Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

24-11-2011

Daugavpils Universitāte saņēmusi aprīkojumu vairāk nekā četru miljonu latu vērtībā


Veicot Daugavpils Universitātes (DU) iekārtu, instrumentu un informācijas tehnoloģiju modernizāciju, Eiropas reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansētā projekta „Daugavpils Universitātes studiju kvalitātes uzlabošana un vides pieejamības nodrošināšana” ietvaros, DU ir apguvusi vairāk nekā piecus miljonus latu, aptuveni četrus no tiem ieguldot aprīkojuma iegādē, informē universitātes rektors Arvīds Barševskis.

 

Par projekta līdzekļiem jau ir daļēji saņemts un vēl turpinās 14 dabaszinātņu, matemātikas, inženierzinātņu un informātikas laboratoriju aprīkojuma komplektu un divu mākslas un mūzikas instrumentu un aparatūras komplektu iegāde. Kopumā jau ir saņemti vairāk nekā 350 nosaukumu aprīkojumu komplekti, no kuriem atsevišķi aprīkojuma veidi ir unikāli - vienīgie Latvijā. Stāstot par saņemto aprīkojumu. universitātes rektors uzsver, kas studentiem jau tagad ir iespējas izmantot jaunās iekārtas un instrumentus , tādējādi būtiski uzlabojot savu pētījumu rezultātus. Kā atzīmē rektors, līdz ar jaunajām iespējām, pieaudzis arī DU dabaszinātnes studējošo skaits.

Lauku prakses nodrošināšanai patlaban projekta gaitā sākta DU Mācību bāzes „Ilgas” renovācija. Silenes dabas parkā, bijušajā medību pilī, kur atrodas bāze un vērienīgi remontdarbi nav veikti vismaz pēdējos 50 gadus, patlaban norit intensīvs darbs. Noslēdzoties projektam, „Ilgas” būs kļuvušas par modernu, pēdējām prasībām atbilstoši aprīkotu DU infrastruktūras sastāvdaļu. Ēka būs pielāgota personām ar kustību traucējumiem un tajā kā pasaules labākajos muzejos būs nodrošināts arī dažādu kolekciju glabāšanai nepieciešamais mikroklimats, ne bez gandarījuma stāstīja A. Barševskis.

Projekta tehniskais direktors Oskars Lumpovs informē, ka līdz ziemai „Ilgās” plānots pabeigt visus āra darbus, savukārt objekta nodošana ekspluatācijā paredzēta nākamgad martā. Lai objekts būtu videi draudzīgs, apkure „Ilgās” tiks nodrošināta ar ģeotermālo sūkņu palīdzību, objektam būs arī sava autonoma ūdensapgādes un kanalizācijas sistēma.

Lai arī „Ilgas” dažādu pārbūvēšanu rezultātā ir pazaudējušas daudz autentisku detaļu, pils atjaunotāji sola saglabāt to, kas ir saglabājams, kā arī maksimāli pietuvināt pils izskatu tam, kāds tas bijis sākotnēji. Pēc atjaunošanas savu pirmatnējo izskatu būs atguvusi pils fasāde, jumts, vienas kaltās akmens kāpnes un centrālās kāpnes. Arī pils fasādes un cokola krāsojums tiks piemeklēts atbilstoši XIX gadsimta 60.gadiem, minētie pils elementi būs attiecīgi – gaiši dzeltenā un pelēcīgi zaļganā tonī, stāsta O. Lumpovs.     

Gandarījumu DU rektors pauda arī par to, ka līdz ar objekta nodošanu ekspluatācijā Latvijas austrumu pierobežā būs sakārtots vēl viens objekts, būs izveidota vēl viena „dzīvības saliņa”, kurā vismaz dažas darba vietas tiks radītas arī vietējiem iedzīvotājiem. 

Universitātes rektors apmierināts, ka līdz šim projekta gaitā veiktās pārbaudes ir godam izturētas un visi izlietotie līdzekļi atzīti par attiecināmiem. Šāds rezultāts pēc A. Barševska domām nozīmē, ka projekta īstenotāji strādā profesionāli.

Projektā paredzēta arī DU jaunā laboratoriju korpusa būvniecība Parādes ielā 1, tiks renovēti DU Dabaszinātņu un matemātikas fakultātes korpuss Parādes ielā 1, Administratīvais un mākslas korpusi un koncertzāle Vienības ielā 13 un modernizēta Bibliotēka Parādes ielā 1. Visus minētos objektus paredzēts pielāgot personām ar īpašām vajadzībām.

Kopējais ERAF projekta „Daugavpils Universitātes studiju kvalitātes uzlabošana un vides pieejamības nodrošināšana” finansējums ir 16,7 miljoni latu, no tiem: ERAF finansējums - 14,2 miljoni latu (85%), valsts budžeta līdzekļi - 1,19 miljoni latu (7,17%) un DU finansējums - 1,31 miljoni latu (7,83%). Projektu plānots pabeigt līdz 2014.gada 31.decembrim.

 

Publikāciju sagatavoja „13.STĀVS” SIA




Atpakaļ