas rada siltumnīcas efektu, transporta izplūdes gāzes, nepareiza lauku un mežu apsaimniekošana, enerģijas netaupīšana utt.

  Ar bērniem esam daudz izrunājuši, izspēlējuši dažādas problēmsituācijas, kuras esam attēlojuši ar darbībām, rādot piemērus, kā jāekonomē elektrība, ūdens un siltums. Zinām, kā atkritumus šķirot, un iesakām nepirkt nevajadzīgas mantas, bet ar liekajām dalīties, rīkojot labdarības dienas iestādes telpās. Bērniem tika piedāvātas radošās darbnīcas, lai sekmētu radošumu un patstāvīgi izgatavotu no otrreizējiem materiāliem verandas dekorus rudenim un ziemai. Pie iestādes kopā ar bērniem rīkojām akciju „Diena bez auto” ar mērķi piesaistīt līdzcilvēku uzmanību, vairāk izmantot velosipēdus un biežāk izvēloties iet kājām, kā rezultātā tiek uzlabota veselība un apkārtējā vidē nenonāk izplūdes gāzes.

Nobeigumā bērni kopā ar vecākiem zīmēja un veidoja plakātus par klimata pārmaiņām. Ar zīmējumiem un plakātiem devāmies gājienā, lai pievērstu līdzcilvēku uzmanību. No zīmējumiem un plakātiem tika izveidota izstāde iestādes foajē telpā, kas mudina cilvēkus rīkoties videi draudzīgi.

Lai vairāk tiktu skaidrībā, kas tad veicina klimata pārmaiņas, turpināsim pastiprināti gada laikā uzzināt, pētīt, mācīties un mācīt citus mainīt domāšanu un attieksmi pret dabu, vidi un savām rīcībām.

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas

30.pirmsskolas izglītības iestādes

vadītāja vietniece

Anita Regža

t.65430291




Atpakaļ