Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

30-10-2017

Daugavpilī notika II Latgales reģiona valodu (dzimtās un valsts valodas) skolotāju Valodu simpozijs


Skolēnu rudens brīvlaikā Daugavpilī tradicionāli notiek dažādi pasākumi skolotājiem. Šogad valodu (dzimtās un valsts valodas) skolotājiem tika organizēts Valodu simpozijs, kurš apvienoja divus lielus pasākumus – 12.Latgales latviešu valodas un literatūras skolotāju metodiskos lasījumus un 17.Latgales krievu valodas (kā dzimtās un svešvalodas) un literatūras skolotāju metodisko konferenci. II Latgales reģiona valodu (dzimtās un valsts valodas) skolotāju Valodu simpozijs ”Valodas loma kompetenču izglītībā” notika š.g.25.oktobrī Daugavpils Centra vidusskolā.

Atraisīt bērnā dusošo radošumu spēj tikai radošs skolotājs ar elastīgu domāšanu, pedagoģisko azartu un bērnu mīlestību, tāpēc ne velti V.A.Uords ir teicis: „Skolotājs vidutājs – stāsta; labs skolotājs – skaidro; lielisks skolotājs – demonstrē, bet varens skolotājs – iedvesmo!” Šogad Valodu simpozijā piedalījās 290 radoši, zinoši skolotāji, bet 53 skolotāji savas pedagoģiskās meistarības lādīti atvēra arī citiem un dalījās pieredzē.

Valodu simpozijs sastāvēja no 2 daļām – plenārsēdes un divām radošajām darbnīcām. Plenārsēdē uzstājās LU Latviešu valodas institūta pētniece, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas lektore Solvita Pošeiko, kura stāstīja par paliekošo un mainīgo valodas apguvē. Pasākuma 2.daļā skolotāji pēc izvēles varēja apmeklēt divas radošās darbnīcas (tika piedāvātas 15 tematiskās sekcijas, piemēram, „Radošums un sadarbība”, „Valodas kompetences attīstīšana”, „Kompetenču pieeja darbam ar tekstu” u.c.).

Šogad simpozijā piedalījās skolotāji, kuri bija mērojuši tālu ceļu no Smiltenes, Zilupes, Jaunmārupes, Rēzeknes, Ludzas, Aknīstes, Jēkabpils u.c. vietām. Tātad šis valodu pasākums ir iedzīvojies skolotāju vidē un aptver arvien tālākas teritorijas, aicinot sanākt kopā skolotājus no visas Latvijas. Dalīties pieredzē – tie it kā ir satraukuma pilni mirkļi, bet arī liela uzdrīkstēšanās un gandarījums par to, ka man ir ko teikt, es tā strādāju, maniem bērniem tas patīk utt. Katram ziņotājam tā ir ne tikai iespēja dalīties pieredzē, bet jebkura uzstāšanās rada sevī pārliecību, motivē darbam un ļauj ieskatīties arī citu kolēģu veikumā – ikviens skolotājs varēja smelties idejas no citiem kolēģiem, jo vienā tematiskajā sekcijā bija apvienoti dažādu vecumposmu un valodu skolotāji. Skolotāju vidū ir ļoti daudz talantīgu pedagogu, tikai bieži vien skolotāji baidās runāt par savu darbu. Jaunajā mācību saturā tieši paši skolotāji, iespējams, pat savā skolā būs lektori un vadīs seminārnodarbības, tāpēc ikvienam jābūt gatavam sadarboties, dalīties un uzstāties. Visu sekciju klausītāji uzdeva precizējošus jautājumus piedāvāto materiālu autorēm, kā arī secināja, ka šāda pieredzes apmaiņa lieti noder katra skolotāja pieredzes bagāžas papildināšanai, jo pārdomāti un interesanti sagatavota stunda ne tikai motivē skolēnus mācīties, bet arī iemāca viņiem, kā mācīties. Mūsu spēkos ir padarīt mācīšanās procesu jēgpilnu un neaizmirstamu.

Kopumā pasākums bija izdevies, ikviens varēja sev gūt kādu atziņu, ideju stundai un vienkārši radošā atmosfērā pavadīt šo dienu. Cerēsim, ka nākamajā gadā būs vēl vairāk gribētāju stāstīt par savu darbu, jo katra skolotāja metodisko materiālu krātuvītē atrodams kaut kas interesants un noderīgs. Liels paldies skolotājām, kuras dalījās pieredzē, par izdevušos un idejām bagātu dienu!

Forumu organizēja Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes valodu (latviešu un krievu) izglītības metodiķes sadarbībā ar grāmatu apgādu „Adamas”. Liels paldies arī par atbalstu un palīdzību foruma organizēšanā Daugavpils Centra vidusskolas kolektīvam, īpaši skolas administrācijai!

Būsim radoši un inovatīvi savā darbā!

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītība pārvaldes

Izglītības satura nodaļas izglītības metodiķes

Ilona Bohāne un Marija Žilinska

tālr.65432102  




Atpakaļ