Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

24-10-2017

Vācu valodas dienas Latvijā 2017


No š.g. 17.oktobra līdz 19.oktobrim Latvijā pirmo reizi norisinājās Vācu valodas dienas.  Valoda ir atslēga uz pasauli. Vācu valoda mūsdienās ir viena no svarīgākajām valodām Eiropā un pasaulē. Vācu valodas dienās Latvijā piedalījās cilvēki, kurus vieno interese par vācu valodu un kultūru un kuriem svarīga Latvijas un Vācijas draudzība. Vācu valodai veltīto pasākumu ciklu iedvesmoja un vadīja Gētes Institūts Rīgā, atbalstīja Vācijas Federatīvās Republikas Vēstniecība Latvijā (Informācija: www.vacudienas.lv).

            Arī mūsu pilsētas skolas aktīvi piedalījās Vācu valodas dienās.  17.oktobrī vācu valodas skolotāji organizēja dažādas aktivitātes skolēniem savās skolās, bet Daugavpils pilsētas Vācu valodas skolotāju metodiskā apvienība rīkoja kopīgu pasākumu visiem – skatuves runas konkursu vācu valodā “Manos sapņos un dzejā”.

Tas notika 18.oktobrī Daugavpils Vienības pamatskolā. Konkursā piedalījās Daugavpils 9.vidusskolas (skolotāja O.Gapejenkova), Daugavpils 12.vidusskolas (skolotājas V.Maļina un L.Ceceruka), Daugavpils Vienības pamatskolas (skolotājas D.Melāne un M.Baklāne) un Špoģu vidusskolas (skolotāja D.Melāne) skolēni. Konkursa mērķis – rosināt un aktivizēt izglītojamo interesi par vācu valodu un literatūru; veicināt viņu emocionālo un radošo pašizpausmi.

Konkursam tika izvēlēti dzejoļi, kas tematiski saistīti ar skolēna identitāti, ar vācu valodas apguvē iekļautajiem tematiskajiem lokiem, kas atklāj skolēnu intereses, viņu vecumam atbilstošu lietu pasaules un kultūras vidi. Dzejoļi izsaka bērnu, pusaudžu un jauniešu emocijas un jūtas.

            Pasākuma atklāšanā tika akcentēta doma par to, ka visus skaistākos sapņus, dzejoļus un labākos darbus veltām mūsu valsts – Latvijas – 100.jubilejai. Svētku dalībnieki skolotājas D.Melānes izpildījumā noklausījās Berlīnes dzejnieka Matiasa Knolla dzejoli “Latvija”. Skatuves runas konkursā piedalījās 30 skolēni. Viņu sniegumam sekoja vērtēšanas komisija, kuras sastāvā bija vācu valodas skolotājas no Latvijas un Vācijas. Gan vērtētājus, gan skatītājus priecēja dalībnieku sniegums, viņu pozitīvā attieksme pret svešvalodu un vēlme iepazīt dzeju vācu valodā. Konkursa noslēgumā visi dalībnieki saņēma nelielas piemiņas veltes no Gētes Institūta Rīgā ar Vācijas dienu logo.

            Vācu valodas dienas turpinājās 19.oktobrī. Īpašu prieku un gandarījumu skolēniem sagādāja Gētes Institūts Rīgā, piedāvājot iespēju kinoteātrī “Silver Screen” bez maksas noskatīties aizraujošo filmu vācu valodā “Čiks”. Pusaudžiem un jauniešiem domātā filma uzrunāja skatītājus, skolēni par to diskutēja vācu valodas stundās, kā arī veica īpaši par šo filmu sagatavotos uzdevumus svešvalodā.

Vācu valodas dienas Daugavpilī izskanējušas, tās bija skaistiem notikumiem bagātas. Paldies skolām un pedagogiem, kuri izmantoja šīs dienas kā lielisku iespēju skolēnu komunikatīvās un sociokultūras kompetenču, radošuma un emocionālās inteliģences attīstības veicināšanai!

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas

Vācu valodas skolotāju MA vadītāja

Maija Baklāne

 




Atpakaļ