Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

30-10-2017

Ikgadējā 17. Latgales angļu valodas skolotāju metodiskā konference


Latvijas izglītībā pašlaik ir pārmaiņu laiks. Valsts izglītības satura centrs (VISC) īsteno valdības un Izglītības un zinātnes ministrijas rosinātu politikas iniciatīvu ar Eiropas Savienības struktūrfondu atbalstu, lai piecu gadu laikā izstrādātu, aprobētu un pēctecīgi ieviestu tādu vispārējās izglītības saturu un pieeju mācībām, kas skolēnos attīstītu dzīvei 21.gadsimtā svarīgas zināšanas, prasmes un ieradumus, kas balstīti vērtībās, citiem vārdiem, lietpratību. Valodu joma ir viena no daudzveidīgās cilvēka darbības jomu pamatprasmēm. Angļu valodas skolotājam stundās jāmodelē dzīves situācijas, lai skolēni runātu par visām dzīves jomām, jādod uzdevumi rakstīt formālās un neformālās vēstules, ziņojumus, rakstus, aprakstus, piedāvāt visu, kas ir vajadzīgs mūsu dzīvē. Un, kas ir vissvarīgākais, angļu valodas skolotājs māca skolēnus pētīt, analizēt, salīdzināt, argumentēt un aizstāvēt savu viedokli angļu valodā. Mūsu audzēkņi veiksmīgi izmanto angļu valodu studiju laikā Latvijā un ārzemēs, strādājot starptautiskās kompānijās un komunicējot ar cilvēkiem visā pasaulē.
Š.g. 24.oktobrī Daugavpils Centra vidusskolā notika Ikgadējā 17.Latgales angļu valodas skolotāju metodiskā konference „English Language Teaching: Challenges and Strategies for Success” (“Angļu valodas mācīšana: izaicinājumi un stratēģijas panākumu gūšanai”). Konferenci organizēja Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde un to atbalstīja Britu padome,  Latvijas angļu valodas skolotāju asociācija (LAVSA), Starptautiskās izglītības Baltijas padome  un Daugavpils Centra vidusskola.

Šogad Latvijas angļu valodas skolotāju asociācijā ir izmaiņas: izvēlēta jauna asociācijas prezidente – Inga Linde. Viņa ir Ulbrokas vidusskolas un Rīgas pilsētas sākumskolas angļu valodas skolotāja ar lielu pieredzi. I.Linde piedalījās Latgales konferencē un prezentēja LAVSA jaunumus un izmaiņas. Daugavpils skolotāji novēlēja Ingai veiksmi darbā. Inga arī novadīja darbnīcu par spēles izmantošanu stundās, lai izveidotu radošu vidi klasē. Kopā ar Ingu konferencē piedalījās divi LAVSA valdes locekļi – Sandra Nore (Rīgas Valsts 2.ģimnāzijas angļu valodas skolotāja) ar tēmu „Google Drive izmantošana uzdevumu izveidei” un Roberts Bakmasters (Buckmaster Consulting kompānija, Jelgava) ar tēmu „Valodas apguve un Wiki”. Viņi runāja par digitālo rīku izmantošanu stundās.

Inga Sulīte-Bēniņa (Baltic Council for International Education, eksāmenu direktore) runāja par skolotāju iespēju  nokārtot Kembridžas starptautisko eksāmenu „Cambridge TKT Qualification”, lai apstiprinātu savu skolotāju kvalifikāciju.

Populārās Lielbritānijas angļu valodas mācību grāmatu izdevniecības – Oxford University Press (OUP), Pearson un Express Publishing deleģēja savus konsultantus un skolotājus multiplikatorus prezentēt jaunās mācību grāmatas un tajās izmantotos metodiskos paņēmienus. Izdevniecība OUP deva iespēju Latgales skolotājiem apmeklēt darbnīcu, kuru vadīja izdevniecības konsultante Dace Miška. Viņa runāja par mūsu audzēkņiem svarīgajām 21.gadsimtu prasmēm un aktivitātēm, kuras palīdz mūsdienīgi attīstīties. Angļu valodas skolotājiem ir ļoti svarīgi uzklausīt pasniedzējus, kuriem angļu valoda ir dzimtā, lai pilnveidotu savas zināšanas, tāpat izdevniecība Pearson piedāvāja plenārsēdi un darbnīcu, kuras vadīja Džons Vulfs (John Wolf, Pearson konsultants Baltijas valstīs). Viņš runāja par iespējām leksikas apgūšanā, lai attīstītu dažādas kompetences, un par multikulturālu vidi globālajā pasaulē, kad angļu valoda ir ļoti svarīga virtuālai un tiešai komunikācijai. Express Publishing konsultante Tatjana Ginzburga savas darbnīcas laikā deva iespēju dalībniekiem iepazīties ar CLIL stundu svarīgumu un aspektiem dažādos līmeņos sākumskolā, pamatskolā un vidusskolā un ar to, kāpēc svarīgi mācīt skolēniem veidot prezentācijas un publiski runāt ar prezentācijas palīdzību. Pateicoties izdevniecībām, katrs Latgales reģiona skolotājs saņēma ļoti daudz dāvanu, mācību līdzekļu un palīgmateriālu.
J.Plsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas skolotāja Anna Beļska (eTwinning Vēstniece Daugavpilī)   stāstīja par savu pieredzi projektu darbā ar tēmu „IKT rīki eTwinning projektos”. Daugavpils 13.vidusskolas skolotāja Jeļena Maskaļova runāja par motivācijas un kvalitātes uzlabošanas metodēm, balstoties uz profesionālās pilnveidošanas kursos Portugālē apgūtām zināšanām. Pelēču pamatskolas skolotāja Jolanta Macenko dalījās ar savu labo praksi Eiropas valodu dienas svinēšanā skolā.
Konferences darba diena bija ilga un ļoti produktīva. Visi konferences dalībnieki saņēma Britu padomes apliecinājumu par angļu valodas skolotāju profesionālās pedagoģiskās pilnveides programmas apguvi 8 akadēmisko stundu apjomā. Apliecinājumu parakstīja Zane Matesoviča, Britu padomes vadītāja Latvijā.
Šogad konferencē piedalījās 148 dalībnieki. Angļu valodas skolotāji savās anketās atzīmēja, ka 17.Latgales angļu valodas skolotāju metodiskā konference “Angļu valodas mācīšana: izaicinājumi un stratēģijas panākumu gūšanai” deva viņiem iespēju gūt labas praktiskas idejas darbam un enerģiju no mijiedarbības ar saviem kolēģiem un pasniedzējiem no citām valstīm.
Skolotāju viedokļi: “Piedalīšanās konferencē ir iespēja profesionālai izaugsmei”; „Daudz informācijas pārdomām”; „Konferences saturs ir mūsdienīgs, visi ziņotāji ir profesionāli”; „Konference ir meistarības un pieredzes prieks labvēlīgā vidē”, „Latgales konference ir ļoti svarīga man kā skolotājai, tāpēc ka dod praktiskus ieteikumus, kā labāk un radošāk organizēt savu darbu stundās”, „Tas ir labākais metodiskais pasākums angļu valodas skolotājiem 2017.gadā”. Visi skolotāji augsti novērtēja ELT konferences organizāciju

Liels paldies Daugavpils Centra vidusskolai par piedāvāto iespēju novadīt konferenci skolās telpās un izmantot skolas resursus nodarbību gaitā, kā arī par dalībnieku reģistrācijas procesa organizēšanu! 

 

Videoieskats konferencē

http://www.grani.lv/daugavpils/88038-daugavpilsskie-pedagogi-gotovyatsya-k-reformam-ministerstva-obrazovaniya-i-nauki-video.html 


https://www.youtube.com/watch?v=QTAlpHFq9pg

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes

izglītības metodiķe

Ilona Ustinova




Atpakaļ