Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

30-11-2011

Pētniecības projekta „Skolēnu ēdināšana 2011” rezultāti


Veselīgs uzturs ir viens no veselīga dzīvesveida pamatiem, kas ir īpaši svarīgi tieši bērnu un pusaudžu vecumā. Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde no 28.oktobra līdz 11.novembrim visās pilsētas skolās veicaanketēšanu par uztura jautājumiem. Lai uzzinātu skolēnu un viņu vecāku viedokli par ēdināšanu skolā un noskaidrotu ēšanas paradumus, tika aptaujāti 6586 1. – 12.klašu skolēniun4853 vecāki.

Pētījuma rezultāti liecina, ka ar ēdiena kvalitāti un daudzveidību skolā ir apmierināti 92%  skolēnu un 89% vecāku.Bērni atzina, ka labprāt piedalās arī programmās „Skolas piens” un „Skolas auglis” (92%), kuras bez maksas nodrošina 1.-4.klašu audzēkņus ar pienu, kā arī augļiem un dārzeņiem 3 reizes nedēļā 1.-9.klašu skolēnus.

Lielākā daļa aptaujāto skolēnu sistemātiski (61%) vai dažreiz (22%) pusdieno skolā, tomēr 13% norāda, ka pusdienas skolā neēd. Izvēloties ēdienu, priekšroka tiek dota kompleksajām pusdienām – 53% respondentu, salātus izvēlas 24%, bet zupas – 18% aptaujāto. Skolas starpbrīdi par pietiekamu laiku paēšanai skolā uzskata visi aptaujātie. Satraucoši ir tas, ka 3,8% skolēnu kā iemeslu neēšanai skolā min līdzekļu trūkumu.

Apkopojot anketas rezultātus, ir iemesls arī pārdomām: 25% skolēnu mājās brokastis ēd tikai dažreiz, bet 8% bērnu no rīta neēd vispār. Brokastis ir svarīga ēdienreize, kam jānodrošina 25% no  dienā nepieciešamā enerģijas daudzuma, turklāt tā palīdz koncentrēties mācībām skolā. 24% skolēnu atzīst, ka aizstāj ēdienreizes ar saldumiem vai konditorejas izstrādājumiem, dažreiz to dara vēl 43% aptaujāto – arī šie skaitļi norāda, ka ēšanas paradumiem ir nepieciešamas korekcijas.

Pētījums atklāj, ka lielākā daļa skolēnu mājās ēd pašu ģimenēs gatavotus ēdienus (86%), pārējie izmanto pusfabrikātus, kas tikai jāuzsilda. Tomēr diemžēl ārpus skolas respondenti lieto arī neveselīgus pārtikas produktus: 48% aptaujāto lieto čipsus, 49% – majonēzi, 59% – kečupu, bet 14% skolēnu slāpju remdēšanai izmanto enerģētiskos dzērienus, kas stimulē centrālās nervu sistēmas darbību.  Tikai 8% aptaujāto skolēnu uzturā neizmanto šos produktus. Aptaujātie atzīst, ka informāciju par veselīgu uzturu viņi galvenokārt saņem skolā stundu laikā – 69%, to sekmē arī projektu nedēļa – 27%.

Vecāki interesējas par to, ko bērni ēduši skolā – to atzīst 74% aptaujāto, dažreiz to dara 21%, bet par to neinteresējas 5% vecāku. Veselīga uztura principus atbalsta 66% vecāku, noliedzoši uz šo jautājumu atbild 8% respondentu, bet 26% norāda, ka tam nav nepieciešamo līdzekļu.

            Aptaujas veikšana un rezultāti iezīmē jautājumus, kas ir aktuāli veselīga dzīvesveida veidošanai: sistemātiska skolēnu un vecāku izglītošana, aktīva skolas iesaistīšanās veselīga uztura programmās, mācību un audzināšanas stundu izmantošana pareizu ēšanas paradumu popularizēšanai.

 

 

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas

Izglītības pārvaldes

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Anita Pleša

t. 65407434

Veselības veicināšanas koordinētājs

Ruslans Bespjatijs

t.65407422

 

 




Atpakaļ