Jautājumi domei


Uzdod jautājumu!




Sākums | Sabiedrība | Izglītība un zinātne » | Izglītības ziņas

Izglītības ziņas

08-05-2017

Projekta par atkarību profilaksi vadības grupas tikšanās Turcijā


Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde (DPIP) īsteno divgadīgu Erasmus+ programmas projektu „Ar saskarsmi pret atkarībām” („HUGS NOT DRUGS” Nr.2016-1-TR01-KA201-034102), kura koordinatori ir Kirikkales pašvaldības izglītības nodaļa (Turcija). Projekta partneri ir Skandiano pašvaldība (Itālija) un Santa Maria da Feiras pašvaldība (Portugāle). Š.g. maija pirmajās dienās DPIP pārstāvji devās uz projekta vadības grupas tikšanos, lai apspriestu paveikto un saplānotu nākamās aktivitātes. Vizīte sākās ar pašvaldības un skolu apmeklējumiem, iepazīšanos un stāstījumiem par projektā iesaistītajām valstīm. Viesmīlīgā gaisotnē skolās varēja aplūkot skolēnu pētniecisko darbu rezultātus un demonstrējumus, jaunieši centās runāt angliski, interesējās par atbraucējiem, par to, kāda mums šķiet Turcija. Vienā no projekta pilotskolām varējām noskatīties teatralizētu priekšnesumu par atkarību tematiku, kurā tika izmantoti A.de Sent-Ekzeperī darba “Mazais princis” motīvi, gan jauniešu izdomātas situācijas, dekorācijas, atraktīvi paņēmieni. Līdzīgi priekšnesumi būs jāizveido arī Latvijas pusei – projekta pilotskolas, Daugavpils 13.vidusskolas skolēniem.

Projekta vadības grupas tikšanās reizēs tika uzklausīta Portugāles un Itālijas pieredze par dažādu institūciju sadarbību ar mērķi mazināt atkarību izplatības riskus jauniešu vidū. Bija iespēja dzirdēt par dažādām programmām un redzēt to materiālus. Tā Portugālē ir brīvprātīgo jauniešu patruļas, kas izdala materiālus un “pirmās palīdzības komplektus”, runājas ar vienaudžiem. Arī uzņēmēji atsaucas uz pašvaldības pasākumiem un jauniešiem piedāvā bezmaksas veselīgus kokteiļus (kas vizuāli atgādina alkoholiskos). Šāda akcija atbalsta jauniešus, kas nevēlas būt diskriminēti, ja klubos nelieto alkoholu. Pārstāvji no DPIP stāstīja par paveiktajiem darbiem un aptaujas rezultātiem pašvaldībā. Aptaujā, ko īstenoja trijās Daugavpils skolās 450 respondenti (vecāki, pedagogi, 7.-9.klašu skolēni), atbildēja uz jautājumiem par atkarībām, brīvā laika pavadīšanu, palīdzību atkarību jomā. Aptaujas dati neatklāja būtiskas problēmas jauniešu vidū, taču apstiprināja, ka šajā vecumposmā sākas aizraušanās ar atkarībām un to apstiprina arī skolotāji un vecāki.

Projekta gaitā būs vairāki pasākumi, kuros skolēni uzrunās vienaudžus neiesākt lietot atkarību izraisošās vielas (cigaretes, alkohols, narkotikas), bet brīvo laiku pavadīt saturīgi (sports, ārpusklases nodarbības mākslas, mūzikas jomās u.tml.).

Projekta tikšanās laikā kultūras programmas ietvaros bija iespēja apmeklēt nesen uzcelto mošeju Kirikkalē, savukārt galvaspilsētā Ankārā – modernās Turcijas pamatlicēja K.Ataturka mauzoleju un vecpilsētu.

 

PAR PROJEKTU:

Projekta mērķi ir apkopot dažādu valstu pašvaldības institūciju labo praksi atkarību novēršanas, atkarīgo vielu (narkotikas, alkohols, smēķēšana u.c.) izplatīšanas nepieļaušanā izglītības iestādēs un bērnu, jauniešu vidū, kā arī izstrādāt un dalīties ar inovatīvām mācību un audzināšanas metodēm un aktivitātēm. Projektā paredzēts izglītot vietējo sabiedrību un veicināt savstarpējas sadarbības pasākumus šajā jomā, stimulēt jauniešus izvēlēties kā alternatīvu veselīgu dzīvesveidu, sporta aktivitātes.

Jauniešu pasargāšana no kaitīgiem ieradumiem iespējama, sadarbojoties starp skolēnu, skolu, ģimeni, valsts un pašvaldības iestādēm, nevalstisko sektoru. Atkarību ietekmes mazināšana iedalāma trijos posmos: vielu pieejamības, piegādes novēršana, pieprasījuma samazināšana, ārstēšana un rehabilitācija. Projekts piedāvās virkni darbību, risinājumus, kurus var īstenot izglītības iestādēs. DPIP speciālistiem (bērnu tiesību aizsardzības, veselības veicināšanas koordinācijas, juridiskās jomas jautājumos) un administrācijai būs iespēja pilnveidot savu pieredzi, turpināt tālākizglītību. Ja drošības apstākļi atļaus, Daugavpils pašvaldības trim jauniešiem būs apmaksāta dalība Eirāzijas 39.maratonā Stambulā, Turcijā.  Projekta mājaslapa: www.hugsnotdrugs.eu .

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes Erasmus+ programmas īstenoto projektu „Ar saskarsmi pret atkarībām” līdzfinansē Eiropas Savienība. Eiropas Komisijai un Turcijas Nacionālajai Aģentūrai nevar uzlikt atbildību par publikācijā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo lietojumu."

 

Informāciju sagatavoja: 

Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes 

eksperte projektu jautājumos 

Evelīna Balode
t.65425102, 

evelina.balode@ip.daugavpils.lv




Atpakaļ