Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

29-05-2017

Daugavpils 13. vidusskolas skolēni un skolotāji ieklausās apkārtnē


No š.g. 15.maija līdz 19.maijam Daugavpils 13.vidusskolas 4.c klases skolēni Viktorija Markoviča, Nikole Kolomažnikova, Artemijs Smirnovs, Daniils Piveņs un skolotājas Anžella Peceviča un Inna Lukjanska Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.2 (KA2) stratēģisko skolu sadarbības projekta ”Skaņas apkārt mums” (Nr.2016 –I-UK01-KA219-024418_3) ietvaros viesojās Lietuvā, Ķelmes skolā. Ķelme (Kelmė) ir pilsēta un pašvaldības centrs Lietuvas rietumos, 45 kilometrus uz dienvidrietumiem no Šauļiem. Austrumos un dienvidos no pilsētas līkumo Kražantes upe, bet otrā pilsētas pusē tek Vilbēna. Ķelmē atrodas daudzas skaistas baznīcas: 1908.gadā celtā Sv.Jaunavas Marijas baznīca, Ķelmes evaņģēliski luteriskā baznīca, Ķelmes reformātu baznīca. Ķelmes muižas pils (arhitektūras un vēstures piemineklis) un novada muzejs. Šajā skaistajā pilsētā atrodas skola, kurā mēs viesojāmies. Skola ir piemērota bērniem ar speciālajām vajadzībām, viss ir ļoti pārdomāts un aprīkots. Ir daudz dažādu darbnīcu: kokapstrādes, šūšanas, bet visinteresantākā – ziepju vārīšanas darbnīca. Mēs vērojām, kā skolēni tur strādā, kā viņiem patīk nodarboties, redzējām gan izgatavotās svecītes, gan koka izstrādājumus.

Tā bija jau trešā tikšanās reize ar skolēniem no Lietuvas, Lielbritānijas, Polijas. Nedēļas tēma – "Skaņas un emocijas". Skolēni piedalījās dažādās aktivitātēs. Lietuvā tika pavadītas piecas neparastas dienas, jo katru dienu vajadzēja “sadzirdēt”. Tutuveņu nacionālajā parkā skolēni piedalījās interaktīvā nodarbībā par sikspārņiem. Izrādās, ka viņi gandrīz neko neredz, tāpēc bērniem tika piedāvāts visu izjust un izpildīt aktivitātes ar aizvērtām acīm. Visaizraujošākais pasākums bija ekskursija uz kūrortpilsētu Palangu. Skolēni pastaigājās pa Palangas botānisko dārzu, apmeklēja Dzintara muzeju, un ekskursijas beigās bija pie Baltijas jūras. Palangā uzzinājām, ka tikai Palangas jūrmalā smiltis “čīkst”, mēs nosaucām tās par “dziedošajām smiltīm”. Saulīte gan mūs nepalutināja, toties jūras vējš maigi glāstīja. Mini zoodārzs mums arī sagādāja pārsteigumus. Daži pirmo reizi ieraudzīja ēzeli, daži – tītaru! Atkal atklājumu pilna diena!

Vēl notika daudzas aktivitātes skolā: gan IT, gan dziedāšanas un mājturības stundas, kur skolēni paši uztaisīja košus un skanīgus mūzikas instrumentus. Skolēni prezentēja savā skolā izveidotās MP3 datnes, kurās tika atspoguļotas dažādas ikdienas jūtas un emocijas. Mājas darbs tika ierakstīts diskā un uzdāvināts katrai partnerskolai.

Nedēļas laikā daudz eksperimentējām, mums izveidojās pieredze, ko varēsim izmantot savā darbā. Bērni sadraudzējās, interesanti, ka valoda nebija šķērslis saziņai. Sarunājās angliski, poliski, ar žestu un ar smaidu palīdzību, galvenais, ka saprata viens otru. Lieliska pieredze!

Pēdējā mobilitātes dienā skolotāji apsprieda rezultātus, nepieciešamos uzlabojumus un turpmākos plānus.

 

Daugavpils 13.vidusskolas projektu “Skaņas apkārt mums” (Līgums Nr.2016 –I-UK01-KA219-024418_3) līdzfinansē Eiropas Savienība. 

Vairāk par Erasmus+ programmu var uzzināt Valsts izglītības attīstības aģentūras mājas lapā www.viaa.gov.lv sadaļā Erasmus+

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils 13.vidusskolas

skolotāja

A.Peceviča

t. 29681238

d13vsk@gmail.com




Atpakaļ