Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

06-11-2017

Ekoskolu Rīcības dienas Daugavpils 12.vidusskolā


No š.g. 30.oktobra līdz 5.novembrim nedēļu ilgās aktivitātēs aizvadītas visas pasaules Ekoskolu Rīcības dienas. Kopš 2012.gada skolas no visas pasaules, tostarp gandrīz 200 skolas Latvijā, rīko dažāda veida un mēroga pasākumus, lai aicinātu sabiedrību pievērsties videi draudzīgākam dzīvesveidam. Vides problēmu aktualitāte neizbēgami turpina palielināties, tāpēc Ekoskolas visa mācību gada laikā iegulda daudz darba jauno paaudžu izglītošanā par vides jautājumiem, katra personīgo atbildību un iespējām veidot pozitīvas pārmaiņas. Jau piekto gadu pēc kārtas Ekoskolas visā pasaulē piedalās nedēļu ilgā kampaņā, lai šos jautājumus aktualizētu arī plašākā sabiedrībā. Ekoskolu Rīcības dienas šogad bija veltītas svarīgākajām vides problēmām:

               * klimata pārmaiņām;

               * dabas vērtību izzušanai;

               * atkritumu daudzuma pieaugumam;

               * izšķērdīgam patēriņam – īpaši uzsverot pārtikas izšķērdēšanu.

       Visu kampaņas laikā rīkoto pasākumu mērķis bija piedāvāt risinājumus, kā iespējams iesaistīties globālās problēmas risināšanā ar vietēja mēroga Rīcībām, un sevišķs uzsvars tika likts uz aktivitātēm ģimenes lokā, lai kopīgi paveiktu kādu Rīcību, kas samazina mūsu radītās ietekmes uz vidi.

       Tāpēc sākumskolas skolēni visas nedēļas garumā tika izglītoti  jautājumos par atkritumu šķirošanu, lai, atgriežoties mājās no skolas, varētu  ģimenēs jau darboties arī praktiski. 1.novembrī  Ekoskolas Rīcības dienu ietvaros Daugavpils 12.vidusskolā viesojās un ar 7.klašu skolēniem tikās Valsts vides dienesta (VVD) Daugavpils reģionālās pārvaldes Piesārņojuma kontroles sektora vadītāja Guna Novika. Tikšanās laikā skolēni uzzināja gan to, kā tiek klasificēti atkritumi (izrādās, ka Latvijā atkritumus dala 970 klasēs), gan pēc kāda principa tie tiek šķiroti. Arī skolēniem pašiem bija jādarbojas praktiskā aktivitātē, kurā bija jāgrupē atkritumi. Tikšanās beigās visi klātesošie skaļi apsolīja sākt šķirot atkritumus!

      5.-6.klašu skolēni apzināja katrs savā ģimenē veselīgos un neveselīgos našķus un zīmēja plakātus, un ar klašu audzinātājām pārrunāja jautājumus par veselīga uztura nozīmi pusaudžu vecumā un par iespējām samazināt pārtikas atkritumus. Savukārt 12.klašu skolēni tikās ar DU Anatomijas un fizioloģijas katedras docenti Līgu Antoņeviču, kura vēlreiz atgādināja un skaidroja svarīgāko par uztura nozīmi mūsu ikdienā, kā arī izklāstīja mūsdienās populārās svaigēšanas plusus un mīnusus gan no šīs diētas piekritēju pozīcijas, gan no sociāli ekonomiskajiem un klimata pārmaiņu aspektiem.  

        Mēs zinām, ka pats labākais sākums ir tas, kas rodas mūsos pašos. Un zinām, ka reizēm vienīgais, kā pietrūkst, ir skaidra informācija par to, kā mēs varam mainīt savu ikdienu jau šodien.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils 12.vidusskolas

Ekoskolas koordinatores

Santa Rutkovska,

Inese Soma




Atpakaļ