Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

19-05-2017

Daugavpils 12.vidusskolas izglītojamie Erasmus+ projekta “Labāka vide, labāka nākotne” ietvaros Karapinarā, Turcijā


Eiropas Savienības finansētajā Erasmus+ programmas Pamatdarbības Nr.2 (KA2) Stratēģisko skolu sadarbības partnerību projekta Nr. 2015-1-TR01-KA219-022118_5 (to līdzfinansē Eiropas Savienība) “Better Environment, Better Future” (“Labāka vide, labāka nākotne”) ietvaros no š.g. 8.maija līdz 13.maijam Daugavpils 12.vidusskolas skolēni Evita Kokina (11.a klase), Evija Petkeviča (11.b klase), Jēkabs Lazdiņš (11.a klase) un skolotāji Ilmārs Zučiks un Aiva Ozoliņa piedalījās 9.mācīšanās/mācīšanas/mācību mobilitātē, kas šoreiz norisinājās Turcijā.

Projekta koordinatorskola Karapinar Ibrahim Gunduz Anadolu Lisesi sirsnīgi uzņēma arī skolēnus un skolotājus no Portugāles, Slovākijas, Bulgārijas, Lietuvas, Polijas, Spānijas un Itālijas skolām. Sagaidīšana ar tradicionālajām dejām visjaunāko skolēnu izpildījumā un uzrunām notika skolas pagalmā, kas sniedza pirmo ieskatu tik atšķirīgajā Turcijas kultūrā.

Pēdējās projekta mācīšanās/mācīšanas/mācību vizītes ietvaros visas nedēļas garumā skolēni un skolotāji aktīvi piedalījās dažāda veida aktivitātēs, kuru mērķis bija veicināt interesi par apkārtējo vidi, tās problēmām un iespējamajiem risināšanas veidiem, kā arī apzināties cilvēka darbības ietekmi. Gatavojoties aktivitātei, skolēni  vāca materiālus un gatavoja  prezentācijas par tēmu „Vides organizācijas valstī un to darbība”, ar kurām visu valstu pārstāvji arī pirmajā dienā iepazīstināja cits citu.

Mācīšanās/mācīšanas/mācību aktivitātes ietvaros dalībniekiem bija iespēja apmeklēt un uzzināt par unikālu vietu Karapinarā, Konjas apgabalā – Meke ezeru. Tas ir sāls ezers, kurš ir radies vulkāna izvirduma rezultātā. Ezers ir unikāls ne tikai ar savu veidošanos, bet arī izskatu – no augšas tas izskatās kā acs. Diemžēl globālās sasilšanas un nekontrolētās apūdeņošanas dēļ (ūdens tiek izmantots lauku laistīšanai), ezers pamazām sāk izžūt. Projekta dalībnieki, lai pievērstu uzmanību šai problēmai, veica simbolisku līdzatvestā ūdens ieliešanu ezerā.

Konjas apgabals ir vienīgais Turcijas tuksnešainais apgabals, kurš ir veidojies cilvēku darbības rezultātā un izteiktas vēja erozijas dēļ. Šis apgabals ir ne tikai sausākais, bet tam ir arī raksturīgs ilgstošs vējš – 18-25 m/s. Kopš pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem tiek mēģināts apturēt eroziju un notiek kontrolēti veģetācijas atjaunošanas un apmežošanas darbi. Projekta dalībnieki ne tikai noklausījās lekciju un guva informāciju par veiktajām aktivitātēm situācijas uzlabošanā, bet katrs projekta dalībnieks iestādīja koku erozijas skartajā apgabalā. Koku stādīšana ir projekta aktivitāte katrā valstī. Visiem bija iespēja redzēt un salīdzināt vietas, kuras visvairāk ietekmējusi vēja erozija (kāds ciems un kalna nogāze).

Projekta dalībniekiem bija noorganizēta iespēja apskatīt arī Karapinaras, Konjas un Kapadokijas ievērojamākās vietas, muzejus, mošejas, kas sniedza ieskatu Turcijas kultūrā, vēsturē un arhitektūrā.

Pēdējā dienā visi projekta dalībnieki „Multikulturālo vakariņu” laikā iepazīstināja ar raksturīgākajiem katras dalībvalsts pārtikas produktiem un dzērieniem.  Neizpalika arī īpašs namatēvu pārsteigums – virpuļojošo dervišu uzstāšanās, kuras laikā projekta dalībnieku elpa aizrāvās no pārsteiguma un pietātes,

Projektā iesaistītajiem izglītojamajiem bija iespēja dzīvot viesģimenēs, kas ļāva labāk iepazīt šīs valsts tradīcijas, sadzīvi, kultūru, valodu, kā arī attīstīt savas komunikāciju prasmes angļu valodā un iegūt jaunus draugus. Milzīgs paldies Turcijas skolotāju un skolēnu komandai par iespēju baudīt viņu viesmīlību, kultūru un gūt neaizmirstamus iespaidus! Ar saviem iespaidiem dalās Evija: “ Man paveicās doties projekta Erasmus+ ietvaros uz Turciju. Tā bija neizmirstama nedēļa. Es dzīvoju pie manas viesģimenes, katru rītu man bija sagatavotas garšīgas brokastis, kā arī līdzi uz ekskursijām man bija dotas garšīgas pusdienas. Ģimene bija ļoti viesmīlīga, un es labi sapratos ar viņiem. Projekta aktivitātes Turcijā bija aizraujošas un interesantas, mēs bijām ļoti skaistās un vēsturiskās vietās. Es sadraudzējos ar pārējiem projekta dalībniekiem un izveidoju siltas savstarpējās attiecības, kā arī man patika koku stādīšanas aktivitāte, kad katram bija iespēja iestādīt savu, arī noslēguma pasākums bija skaists un emocionāls. Man tagad ir daudz iespaidu, jaunu draugu un siltas atmiņas par šo braucienu. Liels paldies visiem projekta organizatoriem un dalībniekiem.”

Vairāk informācijas par projekta aktivitātēm: https://www.facebook.com/groups/betterenvironmenteu/

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils 12.vidusskolas

angļu valodas skolotāja

Aiva Ozoliņa




Atpakaļ